Tak powstają pyszne, tłoczone soki
Tłocznia Owoców Pawłowski, pana Antoniego, Marcina i Ilony Pawłowskich, to mała, rodzinna tłocznia owoców i warzyw działająca w Żbikowicach w gminie Łososina Dolna. Zajmuje się produkcją (oczywiście w małym zakresie) 100% soków owocowo-warzywnych. Soki powstają ze świeżych owoców i warzyw, pochodzących z gospodarstwa państwa Pawłowskich, które ma powierzchnię 10 ha i w większości jest to sad owocowy.
Soki są naturalnie mętne, nie rozcieńczane wodą, pozbawione konserwantów, bez dodatku cukru i substancji słodzących. Są tłoczone na zimno i poddawane tylko procesowi pasteryzacji, dzięki czemu zachowują wszystkie właściwości odżywcze użytych do ich produkcji owoców i warzyw. Soki są rozlewanie do specjalnie zaprojektowanych worków typu bag-in-box o pojemności 5 litrów, które następnie są zamykane zaworem Vitop wygodnym w użyciu i zapewniającym trwałość soku, gdyż pozwala na wielokrotne dozowanie soku, bez dostępu powietrza do wewnątrz, co zabezpiecza go przed zepsuciem. Tak wytłoczone i zapakowane soki zachowują swoją świeżość do 14 dni po otworzeniu kurka, pod warunkiem prawidłowego zamykania, czyli zwór musi być zalany sokiem.
W tłoczni państwa Pawłowskich powstaje przede wszystkim czysty sok jabłkowy, jak również soki o smakach mieszanych: jabłkowo-marchwiowy, jabłkowo-buraczany, jabłkowo-marchwiowo-buraczany, jabłkowo-aroniowy, jabłkowo-porzeczkowy, jabłkowo-selerowy (niektóre z nich produkowane są sezonowo).
Tłocznia Owoców Pawłowski jest zrzeszona w LGD „Na śliwkowym szlaku”. Jako firma na rynku działa od kwietnia 2013 roku. Soki z Tłoczni Owoców Pawłowski można kupić bezpośrednio u Państwa Pawłowskich oraz w kilku sklepach w Krakowie oraz Gliwicach, jak również zyskały uznanie konsumentów w punktach sprzedaży organizowanych przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska (np. krakowski Targ Jesienny).