Pierwszy przypadek choroby niebieskiego języka w Polsce
Z przykrością informujemy o pierwszym przypadku choroby niebieskiego języka (ang. bluetongue) w Polsce. Został on potwierdzony w jednym ze stad bydła w województwie dolnośląskim, w okolicach Wołowa. Ognisko zostało zidentyfikowane po badaniach przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.
Czym jest choroba niebieskiego języka?
Choroba niebieskiego języka to wirusowa choroba zakaźna, dotykająca przede wszystkim owce, kozy, bydło oraz inne przeżuwacze (w tym dzikie). Wywoływana jest przez wirus bluetongue (BTV) z rodziny Reoviridae. Choroba nie przenosi się na ludzi i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia publicznego, jednak jej skutki gospodarcze mogą być znaczne.
Jakie są objawy?
Należy pamiętać iż choroba ta ma długi czas inkubacji, stąd po zarażeniu czas inkubacji może wynosić nawet 60-80 dni do zaobserwowania pierwszych objawów. Mogą być one specyficzne dla gatunku i uzależnione od zjadliwości wirusa. Najczęstsze objawy to:
- gorączka,
- obrzęk w okolicach głowy i szyi,
- owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej,
- problemy z poruszaniem się,
- ronienia, bądź rodzenie zdeformowanych młodych
- sinienie języka (choć nie zawsze).
Jak dochodzi do zakażenia?
Choroba przenoszona jest najczęściej przez kuczmany – małe owady, które są aktywne w cieplejszych miesiącach roku. Dlatego wirus jest szczególnie rozpowszechniony w regionach o łagodnym klimacie, ale zmiany klimatyczne mogą przyczyniać się do jego migracji na północ Europy. Możliwe jest również zarażenie zwierzęcia przez krew i nasienie osobnika chorego.
Co należy zrobić?
W związku z pojawieniem się choroby na terenie Polski apelujemy do hodowców o:
- zachowanie szczególnej czujności i monitorowanie stanu zdrowia zwierząt,
- informowanie lekarzy weterynarii o wszelkich niepokojących objawach,
- stosowanie środków ochrony przeciw owadom (repelenty, siatki ochronne),
- unikanie zakupu zwierząt z niewiadomego pochodzenia,
- przestrzeganie zasad bioasekuracji,
- śledzenie komunikatów wydawanych przez Główny Inspektorat Weterynarii i jednostki powiatowe.