"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" po raz 23.
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP zapraszają producentów produktów lokalnych do udziału w XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Celem konkursu jest pielęgnowanie tradycji kulinarnej - zachowanie lokalnych i regionalnych wyrobów, które od lat wytwarzane są tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Wszystko po to, by promować tradycyjną polską żywność, a jej producentów przygotowywać i zachęcać do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu krajowym jak i w Unii Europejskiej. Przyznane certyfikaty to prosta droga do identyfikacji marki, a co za nią idzie możliwość dywersyfikacji zarobkowania na terenach wiejskich.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:
- najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy;
- najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna.
Konkurs składa się z dwóch etapów:
Etap 1 - w czasie finałów regionalnych wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach:
- produktów pochodzenia roślinnego,
- produktów pochodzenia zwierzęcego,
- napojów i innych produktów
- najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Etap 2 - spośród produktów nominowanych w regionach Krajowa Kapitała Konkursu wybierze produkty, potrawy i dania do prestiżowej nagrody „Perła”
Regionalny Finał dla województwa małopolskiego odbędzie się 8 września 2024 roku w Starym Sączu podczas Agropromocji 2024.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy zapoznania się z regulaminem i kartami zgłoszeniowymi, które dostępne są poniżej.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 26 sierpnia 2024 roku.
Zgłoszenia dla Małopolski przyjmuje:
Lucyna Kmak
tel: 510074417