Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Kilka rad dotyczących ziół

Człowiek pragnie spożywać żywność o różnorodnym smaku i zapachu. W celu nadania jej pożądanych cech smakowo–zapachowych od wieków używano najczęściej wysuszonych produktów pochodzenia roślinnego. Przyprawami roślinnymi mogą być różne części anatomiczne roślin (np. korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebule, kora), które nie maja wartości odżywczej ale cechują się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na  funkcjonowanie organizmu. Przyprawy w swoim składzie zawierają głównie: olejki lotne, kwasy eteryczne, alkaloidy, żywice, związki siarki, falwonoidy, co decyduje o ich właściwościach. Użyte jako dodatki do pożywienia poprawiają smak i jakość potraw.

Kilka dobrych rad w przygotowaniu pełnowartościowych ziół i przypraw:

  • zioła powinno się zbierać w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, po obeschnięciu porannej rosy;
  • nie powinno się rozdrabniać ziół, gdyż powoduje to rozkład wartościowych substancji;
  • zioła należy suszyć w miejscach zacienionych, zadaszonych i przewiewnych; w czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35oC ze względu na ulatnianie się zawartych w ziołach olejków lotnych;
  • suszenie ziół musi być szybkie i sprawne; ususzonych ziół nie wolno przetrzymywać zbyt długo w miejscach suszenia, gdyż osiada na nich kurz i tracą one na wartości;

Zioła najlepiej przechowywać w płóciennych woreczkach, czystych torebkach papierowych, ciemnych pojemnikach szklanych, unikać należy opakowań foliowych.

Zioła można wykorzystywać również do dekoracji. Gałązki świeżych ziół mogą być doskonałym elementem dekoracyjnym stołu, zastawy lub potraw. Uplecione wianuszki z szałwii lub mięty  umieszczone na lampionach, w których palą się świeczki, dają dodatkowy efekt zapachowy, gdyż pod wpływem ciepła uwalniają się olejki eteryczne. Zioła można stosować do dekoracji serwetników i serwetek.

Jeżeli nauczymy się stosować przyprawy ziołowe w naszej kuchni, to potrawy będą bogatsze i cenniejsze, co korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Maria Brzazgoń