Produkty regionalne, tradycyjne, lokalne
Produkty regionalne są to produkty, środki żywnościowe produkowane w danym regionie, charakterystycznym dla nich. Proces wytwarzania, przetwarzania i prezentacji produktu odbywa się w tym regionie. Do produktów regionalnych, które posiadają oznaczenia stosowane w krajach członkowskich należą produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.
Produkty tradycyjne wytwarzane są zgodnie z tradycją produkcji na danym terenie. Wpisanie produktów na Listę Produktów Tradycyjnych daje szansę na wzrost atrakcyjności polskiej kuchni oraz terenów wiejskich i turystyki na tych obszarach. Warunkiem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest udowodnienie 25-cio letniej historii wytwarzania.
Produkt lokalny jest to wyrób lub usługa, która utożsamiana jest z danym regionem. Ma niepowtarzalny charakter i produkowany jest w niewielkich ilościach z surowców lokalnie dostępnych. Jego produkcja daje szansę na wzrost zatrudnienia społeczności wiejskiej i promocje regionu. Konsument kupując dany produkt ma świadomość o jego niepowtarzalności i specyficznych walorach.
W województwie małopolskim na Listę Produktów Tradycyjnych zostało wpisanych 15 specjalności.
- Bryndza podhalańska
- Bunc/bundz
- Chleb prądnicki
- Jabłka łąckie
- Kiełbasa Lisiecka
- Oscypek
- Precelek krakowski
- Redykołka
- Sól wielicka
- Śliwowica łącka
- Żentyca
- Jodłownicki kołacz z serem
- Tuszki gęsi Zatorskiej
- Śliwowica wyborna
- Jabłka z Raciechowic
Produkt | Przedstawiciel | Adres | Tel./fax | |
Bryndza podhalańska | Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu | Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ | rzhoik![]() |
18/266 46 21 |
Bunc/bundz | Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu | Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ | rzhoik![]() |
18/266 46 21 |
Chleb prądnicki | Grupa Producentów ,,Chleba Prądnickiego"-Antoni Madej | Ul. Wawrzyńca 16 31-060 Kraków | poczta![]() |
12/422 85 48 Fax. 12/421 86 52 |
Jabłka łąckie | Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa | Łącko 445 33-390 Łącko | sekretariat![]() |
18/444 64 27 Kom. 601 877 001 |
Kiełbasa Lisiecka | Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej - Stanisław Mądry | Nowa Wieś Szlachecka 77 32-060 Liszki | 12/270 25 42 | |
Oscypek Regionalny | Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu - Jan Janczy | Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ | rzhoik![]() |
18/266 46 21 |
Precelek krakowski | Grupa Producentów Precelków Krakowskich - Kazimierz Czekaj | Ul. Niecała 32 32-080 Zabierzów | rafapol![]() |
12/285 29 23 12/285 27 88 |
Redykołka | Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu | Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ | rzhoik![]() |
18/266 46 21 |
Sól wielicka | Kopalnia Soli ,,Wieliczka" Przedsiębiorstwo Państwowe | Park Kingi 1 32-020 Wieliczka | sekretariat![]() |
12/278 71 11 12/278 71 10 |
Śliwowica łącka | Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa | Łącko 445 33-390 Łącko | gmina![]() |
18/444 64 27 Kom.601 877 001 |
Żentyca | Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu | Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ | rzhoik![]() |
18/266 46 21 |
Jodłowicki kołacz z serem | Piekarnia - Cukiernia Antoni Krzyściak | Jodłowniki 204 34-620 | 18/334 21 71 | |
Tuszki gęsi zatorskiej | Stowarzyszenie Jurajska Wioska Rodaki | Rodaki Ul.Poprzeczna 7 32-310 Klucze | ladonki![]() |
32/642 03 91 |
Śliwowica wyborna | Ks. Antoni Tworek | Chełm 1 32-744 Łapczyca | 14/612 70 66 | |
Jabłka z Raciechowic | Spółdzielnia Ogrodnicza Grodzisko | Raciechowice 140 32-415 | grodzisko![]() |
12/271 51 19 |
Wszelkich informacji dotyczących wpisu na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz uzyskania unijnych oznaczeń udziela: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Środowiska i Rozwoju Wsi 30-017 Kraków ul. Racławicka 56 Tel. (12) 63-03-140 Fax. (12) 63-03-141 oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki 32-082 Bolechowice