Czarnuszka siewna panaceum z kuchennej półki
Czarnuszka siewna, zwana także czarnym kminkiem, posiada niesamowite właściwości lecznicze, stosowana jest w ziołolecznictwie oraz ze względu na swój korzenny smak i aromat w kulinariach - jako przyprawa.
Czarnuszka siewna pochodzi z Iraku i Turcji, a znana była już w czasach starożytnych. Egipcjanie wierzyli, że nasiona czarnuszki stanowią remedium na każdą chorobę. Współcześnie potwierdzono, że choć nie mogą one wyleczyć wszystkiego, to rzeczywiście oddziałują bardzo pozytywnie na nasz organizm.
W Polsce przez długi czas czarnuszka pełniła rolę głównie przyprawy. Dodawano ją chętnie do wina, potraw mięsnych i rozmaitych warzywnych przetworów. Dopiero niedawno dostrzeżono jej wspaniałe właściwości zdrowotne. Badania naukowe dowiodły, że czarnuszka może pomóc w leczeniu wielu rozmaitych chorób i dolegliwości. Czarnuszka dostarcza organizmowi niespotykanej mieszanki kwasów tłuszczowych (m.in. alfa-linolenowy, linolowy, palmitynowy, arachidowy i mirystynowy). Kombinacja ta optymalizuje procesy metaboliczne zachodzące w ludzkim ciele, przez co jest zalecana w profilaktyce nadwagi. Egzogenne kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce utrzymują dobrą kondycję skóry.
Równie cenne są saponiny, których zawartość nadaje tej przyprawie właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe oraz flawonoidy, działające przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz wzmacniająco na naczynia krwionośne. Wysoka zawartość olejku eterycznego i rzadko spotykanych w naturze alkaloidów sprawia, iż czarnuszka znacząco wspomaga trawienie oraz przyswajanie pokarmów, ponadto działa moczopędnie, wiatropędnie, przeciwbólowo i uspokajająco.
Poza swoją niewątpliwą wartością odżywczą, wynikającą z dużej zawartości białka i węglowodanów, czarnuszka zawiera w sobie zestaw witamin i mikroelementów, których niedobory są często spowodowane powszechnymi złymi nawykami żywieniowymi. Są to m.in. witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotyna oraz związki mineralne cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i (w mniejszym stopniu) innych pierwiastków.
Warto wiedzieć, że nasiona czarnuszki mają działanie antycukrzycowe. Zawarte w nich olejki eteryczne oraz tymochinon powodują wzrost produkcji insuliny i spadek poziomu glukozy w krwi. To sprawia, że osoby cierpiące na cukrzycę powinny włączyć napary z czarnuszki do swojej codziennej diety. Ponadto, czarnuszka pomaga zwalczyć nadciśnienie tętnicze, gdyż obniża ciśnienie krwi, zmniejsza także szanse na wystąpienie miażdżycy i powstanie zakrzepów, które zagrażają naszemu życiu.
Kolejną zaletą czarnuszki jest to, że ma działanie antydepresyjne. Doskonale wpływa na nasz układ nerwowy, co skutkuje polepszeniem się naszego nastroju, a także przyspieszeniem procesów myślenia i zapamiętywania. Może ona także spowolnić rozwój choroby alzheimera.
Czarnuszka jest polecana również astmatykom, gdyż rozszerza oskrzela i ułatwia wykrztuszanie wydzieliny. Ponadto wzmacnia pozytywnie odporność naszego organizmu, co jest przydatne zarówno w przypadku astmy, jak i różnych alergii.
Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, czarnuszkę można stosować jako środek zapobiegający jesiennym przeziębieniom i grypom. Dzięki niej szybciej wyleczymy się również z kataru i zapalenia zatok. Z jej dobroczynnego działania warto skorzystać też przy problemach natury płciowej. U kobiet reguluje ona cykl miesiączkowy i wspomaga laktację, u mężczyzn zaś przyczynia się do zwiększonej produkcji testosteronu.
Nasiona czarnuszki może jeść prawie każdy -wystarczy zaledwie 10 ziarenek czarnuszki dziennie, by w organizmie zaszły korzystnezmiany, trzeba jednakże pamiętać, by za bardzo nie przesadzać z ilością, gdyż duża ilość melantyny (zawartej w nasionach) jest toksyczna.
Zofia Szewczyk, dn. 4.05.2020 r.
źródło: strona internetowa https://www.babskiswiat.com.pl/czarnuszka-samo-zdrowie-wlasciwosci-i-zastosowanie.html
fot. gokalpiscan / Pixabay