Stop przekraczaniom dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności
Ochrona roślin jest istotnym elementem produkcji roślinnej. Niestety chemiczna ochrona roślin niesie ze sobą ryzyko dla bezpieczeństwa człowieka oraz dla środowiska. Ryzyko to wiąże się przede wszystkim z niewłaściwym, niezgodnym z etykietą, stosowaniem środków ochrony roślin. Dotyczy to zarówno zabiegów ochronnych przed szkodnikami i sprawcami chorób roślin, ale też desykacji.
Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin.
Mając na uwadze zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów, a także dbałość o utrzymanie pozytywnego wizerunku polskiej żywności, szczególna uwaga służb kontrolnych jest skierowana na prawidłowe, zgodne z etykietą, stosowanie środków ochrony roślin, w tym preparatów stosowanych w desykacji oraz na bezpieczeństwo żywności.
Zapraszamy do zapoznania się z przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ulotką informacyjną nt. przekraczania najwyższej dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności - znajduje się z załączniku do pobrania.
źródło: komunikat MRiRW