Zaproszenie do udziału w warsztatach „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”
Szanowni Państwo !
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, zlokalizowanych w 8 województwach.
Odbywać się one będą w obiektach gastronomicznych znajdujących się na szlakach turystyczno-kulinarnych, w regionach, w których dostępne są rodzime rasy zwierząt gospodarskich. Wydarzenie będzie przebiegać pod hasłem „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/le kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
Udział w warsztatach jest bezpłatny
Informacje dotyczące terminów i miejsc, w których będą realizowane warsztaty:
- 05.10.2022 - Hotel Batory, Park Górny 13, 34-460 Szczawnica – woj. małopolskie
- 07.10.2022 - Ranczo Adama, ul. Wiosenna 15, 34-331 Pewel Ślemeńska, woj. śląskie
- 10.10.2022 - Posmakuj Warszawa, ul. Domaniewska 50B, 02-672 Warszawa, woj.mazowieckie
- 11.10.2022 - Pałacyk Gazdowa, Łochocin 6, 87-600 Łochocin, woj. kujawsko-pomorskie
- 12.10.2022 - Nordowy Mol, Celbowo 27A, 84-100 Puck, woj.pomorskie
- 17.10.2022 - Pensjonat Roztocze, Obsza 138, 23-413 Obsza, woj.lubelskie
- 19.10.2022 - Hotel Tęczowy Młyn, ul. Zakładowa 4, 25-670 Kielce, woj.świętokrzyskie
- 24.10.2022 - Restauracja Philadelphia, ul. Zdrojowa (Atrium) 28, 38-610 Polańczyk,woj. podkarpackie
Program wydarzenia:
9.30 – 10.00 - Rejestracja/serwis kawowy
Cześć teoretyczna prowadzona przez ekspertów merytorycznych:
10.00 – 11.30 - Prezentacja wybranych ras rodzimych, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie;
11.30 – 12.30 - Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy;
12.30 – 13.30 - Przerwa obiadowa
Cześć praktyczna prowadzona przez eksperta kulinarnego:
13.30 – 15.00 - Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno - gastronomicznej regionu
15.00 – 15.30 - Przerwa kawowa
15.30 – 17.15 - c.d. Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno - gastronomicznej regionu.
17.15 – 18.00 - Kolacja
W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
-Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel [dot] radomski
iz [dot] edu [dot] pl
-Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr [dot] moskala
iz [dot] edu [dot] pl
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń !
Instytucją odpowiedzialną za treść informacji jest Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
