Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu - podsumowanie
Organizowany już po raz drugi Festiwal Małopolskiego Smaku cieszy się rosnącą popularnością. Zostanie on wpisany w kalendarz stałych imprez województwa małopolskiego. Pomysłodawcą Festiwalu jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, a tegoroczna edycja współorganizowana jest również przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
19 sierpnia w ramach Festiwalu odbył się półfinał w Sądeckim Parku Etnograficznym. Licznie przybyli zwiedzający mogli skosztować produkty regionalne i tradycyjne przygotowane przez około 20 wystawców z Nowego Sącza i okolicy.
W plebiscycie najlepsze produkty z danej kategorii wybierała publiczność, natomiast podczas konkursu potrawy oceniane były przez komisję, złożoną z ekspertów i znawców regionalnej kuchni polskiej.
W nowosądeckim półfinale wygrali następujący producenci: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu z bryndzą sądecką - w kategorii sery i produkty mleczne, Cukiernia Kasia z Biecza za Piernik Kasztelański - w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, kiełbasa wędzona z fasoli Janiny Molek z Tropia - w kategorii przetwory owocowo-warzywne, Józefa i Władysław Kulig za pieczeń z oczkiem gospodarstwa - w kategorii wędliny i przetwory mięsne oraz miód spadziowy "Sądeckiego Bartnika" – w kategorii inne produkty.
Według publiczności na miano najlepszych produktów tradycyjnych zasłużyły: wędzony pstrąg przygotowany przez Barbarę Łukaszyk z Łosia, śliwki suszone Kazimiery Jonik z Sechnej, piernik kasztelański z Biecza oraz zupa fasolowa Janiny Molek, a także pieczeń z oczkiem.
Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w amfiteatrze Parku Etnograficznego, a zwycięzcom wręczył nagrody marszałek województwa małopolskiego - Janusz Sepioł wraz z dyrektorem Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach – Marek Kwiatkowski.
Producenci wyróżnieni podczas regionalnych półfinałów wezmą udział w finałowym kiermaszu, który odbędzie się 9 i 10 września na Placu Wolnica w Krakowie.