Kilka rad dotyczących ziół
Człowiek pragnie spożywać żywność o różnorodnym smaku i zapachu. W celu nadania jej pożądanych cech smakowo–zapachowych od wieków używano najczęściej wysuszonych produktów pochodzenia roślinnego. Przyprawami roślinnymi mogą być różne części anatomiczne roślin (np. korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebule, kora), które nie maja wartości odżywczej ale cechują się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przyprawy w swoim składzie zawierają głównie: olejki lotne, kwasy eteryczne, alkaloidy, żywice, związki siarki, falwonoidy, co decyduje o ich właściwościach. Użyte jako dodatki do pożywienia poprawiają smak i jakość potraw.
Kilka dobrych rad w przygotowaniu pełnowartościowych ziół i przypraw:
- zioła powinno się zbierać w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, po obeschnięciu porannej rosy;
- nie powinno się rozdrabniać ziół, gdyż powoduje to rozkład wartościowych substancji;
- zioła należy suszyć w miejscach zacienionych, zadaszonych i przewiewnych; w czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35oC ze względu na ulatnianie się zawartych w ziołach olejków lotnych;
- suszenie ziół musi być szybkie i sprawne; ususzonych ziół nie wolno przetrzymywać zbyt długo w miejscach suszenia, gdyż osiada na nich kurz i tracą one na wartości;
Zioła najlepiej przechowywać w płóciennych woreczkach, czystych torebkach papierowych, ciemnych pojemnikach szklanych, unikać należy opakowań foliowych.
Zioła można wykorzystywać również do dekoracji. Gałązki świeżych ziół mogą być doskonałym elementem dekoracyjnym stołu, zastawy lub potraw. Uplecione wianuszki z szałwii lub mięty umieszczone na lampionach, w których palą się świeczki, dają dodatkowy efekt zapachowy, gdyż pod wpływem ciepła uwalniają się olejki eteryczne. Zioła można stosować do dekoracji serwetników i serwetek.
Jeżeli nauczymy się stosować przyprawy ziołowe w naszej kuchni, to potrawy będą bogatsze i cenniejsze, co korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Maria Brzazgoń