Wymagania termiczno-wilgotnościowe przy przechowywaniu ziemniaków
W czasie przechowywania ziemniaków wyróżnia się 5 etapów, które różnią się od siebie przebiegiem temperatury i wilgotności oraz czasem wietrzenia ziemniaków
- Osuszanie odbywa się przy temperaturze 12-18 C, przy wilgotności powietrza 75- 95%, średni czas wietrzenia na dobę 10-24 h. Dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
- Dojrzewanie przebiega w temperaturze 12-18 C, przy wilgotności powietrza 90-95%, średni czas wietrzenia na dobę 1-4 h. Dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
- Schładzanie obniżenie temperatury o 0,5-1 C na dzień, przy wilgotności 90-95%, średni czas wietrzenia na dobę 6-10h. Dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków
- Długotrwałe przechowywanie(do 8 m - cy ) przy wilgotności powietrza 90 -95%, średni czas wietrzenia na dobę 2-6 h dla:
- Sadzeniaków przy temperaturze; 2-6 C,
- Jadalnych przy temperaturze ; 4-6 C,
- Przetwórstwa spożywczego przy temperaturze; 6-8 C,
- Przemysłowych przy temperaturze; 2-4 C - Przygotowanie do użytkowania(około 10 dni) dla:
- Jadalne do przerobu na produkty spożywcze; temperatura 10 C, przy wilgotności powietrza 85-95%, średni czas wietrzenia na dobę 1-4 h
- sadzeniaki - podkiełkowywanie 10-15 C ,przy wilgotności powietrza 75-80 %
Dorota Paczyńska
Opracowano na podstawie IHAR - Jadwisin "Przechowywanie ziemniaków"