Zarobki rolnika w 2019 r. a pandemia w 2020 roku
Na podstawie art. 18 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym ( Dz. U. z 2020, poz.333), 23 września 2020 roku ukazało się obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2019 roku. Dochód ten wynosi 3244 zł.
W 2018 r. dochód był znacznie wyższy od dochodu z 2018 roku wynoszącego 2715 zł i niewiele niższy od najlepszego w ostatnich latach roku 2017, kiedy dochód rolnika wynosił 3399 zł. Podana kwota dochodu to wielkość uśredniona w skali kraju. GUS sumuje globalną produkcję rolną (roślinną i zwierzęcą) oraz dotacje unijne i krajowe. Od tej sumy odliczane są m.in. uśrednione koszty zużycia energii, zakupu materiałów, usług rolniczych, koszty ubezpieczeń czy najmu. Miesięczny dochód na osobę w rodzinie rolnika wynika z pomnożenia liczby hektarów przeliczeniowych przez stawkę podaną przez Prezesa GUS; sumę dzielimy przez 12 miesięcy, a następnie jeszcze przez ilość osób w rodzinie.
Przeciętny dochód jest ważnym wskaźnikiem dla rolników mających małe gospodarstwa, z których utrzymują rodzinę. Decyduje np. o tym, kto może ubiegać się o zasiłki rodzinne. Kryterium dochodowe dla zasiłku rodzinnego wynosi 674 zł miesięcznie na osobę w rodzinie.
Wpływ na podniesienie dochodu rolnika miały zmiany cen na europejskich i światowych rynkach rolnych. Skorzystali głównie producenci zbóż, ziemniaków drobiu i świń, a w niewielkim stopniu także producenci mleka. Mimo niższych zbiorów warzyw i owoców, wzrost cen decydował o wyższej wartości produkcji.
Wartość produkcji roślinnej (w cenach bazowych) w 2019 roku była wyższa o 13,6% w porównaniu do roku poprzedniego, natomiast produkcja zwierzęca zwiększyła się tylko o 2,9%. Optymistyczne wyniki za rok 2019 prawdopodobnie zostaną skorygowane przy podsumowaniu mijającego 2020 roku. Wg Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi produkcja roślinna – owoce, warzywa, buraki, zboże, rzepak czy ziemniaki może dużo nie ucierpieć. Problemy wystąpiły w produkcji mleka, trzody chlewnej, kóz, drobiu, wołowiny. Na rynku drobiu spadek popytu zagranicznego spowodował obniżenie cen żywca do 60%. Ceny wołowiny spadły o 15% w porównaniu do roku poprzedniego. Instytut Wsi i Rozwoju Rolnictwa PAN przeprowadził badania dotyczące wpływu epidemii na mieszkańców wsi. Rolnicy doceniają działania osłonowe, w tym przepisy pozwalające KRUS przyznawać rolnikom lub domownikom objętymi kwarantanną, nadzorem epidemiologicznym lub hospitalizacją prawo do zasiłku w wysokości 50% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Jest jednak wiele niepewności co do przyszłości, a przede wszystkim rolnicy obawiają się braku możliwości sprzedaży produktów. W obwieszczeniu Prezesa GUS we wrześniu 2021 poznamy wysokość przeciętnego dochodu rolnika za 2020 rok.
Marek Rowecki
źródła:
GUS, MRiRW
Agroprofil, 17.08.2020, „Zdaniem GUS polscy rolnicy są coraz bogatsi”
Maria Chmal
Tygodnik dla rolników „Za miastem”
„Ile rolnik zarobił” Fakt, 01.10.2020
Ewa Trzaska „Rolnik w pandemii” CA