System HACCP obowiązkowy!
Z dniem 1 stycznia 2006 roku, na podstawie rozporządzenia 852/2004 WE z 29 kwietnia 2004 roku dotyczącego higieny środków spożywczych, wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą stosować zasady systemu HACCP, co w dokładnym tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.
Należy wprowadzić i stosować system w każdym sklepie spożywczym, hurtowni artykułów spożywczych, zakładzie produkującym żywność a także w barze czy restauracji. Również szpitale, zakłady opieki zdrowotnej, szkoły przedszkola, żłobki powinny być objęte tym systemem.
HACCP jest obecnie najskuteczniejszym narzędziem pozwalającym zagwarantować, że żywność nie ulegnie skażeniu lub zanieczyszczeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta. System HACCP tworzony jest indywidualnie dla każdego zakładu, a nawet linii produkcyjnej z uwzględnieniem specyfiki prowadzonej działalności.
Podstawowe założenia systemu to:
• identyfikacja występujących zagrożeń żywności z podziałem na biologiczne, chemiczne i fizyczne oraz określenie ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością,
• określenie metod, które ograniczą zagrożenia oraz ustalenie działań naprawczych,
• przeniesienie obowiązku kontroli z końcowego produktu na poszczególne etapy całego procesu produkcji i dystrybucji,
• możliwości stosowania we wszystkich fazach – od producenta do konsumenta,
• zaangażowanie całego personelu zakładu wraz z kierownictwem.