Ocet jabłkowy to zdrowie
Zbyt mało jeszcze wiemy o żywności funkcjonalnej, której znaczenie będzie rosnąć w związku z pogarszającą się jakością naszego pożywienia. Według Wikipediiżywność funkcjonalna to żywność, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Nazywana jest również żywnością probiotyczną.
W ostatnim czasie obserwuje się nasilenie chorób cywilizacyjnych, na co wpływa m.in. mała aktywność ruchowa, styl życia, stres oraz spożywanie żywności przetworzonej. Wraz z nią chcąc nie chcąc spożywamy wiele trujących dla organizmu substancji takich jak azotany, azotyny, nitrozoaminy, pestycydy, metale ciężkie czy dioksyny. Substancje te opuszczają nasze organizmy powoli, co sprawia, że systematycznie nas podtruwają, dlatego powinna rosnąć nasza świadomość dotycząca właściwego odżywiania. Człowiek współczesny często nie nadąża za zmianami, występującymi również w gospodarce żywnościowej i szuka powrotu do natury.
Wydaje się, że w XXI wieku medycyna niekonwencjonalna będzie coraz bardziej powszechna. Już teraz Amerykanie wydają więcej na medycynę niekonwencjonalną niż na wizyty u lekarzy podstawowej opieki medycznej. Im społeczeństwo jest bardziej świadome zagrożeń wynikających z zatrucia środowiska, tym częściej ucieka od farmaceutyków i chemii na korzyść żywności funkcjonalnej.
Do produktów żywności funkcjonalnej należą między innymi ocet jabłkowy i winny. Ocet znany jest człowiekowi już od 10 tys. lat. W wielu krajach wytwarzany był z owoców i zbóż. Ocet jabłkowy z jabłek i winny z czerwonego wina były wykorzystywane na wiele sposobów w medycynie ludowej przy wielu schorzeniach, a także jako kosmetyk.
W ostatnim czasie ocet jabłkowy znów powraca do łask. Stosowany wewnętrznie czy zewnętrznie pomaga człowiekowi zachować zdrowie. Rola jest tym większa, że jego działanie prozdrowotne dotyczy również chorób cywilizacyjnych. Wiedza o tych właściwościach octu może pomóc nam być zdrowszymi i to bez dużych nakładów finansowych. Może zamiast filiżanki kawy, szklanka wody z łyżeczką octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy wytwarzany ze świeżych, dojrzałych ekologicznych jabłek jest jednym z najzdrowszych pokarmów naturalnych. Jeden z amerykańskich naukowców Paul Bragg napisał, że ,,ocet jabłkowy to jeden z najlepszych kwasów dla ludzkiego zdrowia i długowieczności‘’. Ekologiczny ocet jabłkowy włączony do diety normuje poziom cholesterolu. Medycyna ludowa zaleca wypić dziennie jedną łyżeczkę nierafinowanego i niefiltrowanego octu jabłkowego rozpuszczonego w szklance ciepłej wody.
Taka porcja pozwala unormować poziom cholesterolu w organizmie w niedługim czasie. Badania naukowe pokazują, że ocet jabłkowy i winny mogą pomóc w zwiększeniu odporności organizmu, obniżeniu ciśnienia tętniczego, zmniejszeniu ryzyka chorób serca, zwalczaniu otyłości, spowolnieniu procesów starzenia. Ocet pozwala również na utrzymanie zdrowej skóry. Niedawno odkryto, że ocet jabłkowy pomaga także w leczeniu nowotworów i cukrzycy. Swoją skuteczność zawdzięcza między innymi znacznej zawartości potasu, posiada także inne kluczowe dla zdrowia pierwiastki jak magnez i żelazo. Jak potwierdzają badania naukowe ocet jabłkowy łączy toksyczne substancje z innymi cząsteczkami tworząc octany, które są nieaktywne i łatwo wydalane z organizmu.
Używając octu winnego w sałatkach w połączeniu z owocami, warzywami i oliwą zwiększamy też oddziaływanie prozdrowotne owoców i warzyw.
Powiat limanowski jest bogaty w ekologiczne sady jabłoniowe i niektóre gospodarstwa mogłyby produkować nierafinowany i niefiltrowany ocet jabłkowy w małych przetwórniach, bowiem proces jego wytwarzania nie jest skomplikowany. Przy zwiększającym się zapotrzebowaniu na ten produkt gospodarstwa ekologiczne mogłyby pozyskać dodatkowe źródło dochodu.
Adam Piętoń, dn. 26.02.2016 r.
Literatura: ,,Uzdrawiająca moc octu” Autor Cal Orey
Przepis na wykonanie octu jabłkowego dostępny na stronach internetowych.