Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
17 października 2022

Światowy Dzień Żywności - Z wdzięczności do żywności

Światowy Dzień Żywności, obchodzony jest co roku 16 października. Z tej okazji osoby tworzące inicjatywę “W kole natury” wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich chcą docenić i celebrować pracę ludzi, ziemię i zwierzęta, dzięki którym żywność pojawia się na naszych stołach.

Żywność jest podstawowym, niezbędnym do życia dobrem. Opracowane przez wieki przepisy są elementem naszej tradycji i dziedzictwa kulturowego. Polska wieś słynie z wysokiej jakości produktów rolnych, które doceniane są przez konsumentów w kraju i za granicą. Warto kultywować tradycję związaną z wytwarzaniem dobrej żywności, postawę wdzięczności i umiaru w konsumpcji. Pielęgnować sezonowość i lokalność oraz bezpośrednie relacje z rolnikami i przetwórcami. Docenić pracę i wysiłek, który podejmują każdego dnia, aby dostarczać nam żywność. Docenić też osoby, które przygotowują posiłki w domach, troszcząc się o swoich bliskich oraz przekazują wiedzę i umiejętności następnym pokoleniom. Pamiętajmy, że żywność to dar, który należy szanować.

Przez tydzień — począwszy od 16 października — Koła Gospodyń Wiejskich zachęcane są do włączenia się w akcję poprzez:

  • dołączenie do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/623201659483904 oraz udostępnienie przygotowanych przez nas infografik na swoich profilach w mediach społecznościowych
  • wydrukowanie infografik i ich ekspozycję w swoich miejscowościach (w miarę możliwości)
  • zamieszczenie w mediach społecznościowych własnych zdjęć i informacji na temat: - - lokalnych i sprawdzonych wytwórców żywności,
  • przepisów na potrawy z sezonowych produktów, wytworzonych w niedalekiej okolicy,
  • porad na temat przechowywania i naturalnego przetwarzania żywności,
  • praktyk ograniczających marnowanie żywności.

Najciekawsze informacje i porady opublikowane będą na FB Fundacji Rzecz Społeczna i profilu wydarzenia.

Akcja ma zachęć KGW do wymiany i dzielenia się darami jesieni w swoich środowiskach: owoce aronii, orzechy, jabłka można podarować sąsiadom, znajomym, a nawet przypadkowym osobom, które przechodzą obok naszego domu. Można zorganizować spotkanie — w gronie rodziny, znajomych, a może społeczności, w której żyjemy. Przynieśmy na nie to, czym możemy się podzielić. Doceńmy to co mamy i pamiętajmy o tych, którzy mają mniej, niż my.

Przygotowana została również niespodzianka dla kół, które włączą się w akcję.
Specjalnie na tę okazję - Kasia Gubała, gościnnie występująca w programie Pytanie na Śniadanie, autorka i osobowość kulinarna — nagrała film o kiszonkach Zdrowy Ferment — idealne kiszonki z Kasią. Kisić można prawie wszystko. To świetny sposób na długie przechowywanie darów natury, których jesienią mamy najwięcej. Można zachęcić młodsze pokolenie do kiszenia i zarazić je pasją do zdrowego gotowania, albo poznać interesujące przepisy, które później można wykorzystać podczas kulinarnych konkursów. Dostęp do nagrania będzie otwarty na profilu wydarzenia przez tydzień od momentu premiery - 16 października o godzinie 17.00. Zachęcamy do obejrzenia i udostępnienia dalej. Po zakończonej akcji dostęp do filmu można uzyskać, kontaktując się z organizatorami akcji przez stronę: www.wkolenatury.pl

Projekt “W kole natury” realizowany jest przez Fundację Rzecz Społeczna, we współpracy z Fundacją Roll-na. Do działań w jego ramach zapraszane są Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski.

Infografika - Światowy Dzień Żywności

Infografika - Światowy Dzień Żywności