Charakterystyka powiatu bocheńskiego
Historia
Bochnia otrzymała prawa miejskie 1253 roku w Korczynie nad Wisłą z rąk księcia Bolesława Wstydliwego. Jest jednym z najstarszych miast Rzeczpospolitej. Główną siłą napędzającą rozwój miasta i powiatu w tamtych czasach była żupa solna /kopalnia/. Kopalnia wzbogacała skarbiec królewski a okolicznym mieszkańcom dawała pracę.
Historia powiatu sięga XIV wieku, kiedy to w 1397 roku Ziemia Krakowska podzielona została na trzy powiaty: proszowicki, żarnowiecki i krakowski. Bochnia należała wtedy do tego ostatniego. W XVI w. Bochnia włączona została do powiatu szczyrzyckiego. Monarchia austriacka w skład, której wchodziły ziemie Rzeczpospolitej po rozbiorze w 1772 roku podzielona była na kraje, te zaś na gubernie. W 1782 roku gubernie podzielono na mniejsze jednostki - cyrkuły. Bochnia została wtedy siedzibą cyrkułu. Cyrkuł był jednostką rządową. Cyrkuły przetrwały do 1867 roku, kiedy to zniesiono je i pozostawiono powiaty. Powiaty ze zmiennymi losami przetrwały do 1975 roku aby odrodzić się w 1999 roku w zmienionym kształcie kompetencji i terytorium.
Powiat bocheński w regionie małopolskim jest średni obszarowo. Zajmuje 632 km. kw. W jego skład wchodzi 9 gmin, w tym 100 sołectw i dwa miasta. Zamieszkuje tu 97 tys. osób w tym na wsi 65 tysięcy. Powierzchnia użytków rolnych wynosi blisko 39 tys. ha. Funkcjonuje tu ponad 13 tys. gospodarstw rolnych. Przeważają gleby dobre i średnio dobre. W północnej części powiatu występują czarnoziemy i mady.
Rolnictwo
Bochnia usytuowana jest na pograniczu Kotliny Sandomierskiej i Pogórza Wiśnickiego. Pogórze Wiśnickie to południowa część powiatu, która opada ku Kotlinie Sandomierskiej leżącej na północy. Część północna powiatu jest równinna, część południowa położona na wzniesieniach i pagórach o wysokości 300 - 800 m npm. Konfiguracja terenu wyznacza kierunki produkcji rolnej. W części północnej powiatu / gminy: Drwinia, Rzezawa, i cz. gm. Bochnia/ dominują dobre gleby pozwalające na produkcję zbóż, okopowych a także warzyw gruntowych oraz chów bydła mlecznego i trzody chlewnej. Gminy południowe specjalizują się w produkcji warzyw pod osłonami, sadownictwie, uprawie roślin jagodowych a także chowie bydła i trzody chlewnej oraz drobiu.
Znacząca pozycję w produkcji zajmuje rolnictwo ekologiczne. Od ponad 15 lat w części południowej powiatu /gminy: Żegocina, Lipnica Murowana, Trzciana, Nowy Wiśnicz/ reaktywowana i rozwijana jest agroturystyka.
Kierunki produkcji rolnej wyznacza jakość ziemi i możliwości zbytu surowców rolniczych. Dobrze rozwinięte są przetwórnie mleka, mięsa i warzyw gruntowych. Warzywa szklarniowe znajdują nabywców na rynkach wielkich miast regionu.
W powiecie dobrze rozwija się przedsiębiorczość.