Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
25 lutego 2021

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw - takie miano przyznała Organizacja Narodów Zjednoczonych bieżącemu, 2021 r. Ma to na celu podniesienie świadomości obywateli na temat roli tych produktów żywnościowych i ich przetworów w codziennej diecie. Nabierają one coraz większego znaczenia w obecnym okresie, gdy zażywamy mniej ruchu i częściej zapadamy na choroby w wyniku niewłaściwego odżywiania się. Regularne spożywanie owoców i warzyw, oprócz dostarczania szeregu niezbędnych substancji odżywczych, witamin i minerałów, przyczynia się m.in. do poprawy perystaltyki jelit, usuwania toksyn z organizmu i budowy systemu odpornościowego. Kampania na rzecz spożycia warzyw i owoców jest bardzo ważna w polskim społeczeństwie. Pomimo bycia w czołówce producentów tych produktów w Europie, a także na arenie międzynarodowej (jesteśmy liderem w światowej produkcji aronii!), odbiegamy od innych społeczeństw europejskich pod względem ich spożycia. Według niektórych danych przeciętny Europejczyk spożywa ok. 340 g owoców i warzyw dziennie, a Polak zaledwie 280 g, podczas gdy zalecenia WHO w tym zakresie oscylują na poziomie minimum 400 g.

Ogłoszenie roku owoców i warzyw dobrze wpisuje się również w cele wprowadzanych strategii tj. Europejski Zielony Ład, Od pola do stołu i innych związanych ze zrównoważoną produkcją ogrodniczą. Wspólnie obrały one za cel m.in. edukację w zakresie produkcji wysokiej jakości żywności, ograniczenie jej marnotrawstwa i modernizację technologii rolniczych w kierunku ograniczonego wpływu na środowisko przyrodnicze. Jednym z zaplanowanych działań przez ONZ w tym zakresie jest także integracja drobnych gospodarstw, zarówno z lokalną, jak i globalną produkcją. W trudnych warunkach związanych z pandemią COVID-19 promocja zdrowego stylu życia oparta na spożywaniu produktów ogrodniczych powinna wpłynąć korzystnie na ich handel, a co za tym idzie opłacalność produkcji, czego życzymy polskim producentom.

                                                                                                                            

                                                                                                                  Piotr Bucki, dn.  25.02.2021 r.

źródło:

Warzywa i Owoce Miękkie, 2/2021

www.farmer.pl

www.e-warzywnictwo.pl