Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Unijny certyfikat dla fasoli „Piękny Jaś”?

fasola Piękny Jaś

W obliczu wciąż wrzącej dyskusji na temat zalegalizowania w Polsce upraw roślin genetycznie modyfikowanych (GMO) czy też coraz to nowych doniesień o szkodliwych, zabijających składnikach dodawanych przez producentów do żywności spożywanej każdego dnia, wartość produktów regionalnych stale rośnie.

We wszystkich krajach Unii Europejskiej jednym z priorytetów jest kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów. Funkcjonuje w nich systemem specjalnej ochrony, którym obejmuje są oryginalne produkty rolne oraz wysokiej jakości żywność regionalną, charakterystyczną ze względu na miejsce powstania, często wielowiekowe metody wytworzenia i niepowtarzalne walory smakowe.

W Polsce unijnym certyfikatem dotychczas zostały objęte cztery miody pitne, miód wrzosowy z Dolnego Śląska oraz produkty z województwa małopolskiego: oscypek i bryndza podhalańska. Zaś ostatnio do Brukseli, do Komisji Europejskiej trafił wniosek o rejestrację dla fasoli „Piękny Jaś”. Produkt ten został już wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został także zarejestrowany jako produkt regionalny z Małopolski.

Na dużą skalę „Pięknego Jasia” uprawia się w Dolinie Dunajca. Tradycja ta nie zamiera, pomimo iż pojawiają się nowe biczykowate odmian fasoli wielokwiatowej.

Urodzajność fasolowych plantacji w tamtym regionie zapewniają optymalne warunki glebowe i klimatyczne. Naddunajskie ziemie są położone stosunkowo nisko, często w pobliżu doliny rzeki, dzięki czemu pola są dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru, a poranne mgły wiosną i jesienią ograniczają gwałtowną zmianę temperatury pomiędzy dniem i nocą. Czynniki te gwarantują plony wyrównane i dobrej jakości.

Rolnicy z Zakliczyna, Gródka nad Dunajcem, Wojnicza czy Zawady Lanckorońskiej przekonują, że prawdziwy „Piękny Jaś” rośnie tylko w Dolinie Dunajca. Podkreślają, że jest to fasola najlepsza i najzdrowsza, odznacza się cennymi wartościami odżywczymi (jest bogata w magnez, białko - witaminy B1, B2, wapno, potas, żelazo, kwas foliowy), a jej lekko słodkawy smak łatwo odróżnić od każdej innej.

Fasola „Piękny Jaś” należy do największych w obrębie gatunku tycznej fasoli wielokwiatowej. Nasiona są gładkie, jednolite w kształcie i dobrze wypełnione (po wysuszeniu nie kurczą się). Mają błyszczącą, jednorodnie białą skórkę.

Corocznie, już od prawie dziesięciu lat odbywa się w Zakliczynie Święto Fasoli, które pokazuje, jak różnorodne potrawy można przygotować z fasoli. Podczas imprezy można posmakować i podpatrzeć przepisy na fasolkę po bretońsku, barszcz czerwony na zakwasie z fasolą, zupę z fasolą, a nawet bimber z fasoli! Z fasolki tej komponuje się też potrawy z mięsem lub jajkami. Stosuje się ją również w kuchni wegetariańskiej i latynowskiej.

Mamy nadzieję, że „Piękny Jaś” już wkrótce trafi na elitarną listę prawnie chronionych produktów regionalnych. Unijny certyfikat umożliwi wyodrębnienie tej fasoli z grona dostępnych obecnie na rynku i wyraźnie odróżnić np. od taniej fasoli o złej jakości sprowadzanej z Chin, a przede wszystkim pozwoli lepiej zaproponować to zdrowe warzywo na unijnych stołach (chociaż już teraz jest ono szeroko eksportowane).

Na rejestrację z Małopolski czekają jeszcze takie produkty jak kiełbasa lisiecka, karp zatorski, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, jabłko łąckie, śliwka suska sechlońska, redykołka.

Przed nami więc jeszcze długa, ale jakże smaczna droga... Możemy być pewni, że Europa doceni nasze polskie smaki!

Katarzyna Gwiżdż