Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Wymagania weterenaryjne

Zasady uboju z konieczności

Zasady uboju z konieczności rozpisane są w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r.,  w którym znajdują się szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.04.2004, str. 55) – załącznik III, Sekcja I („Mięso zwierząt gospodarskich kopytnych”), rozdział VI pt. „Ubój z konieczności poza rzeźnią”.

Dobre praktyki rolnicze w produkcji żywności na przykładzie małych rzeźni produkcyjnych

Przypominamy, że Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rozporządzeniem z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw (Dz. U. z 2020r. poz. 56) - uregulował specjalne, mniej rygorystyczne wymagania weterynaryjne dla rzeźni o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw, zwanych dalej „rzeźniami rolniczymi”.

Nowe rozporządzenie - informacja MODR z s. w Karniowicach

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chrzanowie informuje, iż z dniem 24 sierpnia 2020 roku wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 czerwca 2020 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru dokumentu handlowego stosowanego przy przewozie wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych.

Ubój z konieczności - ulotka informacyjna dla rolników

Informujemy, że wraz z nowelizacją przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności odnoszących się do uboju z konieczności, znowelizowano ulotkę informacyjna dla rolników.

Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny - informacja GIW

Główny Inspektorat Weterynarii opracował materiał informacyjny dla rolników na temat wymagań weterynaryjnych przy prowadzeniu uboju na użytek własny - wg. stanu prawnego na dzień 25.06.2020 r.

Praktyczne wskazówki w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Ważna informacja dla hodowców! Przekazujemy do informacji pismo z Inspekcji Weterynaryjnej wraz z załącznikiem - ulotką nt." Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią".

Maty dezynfekcyjne w gospodarstwach rolnych

Konieczność stosowania mat dezynfekcyjnych w gospodarstwach rolnych wynika z podstawowych zasad bioasekuracji w produkcji zwierzęcej,  zwłaszcza przed afrykańskim pomorem świń, czy grypą ptaków. Maty dezynfekcyjne spełniają ważną rolę ochronną przed patogenami, które są przenoszone na obuwiu przez obsługę lub transport pojazdów.