Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
13 sierpnia 2010

Wsparcie na promocję żywności o uznanej wysokiej jakości

Agencja  Rynku Rolnego przypomina ,iż  dysponuje  środkami, które umożliwiają wsparcie promocji produktów rolnych wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności.


Celem wsparcia jest zwiększenie popytu na produkty rolne i spożywcze objęte systemami jakości żywności , wspieranie grup producentów zrzeszających podmioty, które aktywnie uczestniczą w tych systemach oraz zwiększenie zainteresowania konsumentów tematyką jakości żywności, jej specyficznymi właściwościami i zaletami, jak również wysokim stanem dobrostanu zwierząt.

Producenci prowadzący na terenie Polski produkcję w systemach jakości żywności w odniesieniu do określonych produktów lub sposobów produkcji mogą, działając w formie grupy producentów lub innej formie zrzeszenia, wnioskować o środki na działania informacyjne i promocyjne w ramach wsparcia PROW 2007 - 2013 Działanie 133 "Działania informacyjne i promocyjne". Dodatkowo podmioty działające na podstawie przepisów prawa spółdzielczego np. spółdzielnie mleczarskie, które wytwarzają produkty w ramach systemów jakości żywności, mogą samodzielnie wnioskować o środki na działania informacyjne i promocyjne.

Działania  informacyjne i promocyjne w ramach PROW 2007-2013


Celem działania jest:

  • zwiększenie popytu na produkty rolne i środki spożywcze objęte mechanizmami jakości żywności,
  • pogłębienie wiedzy konsumentów o mechanizmach jakości żywności i zaletach produktów objętych mechanizmami jakości żywności,
  • wsparcie grup producentów skupiających podmioty aktywnie uczestniczące w systemach jakości żywności

Beneficjentem działania jest  grupa producentów oznaczająca organizację, mającą dowolną formę prawną, rozumiana jako organizacja producentów lub przetwórców, aktywnie uczestniczących w mechanizmie jakości i skupionych wokół produktu rolnego, środka spożywczego lub sposobu produkcji:

  1. która została wpisana do centralnego rejestru przedsiębiorców, o którym mowa w art. 22 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 231,poz. 1702);
  2. której został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zwany dalej „numerem identyfikacyjnym”;
  3. której członkowie wytwarzają lub - jeżeli grupa producentów ma formę spółdzielni w rozumieniu przepisów prawa spółdzielczego – która wytwarza lub której członkowie wytwarzają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w celu wprowadzenia na rynek, produkty wspólnotowych i krajowych systemów jakości żywności.

Lista systemów kwalifikujących się do pomocy w ramach działania 133:

  1. Systemy wspólnotowe
    • System Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr. 510/2006
    • System Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS) w rozumieniu Rady (WE) nr 509/2006
    • Produkty rolnictwa ekologicznego w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE )nr 834/07
  2. Systemy krajowe
    • Integrowana produkcja (IP) w rozumieniu ustawy o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r.
    • System Jakość Tradycja uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 czerwca 2007 roku
    • Inne krajowe systemy jakości żywności

Pomoc jest przyznawana na operację, która jest realizowana przez okres nie dłuższy niż 2 lata od dnia zawarcia umowy, jednak nie później niż do dnia 30 czerwca 2015 r. Operacja może być realizowana w jednym albo kilku etapach. Jeżeli operacja jest realizowana w kilku etapach, każdy etap trwa co najmniej 3 miesiące. Jeżeli operacja ma być realizowana przez nie więcej niż 6 miesięcy, realizuje się ją w jednym etapie. Realizowana operacja nie może być dofinansowana z innych środków określonych w rozporządzeniu, w zakresie działań promocyjnych i informacyjnych dla produktów rolnych, rynku owoców i warzyw, itp.

Pomoc przyznaje się w formie refundacji 70% kosztów określonych w znaczniku do rozporządzenia i poniesionych od dnia, w którym została zawarta umowa, do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w umowie, zwanych dalej „kosztami kwalifikowalnymi


Koszty kwalifikowalne podlegające refundacji:

  1. reklamy w telewizji, radio, prasie lub innych mediach;
  2. promocji w punktach sprzedaży;
  3. przygotowania stoisk i materiałów reklamowych;
  4. udziału w pokazach, wystawach i targach;
  5. organizacji szkoleń i konferencji;
  6. prowadzenia serwisu internetowego;
  7. najmu powierzchni reklamowej;
  8. publikacji broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń i innych materiałów

    reklamowych
  9. wynagrodzenia dostawcy towarów lub usług, niezbędnych do realizacji operacji
  10. zakupu rzeczowych aktywów obrotowych;
  11. najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;
  12. w przypadku realizacji operacji poza siedziba grupy producentów:
    1. podróży samolotem w klasie ekonomicznej, koleją lub innym publicznym środkiem transport w I lub II klasie,
    2. podróży samochodem, przy czym koszt podróży za 1 kilometr ustala się do wysokości stawki określonej w przepisach w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędacych własnością pracodawcy,
    3. zakwaterowania — do wysokości 480 zł na jeden dzień dla jednej osoby,
    4. pobytu w miejscu realizacji operacji, w tym wyżywienia, przejazdów, połączeń telefonicznych do wysokości:
      • diety nie wyższej niż określona zgodnie z przepisami w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju — jeżeli operacja jest realizowana poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
      • 160 zł na dzień — jeżeli operacja jest realizowana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Koszty kwalifikowalne NIE obejmują podatku od towarów i usług VAT!


Wniosek o przyznanie pomocy składa się w centrali ARR po upływie 14 dni od dnia podania do wiadomości publicznej, przez ARR, informacji o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy. Jest on rozpatrywany w terminie 60 dni od dnia jego złożenia.

Formularze wniosku są dostępne na stronie internetowej ARR www.arr.gov.pl, w zakładce Pomoc Żywnościowa.

Wniosek o przyznanie pomocy zawiera m.in. numer rejestracyjny z centralnego rejestru przedsiębiorców ARR, numer identyfikacyjny zgodny z przepisami o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji  wniosków o przyznanie płatności, a także opis planowanej akcji promocyjno-informacyjnej.

Grażyna Poloczek