Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
02 stycznia 2007

System HACCP obowiązkowy!

Z dniem 1 stycznia 2006 roku, na podstawie rozporządzenia 852/2004 WE z 29 kwietnia 2004 roku dotyczącego higieny środków spożywczych, wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą stosować zasady systemu HACCP, co w dokładnym tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.


Należy wprowadzić i stosować system w każdym sklepie spożywczym, hurtowni artykułów spożywczych, zakładzie produkującym żywność a także w barze czy restauracji. Również szpitale, zakłady opieki zdrowotnej, szkoły przedszkola, żłobki powinny być objęte tym systemem.


HACCP  jest obecnie najskuteczniejszym narzędziem pozwalającym zagwarantować, że żywność nie ulegnie skażeniu lub zanieczyszczeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta. System HACCP tworzony jest indywidualnie dla każdego zakładu, a nawet linii produkcyjnej z uwzględnieniem specyfiki prowadzonej działalności.
  
Podstawowe założenia systemu to:
• identyfikacja występujących zagrożeń żywności z podziałem na biologiczne, chemiczne i fizyczne oraz określenie ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością,
• określenie metod, które ograniczą zagrożenia oraz ustalenie działań naprawczych,
• przeniesienie obowiązku kontroli z końcowego produktu na poszczególne etapy całego procesu produkcji i dystrybucji,
• możliwości stosowania we wszystkich fazach – od producenta do konsumenta,
• zaangażowanie całego personelu zakładu wraz z kierownictwem.