Wsparcie na promocję żywności o uznanej wysokiej jakości
Agencja Rynku Rolnego przypomina ,iż dysponuje środkami, które umożliwiają wsparcie promocji produktów rolnych wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności.
Celem wsparcia jest zwiększenie popytu na produkty rolne i spożywcze objęte systemami jakości żywności , wspieranie grup producentów zrzeszających podmioty, które aktywnie uczestniczą w tych systemach oraz zwiększenie zainteresowania konsumentów tematyką jakości żywności, jej specyficznymi właściwościami i zaletami, jak również wysokim stanem dobrostanu zwierząt.
Producenci prowadzący na terenie Polski produkcję w systemach jakości żywności w odniesieniu do określonych produktów lub sposobów produkcji mogą, działając w formie grupy producentów lub innej formie zrzeszenia, wnioskować o środki na działania informacyjne i promocyjne w ramach wsparcia PROW 2007 - 2013 Działanie 133 "Działania informacyjne i promocyjne". Dodatkowo podmioty działające na podstawie przepisów prawa spółdzielczego np. spółdzielnie mleczarskie, które wytwarzają produkty w ramach systemów jakości żywności, mogą samodzielnie wnioskować o środki na działania informacyjne i promocyjne.
Działania informacyjne i promocyjne w ramach PROW 2007-2013
Celem działania jest:
- zwiększenie popytu na produkty rolne i środki spożywcze objęte mechanizmami jakości żywności,
- pogłębienie wiedzy konsumentów o mechanizmach jakości żywności i zaletach produktów objętych mechanizmami jakości żywności,
- wsparcie grup producentów skupiających podmioty aktywnie uczestniczące w systemach jakości żywności
Beneficjentem działania jest grupa producentów oznaczająca organizację, mającą dowolną formę prawną, rozumiana jako organizacja producentów lub przetwórców, aktywnie uczestniczących w mechanizmie jakości i skupionych wokół produktu rolnego, środka spożywczego lub sposobu produkcji:
- która została wpisana do centralnego rejestru przedsiębiorców, o którym mowa w art. 22 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 231,poz. 1702);
- której został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zwany dalej „numerem identyfikacyjnym”;
- której członkowie wytwarzają lub - jeżeli grupa producentów ma formę spółdzielni w rozumieniu przepisów prawa spółdzielczego – która wytwarza lub której członkowie wytwarzają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w celu wprowadzenia na rynek, produkty wspólnotowych i krajowych systemów jakości żywności.
Lista systemów kwalifikujących się do pomocy w ramach działania 133:
- Systemy wspólnotowe
- System Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr. 510/2006
- System Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS) w rozumieniu Rady (WE) nr 509/2006
- Produkty rolnictwa ekologicznego w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE )nr 834/07
- Systemy krajowe
- Integrowana produkcja (IP) w rozumieniu ustawy o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r.
- System Jakość Tradycja uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 czerwca 2007 roku
- Inne krajowe systemy jakości żywności
Pomoc jest przyznawana na operację, która jest realizowana przez okres nie dłuższy niż 2 lata od dnia zawarcia umowy, jednak nie później niż do dnia 30 czerwca 2015 r. Operacja może być realizowana w jednym albo kilku etapach. Jeżeli operacja jest realizowana w kilku etapach, każdy etap trwa co najmniej 3 miesiące. Jeżeli operacja ma być realizowana przez nie więcej niż 6 miesięcy, realizuje się ją w jednym etapie. Realizowana operacja nie może być dofinansowana z innych środków określonych w rozporządzeniu, w zakresie działań promocyjnych i informacyjnych dla produktów rolnych, rynku owoców i warzyw, itp.
Pomoc przyznaje się w formie refundacji 70% kosztów określonych w znaczniku do rozporządzenia i poniesionych od dnia, w którym została zawarta umowa, do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w umowie, zwanych dalej „kosztami kwalifikowalnymi
Koszty kwalifikowalne podlegające refundacji:
- reklamy w telewizji, radio, prasie lub innych mediach;
- promocji w punktach sprzedaży;
- przygotowania stoisk i materiałów reklamowych;
- udziału w pokazach, wystawach i targach;
- organizacji szkoleń i konferencji;
- prowadzenia serwisu internetowego;
- najmu powierzchni reklamowej;
- publikacji broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń i innych materiałów
reklamowych - wynagrodzenia dostawcy towarów lub usług, niezbędnych do realizacji operacji
- zakupu rzeczowych aktywów obrotowych;
- najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;
- w przypadku realizacji operacji poza siedziba grupy producentów:
- podróży samolotem w klasie ekonomicznej, koleją lub innym publicznym środkiem transport w I lub II klasie,
- podróży samochodem, przy czym koszt podróży za 1 kilometr ustala się do wysokości stawki określonej w przepisach w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędacych własnością pracodawcy,
- zakwaterowania — do wysokości 480 zł na jeden dzień dla jednej osoby,
- pobytu w miejscu realizacji operacji, w tym wyżywienia, przejazdów, połączeń telefonicznych do wysokości:
- diety nie wyższej niż określona zgodnie z przepisami w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju — jeżeli operacja jest realizowana poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
- 160 zł na dzień — jeżeli operacja jest realizowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Koszty kwalifikowalne NIE obejmują podatku od towarów i usług VAT!
Wniosek o przyznanie pomocy składa się w centrali ARR po upływie 14 dni od dnia podania do wiadomości publicznej, przez ARR, informacji o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy. Jest on rozpatrywany w terminie 60 dni od dnia jego złożenia.
Formularze wniosku są dostępne na stronie internetowej ARR www.arr.gov.pl, w zakładce Pomoc Żywnościowa.
Wniosek o przyznanie pomocy zawiera m.in. numer rejestracyjny z centralnego rejestru przedsiębiorców ARR, numer identyfikacyjny zgodny z przepisami o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, a także opis planowanej akcji promocyjno-informacyjnej.
Grażyna Poloczek