Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
20 maja 2013

Zasmakuj w Małopolsce

Zasmakuj w Małopolsce

W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:


Chroniona Nazwa Pochodzenia

bryndza podhalańska, oscypek,

redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”

 

 



Chronione Oznaczenie Geograficzne


jabłka łąckie, suska sechlońska,

chleb prądnicki, obwarzanek krakowski,

kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska

 

Wiedza wśród mieszkańców regionu na ten temat jest jednakże niewielka. Dostrzegając zatem potrzebę zwiększenia świadomości mieszkańców Małopolski i przybywających do regionu gości na temat produktów regionalnych, Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Małopolskiego zaplanował w 2013 r. kontynuację rozpoczętej już w 2012 r. kompleksowej kampanii promującej małopolskie produkty regionalne pn. „Zasmakuj w Małopolsce”.

Już 28 kwietnia br. w Racławicach zapraszamy na pierwsze spotkanie z tym, co może poszczycić się mianem „specialite de la maison de Małopolska”.

Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacje prezentujące te produkty. Imprezy, na których znajdziecie Państwo stoisko Małopolski:

1. 28 kwietnia 2013 - Wybór Chłopa Roku - Racławice

2. 5 maja 2013 - Święto kwitnących sadów - Łososina Dolna

3. 12 maja 2013    - Święto kwitnącej jabłoni - Łącko

4. 16 czerwca 2013 - Święto kiełbasy lisieckiej    - Liszki, Rynek

5. 7 lipca 2013    - Święto karpia    - Zator, Rynek

6. 21 lipca 2013 - Święto owoców i produktów pszczelich    - Pleśna

7. 28 lipca 2012 - Małopolskie Święto czosnku - Prandocin/gmina Słomniki

8. 11 sierpnia 2013 - Festiwal oscypka i serów wszelakich - Zakopane, Rówień Krupowa

9. 18 sierpnia 2013 - Święto Powiśla Dąbrowskiego - Radgoszcz

10. 18 sierpnia 2013 - Święto owocobrania – jarmark cysterski - Opactwo w Szczyrzycu/gmina Jodłownik

11. 1 września 2013 - Małopolskie Święto Warzyw    - Pobiednik/gmina Igołomia-Wawrzeńczyce

12. 1 września 2013 - Święto fasoli - Zakliczyn

13. 8 września 2013 - Dożynki wojewódzkie - Rodaki/gmina Klucze

14. 8 września 2013 - Charsznickie Dni kapusty    - Charsznica

15. 14 września 2013 - Dni Huculskie - Regietów/gmina Uście Gorlickie

16. 15 września 2013 - Święto suszonej śliwki    - Kąty/gmina Iwkowa

17. 22 września 2013 - Babiogórska jesień - Zawoja

18. 22 września 2013 - Święto Ziemniaka    - Trzyciąż

19. 22 września 2013 - Małopolski Festiwal Zielononóżki - Proszowice

20. 29 września 2013 - Zwyk bacowski - Leśnica

 

Dodatkowo podobnie, jak w roku poprzednim stoisko Województwa prezentujące kampanię obecne było już na targach Grüne Woche 2013 w Berlinie (18-27.01.2013 r.), Regionalia 2013 w Warszawie w dniach 19-21 kwietnia 2013 r. - V edycja przedsięwzięcia pod nazwą Lista Produktów Tradycyjnych, i będzie jeszcze obecne podczas targów:


- Smaki Regionów w Poznaniu w dniach 21-24 września 2013 r.,

- Natura Food w Łodzi w dniach 11-13 października 2013 r.

 

Kampania finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich:

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich

Europa inwestująca w obszary wiejskie

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów. ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!

Patronat medialny nad kampanią objęli: Gazeta Krakowska, portal Nasze Miasto, TVP O/Kraków.