Szkolenie: Bobowate – podstawą diety i żyzności gleby – 6 lipca, Kraków Mydlniki
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie i firmą ORGANIKA-AGRARIUS Sp. z o.o., serdecznie zapraszają na bezpłatne szkolenie na temat roślin z rodziny Fabaceae, ich bioróżnorodności, wartości odżywczej i zagadnień związanych z prawidłową ochroną przed chorobami i szkodnikami. Przedstawione zostaną doświadczenia prowadzone przez pracowników naukowych Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podczas wydarzenia zostaną również omówione wybrane aspekty technologii produkcji roślin bobowatych, m.in. zaprawianie nasion szczepionkami bakteryjnymi.
Szkolenie odbędzie się 6 lipca 2022 r. (środa) od godz. 10.00 na terenie Warzywniczej Stacji Doświadczalnej UR w Krakowie na ul. Zakliki z Mydlnik (przecznica ul. Balickiej, za torami).
Po części merytorycznej zapraszamy na tematyczny posiłek.
Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu proszone są o zgłaszanie chęci uczestnictwa na adres poczty elektronicznej: technologiamodr [dot] pl lub telefonicznie: 12 285 21 13 / 14, wew. 251.
Osoby biorące udział w szkoleniu mogą otrzymać zaświadczenie.
- Program szkolenia:
10.00 Powitanie gości i otwarcie spotkania
prof. dr hab. Edward Kunicki, Dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa
Dominik Pasek, Dyrektor MODR z s. w Karniowicach
10.15 Prezentacja doświadczeń
prof. dr hab. Piotr Siwek (Katedra Ogrodnictwa)
dr hab. Iwona Domagała-Świątkiewicz prof. UR (Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii)
dr inż. Piotr Bucki (MODR Karniowice)
10.45 Wartość odżywcza i lecznicza roślin strączkowych
dr hab. Elżbieta Jędrszczyk (Katedra Ogrodnictwa)
11.15 Dlaczego warto szczepić nasiona roślin bobowatych
dr inż. Anna Ambroszczyk (firma AGRARIUS)
11.45 Najważniejsze problemy w ochronie warzyw bobowatych przed patogenami
dr hab. Jacek Nawrocki (Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin)
12.10 Szkodniki warzyw bobowatych
dr hab. Elżbieta Wojciechowicz-Żytko (Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin)
12.30 Dyskusja i podsumowanie
13.00 Degustacja potraw