Zaproszenie na konferencję "Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomi potencjału hodowlanego ras rodzimych"
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, serdecznie zapraszajądo udziału w dwudniowej konferencji pn. „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”.
Konferencja odbędzie się 11 i 12 października 2023 r. w Krakowie, w hotelu DoubleTree by Hilton (ul. Dąbska 5, 31-572 Kraków).
Wydarzenie skierowane jest do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego. Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/li kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
Organizatorzy zapewniają nocleg oraz wyżywienie wszystkim uczestnikom konferencji.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Zgłoszenia do udziału w konferencji prosimy przesyłać mailowo do 29 września 2023 r., możliwy jest również kontakt telefoniczny w godzinach od 8.00 do 14.00:
- Iwona Gurga, e-mail: iwona [dot] gurgaiz [dot] edu [dot] pl (tel. +48 666081270),
- Kamil Korona, e-mail: kamil [dot] koronaiz [dot] edu [dot] pl (tel. +48 453030842).
Ilość miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Ramowy program:
11.10.2023 r.
10.30-11.00 Rejestracja uczestników
11.00 – Otwarcie konferencji – dr Krzysztof Duda – Dyrektor Instytut Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego
11.15 – 12.00 Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce – prof. dr hab. Józefa Krawczyk – Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
12.00 – 12.45 Promocja produktu lokalnego przez gospodarstwa agroturystyczne – prof. dr hab. Czesław Nowak – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
12.45 – 13.15 Przerwa kawowa
13.15 – 14.00 Kuchnia polska na przestrzeni dziejów – mgr Dominika Marzec – Akademia Ignatianum w Krakowie
14.00 – 14.45 Co z zagrody to na stole – prezentacja modelowego szlaku kulinarnego wykorzystującego rodzimy potencjał hodowlany – mgr Piotr Lenart - Koordynator Szlaku Kulinarnego „Niech Cię Zakole”
14.45 – 15.45 Obiad
15.45 – 18.00 Prezentacje przedstawicieli z 8 województw, prezentujący walory regionu, powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem, prezentacja tradycyjnych potraw regionalnych
- województwo lubelskie
- województwo kujawsko-pomorskie
- województwo śląskie
- województwo świętokrzyskie
18.00 Kolacja
12.10.2023 r.
10.00 – 11.30 c.d. Prezentacje przedstawicieli z 8 województw, prezentujący walory regionu, powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem, prezentacja tradycyjnych potraw regionalnych
- województwo pomorskie
- województwo podkarpackie
- województwo mazowieckie
- województwo małopolskie
11.30 – 12.00 Przerwa kawowa
12.00 – 12.45 Wprowadzenie ras rodzimych jako tradycji kulinarnej w agroturystyce na przykładzie wybranego kraju europejskiego – dr hab. Janusz Smołucha prof. AIK – Akademia Ignatianum
w Krakowie
12.45 – 13.15 Dyskusja i zakończenie konferencji
13.15 – Obiad
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl.
Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucją odpowiedzialną za treść informacji jest Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy