Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Technologie ekologicznej produkcji ogrodniczej

Profilaktyka i zwalczanie najgroźniejszych chorób oraz szkodników cebuli w uprawach ekologicznych

W uprawach ekologicznych zagrożeniem każdej plantacji cebuli są choroby i szkodniki, które mogą doprowadzić do obniżenia jakości cebuli, plonów oraz zdolności do jej przechowania. Znajomość terminów występowania, stopnia zagrożenia oraz metod ich zwalczania jest podstawą skutecznej ochrony zarówno przed chorobami, jak i szkodnikami.

Uprawa cebuli w gospodarstwie ekologicznym

W Polsce cebula jest zaliczana do warzyw o największym znaczeniu gospodarczym. Roczne spożycie na jednego mieszkańca wynosi 9-10 kg.

Najgroźniejsze choroby i szkodniki w ekologicznej uprawie buraka ćwikłowego

Każdego roku zagrożeniem na plantacjach buraka ćwikłowego są choroby i szkodniki, które, gdy nie są zwalczane, mogą spowodować istotne szkody (10–30%). Podstawą skutecznej ochrony jest znajomość terminów występowania, stopnia zagrożenia oraz metod ich zwalczania.

Ekologiczna uprawa buraka ćwikłowego

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) pochodzi od buraka nadmorskiego (Beta martima L.). Pierwsze wzmiankio buraku pojawiają się XIV w, a uprawa stała się popularna w XVI w. W starożytności i obecnie uprawia się go w celach spożywczych i leczniczych.

Najczęstsze choroby i szkodniki marchwi oraz ekologiczne metody ich zwalczania

Rozwój rolnictwa ekologicznego, obserwowany w ostatnich latach, nie przekłada się bezpośrednio na wzrost ekologicznej produkcji warzyw. Wynika to z faktu, że jest to kierunek produkcji znacznie trudniejszy, głównie ze względu na ograniczone możliwości zapewnienia skutecznej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Doradzamy, jak walczyć ze szkodnikami marchwi.

Ekologiczna uprawa marchwi

Marchew zwyczajna to warzywo, które znane jest już od starożytności, jednak wtedy jej smak był zupełnie inny. Marchew ma małe wymagania cieplne. Udaje się uprawiać na terenie całego naszego kraju. W ekologicznej uprawie marchwi zabiegi pielęgnacyjne to: usuwanie skorupy glebowej, zwalczanie chwastów oraz nawadnianie.

Warto postawić na maliny ekologiczne

Uprawa malin w Polsce wciąż się rozwija. Najlepsze stanowiska pod uprawę malin to pola równinne lub o małych obniżeniach terenu.

Rośliny okrywowe w ekologicznej uprawie warzyw w tunelach foliowych

W uprawie warzyw pod osłonami w glebie powinny być zachowane stosowane w uprawie polowej zasady następstwa roślin po sobie. W intensywnej produkcji trudno jest jednak kontrolować gospodarkę próchnicą, składnikami pokarmowymi, a także przewidzieć oddziaływanie przed- i poplonowe roślin na siebie. Pomocne w tym mogą być nawozy zielone uprawiane jako międzyplony na przyoranie lub rośliny okrywowe pozostawiane jako ściółka na powierzchni gleby.

Mało znane rośliny sadownicze

Publikacja "Mało znane rośliny sadownicze" do pobrania

Ekologiczna uprawa jabłoni

W ekologicznym sadzie zabronione jest stosowanie większości środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, głównie azotu. W takim sadzie drzewka sadzi się w mniejszym zagęszczeniu niż w sadach intensywnych z bardzo dużą ilością drzew na hektarze (2000-4000 drzew/ha).

Strony