Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Alpaki - modny kierunek hodowli

Alpaki należą do rzędu ssaków parzystokopytnych, rodziny wielbłądowatych. Pochodzą z Ameryki Południowej, nie występują w stanie dzikim. Hoduje się je w Andach. Żyją na wysokości od około 3500 do 5000 m n.p.m. Bardzo dobrze znoszą trudne warunki środowiskowe, potrafią dostosować się do ciężkiego wysokogórskiego klimatu jak: zimny lodowaty wiatr, czy temperatura od - 20°C w nocy do + 20°C w ciągu dnia. Ponad połowa populacji alpak na świecie występuje w Peru i liczy 3,3 mln sztuk, 420 tys. żyje w Boliwii oraz 45 tys. w Chile. Alpaki są zwierzętami stadnymi, dlatego najczęściej są hodowane w dużych stadach. Główne kierunki hodowli to mięso, ale przede wszystkim wełna ze względu na swoje luksusowe runo, które jest o wiele cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku, niż owcze.

Alpaki nie są zwierzętami wysokimi, zatem wystarczy ogrodzenie sięgające 120 cm. Może być wykonane z drewna lub siatki. Alpaka osiąga 128–151 cm długości, przy wysokości w kłębie 80–100 cm i masie ciała 55–85 kg. Ubarwienie ma najczęściej czarne lub brązowo-czarne, czasem białe.

Podstawą żywienia alpak jest siano zimą i latem oraz świeża trawa. Dziennie dorosła alpaka potrzebuje ok. 2 kg siana. Poza tym alpaki otrzymują granulat dla wielbłądowatych, marchewki oraz gałęzie drzew iglastych, jako przysmak. Granulat sprzedawany jest w workach 20 kg,  koszt mineralnego granulatu to średnio 70 zł, a mieszanka buforująca 49 zł. Skład granulatu to przede wszystkim mieszanka zbóż m.in. kukurydzy, soi i związków mineralnych.

Wyróżnia się dwie rasy alpak: suri i huacaya. Ich okrywa włosowa jest różni się między sobą. Rasa suri stanowi tylko 10% całej populacji alpak na świecie,  jest więc rasą droższą, ze względu na liczebność jak i lepsze walory włókna. Włosy suri dorastają do 50 cm długości, ma silniejszy połysk od huacaya i długie, faliste loki wzdłuż ciała. Sierść alpak jest hipoalergiczna. Alpaki strzyże się raz w roku i pozyskuje od 3 - 5 kg włókna. Z wełny alpak produkuje się koce oraz wysokiej klasy odzież. Wełna alpak nie zawiera lanoliny, w związku z czym jest bardziej sucha. Dobre jakościowo wyroby z wełny alpak otrzymuje się od 3-4-letnich zwierząt. Im starsza alpaka, tym bardziej grubsza i szorstka, wówczas produkuje się z takiej wełny dywany. W Polsce cena 1 kg surowego runa kształtuje się od 50 do 100 zł. Nie ma punktów skupu, jedyna możliwość to zakup bezpośrednio od rolnika. Na rynku istnieje kilka firm zajmującym się przetwórstwem wełny z alpaka.

Zwierzęta te nie potrzebują dużych powierzchni do wybiegu. Na 1 ha pastwiska może utrzymać się ok. 30 szt. alpak. Dobrze jest zapewnić schronienie w postaci starej szopy lub wiaty oraz stały dostęp do wody. Konieczne jest odrobaczanie minimum 2 razy w roku, ale optymalnie 2 razy  na wiosnę i 2 razy jesienią, w odstępach 2. tygodni.  W przypadku zabiegów pielęgnacyjnych przycina się zęby 2 razy w roku i pazury min. 2 razy w roku.

Dojrzałość płciową samica osiąga w wieku 1,5 roku, jednak do rozpłodu używane są po osiągnięciu 70% masy ciała dorosłego zwierzęcia, zwykle mając około 1,5-2 lat. Samice są asezonalne, co oznacza, że obecność samca sprawia, iż ciągle są w rui. Ciąża u alpaki trwa około 335–345 dni, samica rodzi zwykle jedno małe. Średnia masa ciała noworodka wynosi 5-7kg. Młode karmione są mlekiem matki i muszą przebywać przynajmniej 6 miesięcy przy matce. Alpaki żyją około 15–25 lat.

Ciekawostką jest, że alpaki mają trzy żołądki oraz trzy powieki. Trzecia powieka, tzw. migotka, porusza się w poziomie, od spojówki na zewnątrz oka. Oprócz trzeciej powieki, alpaki mają w obu gałkach ocznych poziome przesłony, na górze i na dole oka, wyglądające jak grzebień. Pełni on funkcję ochronną oka przed silnym działaniem wysokogórskiego słońca. Jeśli nasłonecznienie jest bardzo silne, grzebień górny i dolny łączą się ze sobą.

Dzięki łagodnemu usposobieniu alpaki świetnie wykorzystuje się do terapii tzw. alpakoterapia, obecnie jest to modna i pomoca metoda w leczeniu nerwicy, zaburzeń  lękowych, depresji, ADHD, autyzmu, zespołu Downa oraz dziecięcego porażenia mózgowego.

Od 2012 roku istnieje Polski Związek Hodowców Alpak (PZHA), obecnie liczy ok. 50 członków posiadających 1500 szt. zwierząt. Od 2017 r. alpaki można zarejestrować w celu stworzenia pierwszych ksiąg stadnych. Trwają również prace nad wzorcem hodowlanym obu ras.

Hodowanie alpak jest działalnością gospodarczą, która, jak każda hodowla, niesie wiele zagrożeń, głównie chorobowych. Dlatego w przypadku zakupu zwierząt należy sprawdzić ich pochodzenie. Z początkiem 2019 r. na obszarach Wielkiej Brytanii stwierdzono pojawienie się epidemii gruźlicy bydlęcej. Państwowe służby weterynaryjne potwierdziły występowanie tej śmiertelnej choroby u alpak importowanych z Wielkiej Brytanii na teren Polski.

 

Ewelina Stajnder

fot. Katarzyna Pietrzyk

Źródło:

http://pzha.pl/alpaki

https://www.agrofakt.pl/alpaki-hodowla-oplacalna/

https://www.agrofakt.pl/czy-hodowla-alpak-jest-latwa/

http://www.alpaka.net.pl/hodowla-alpaki.html