Staropolskie smaki
W luksusowych restauracjach i hotelach zaczynają się pojawiać potrawy z bażantów, kapłonów czy pulard, znane na ziemiach polskich od stuleci. Wcześniej, z uwagi na koszty hodowli w ostatnim czasie, trudno było znaleźć lokal, w którym podawano takie potrawy.
Osoby zainteresowane hodowlą powinny zacząć od stada liczącego 50-100 ptaków. Jednak opłacalność hodowli zapewni stado liczące co najmniej 300 ptaków. Najbardziej wymagająca jest hodowla kapłonów i bażantów. Na jednego ptaka powinno przypadać ok. 4 m2 terenu. Dodatkowo bażanty wymagają wybiegów zadrzewionych i zakrzewionych tak aby miały możliwość tworzenia kryjówek i grzęd. Jako ptaki latające powinny mieć na terenie ogrodzonej bażantarni woliery wyposażone w poidła, zadaszone karmidła i żerdzie do nocowania. Teren pod hodowlę drobiu musi być suchy, gdyż woda szkodzi ptakom. Potrzebne są też miejsca z piaskiem do suchej kąpieli. Bardzo ważna jest jakość paszy, która powinna się składać przede wszystkim z pszenicy. Dla kapłonów powinna być parzona aby była lepiej przyswajalna. Można także włączyć do karmy słonecznik czarny i owies. Koszt paszy stanowi około 60% kosztu wyhodowania ptaka.
Ważny jest wybór rasy kogutka przeznaczonego do kapłonowania (kastracji); zabieg w uśpieniu dokonuje się w wieku 6-8 tygodni. Przeprowadza go lekarz weterynarii. Koszt kastracji to 6-15 zł. Najpopularniejsze w Polsce rasy to żółtonóżki, zielononóżki i karmazyny. Tucz kapłona trwa 8 miesięcy. Kapłon powinien przybierać na wadze stopniowo do 2,5-3 kg wtedy mięso jest najsmaczniejsze. Koszt wyhodowania jednego kapłona to ok. 60,00 zł. Jednak w Biedronce przed Świętami Bożego Narodzenia pojawiły się 3 kg kapłony sprowadzone z Francji w cenie 25 zł za kilogram. Świadczy to o testowaniu zainteresowania kapłonami przez wielką sieć sprzedaży mogącą wprowadzić nowe produkty za niską cenę.
Na razie mięso z kapłona traktowane jest jako bardzo kosztowny rarytas. Rosół ma niepowtarzalny smak, podobnie jak inne dania. Polski kapłon może być ekskluzywną marką, strzeżoną europejskimi znakami towarowymi. W promocję polskich kapłonów zaangażowały się międzynarodowe organizacje kulinarne, w tym Euro-Togues (Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy). Jeden z Festiwali Smaku w Grucznie został poświęcony polskiemu kapłonowi. Konkurowało 12 dwuosobowych zespołów kucharzy na oczach tysięcy osób. Szef jury Jean Bos, znawca smaków powiedział, że jest pod wielkim wrażeniem potraw z kapłona z zieloną nóżką. Uważa, że powinny jak najprędzej wrócić na polskie stoły. Na razie to produkt niszowy ale warto rozważyć hodowlę kapłonów także w obliczu ostatniego zainteresowania ze strony sieci handlowych.
Marek Rowecki
źródła:
„Fakt za miastem” z 19.10.2017 r., - Staropolskie ptaki, autor Izabella Wit-Kosowska
„Gazeta Pomorska” z 28.08.2010 r. - Mięso kapłona czyli kastrowanego koguta, to kosztowny rarytas - Agnieszka Romanowicz