Co wiemy o miodach?
Miód pszczeli to podstawowy pokarm pszczół, gromadzony w ulach w celu przetrwania okresów niedoborów pokarmowych, zagrażających rodzinom pszczelim. Równocześnie miód to cenny dla ludzi, naturalny, słodki produkt spożywany bezpośrednio lub wykorzystywany jako dodatek do herbary, ciast czy dań. Rozróżniamy wiele rodzajów miodów, w zależności od surowca, z jakiego powstał, może mieć różną konsystencję i barwę. Miody mają dla człwowieka szczególne znaczenie, ze względu na różnorodne wartości odżywcze i lecznicze.
Miód jest pyszny oraz zdrowy, ale jaki jeszcze może być miód? Co to jest krystalizacja? Co to jest patoka i krupiec? Jakie są rodzaje miodu? Co to jest pierzga? Co to propolis? Czym jest apiterapia? Jakie znamy jeszcze produkty pszczele? Jak obchodzić się z miodem, żeby nie tracił swych właściwości?
Polski Związek Pszczelarski, wraz z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, zachęca do stosowania miodów i innych produktów pszczelich w codziennej profilaktyce, a także do pozyskiwania wiedzy na temat miodów, aby nie tylko cieszyć się walorami smakowymi, ale też świadomie korzystać z dodatkowych, prozdrowotncyh dobrodziejstw miodów.
Zapraszamy do zapoznania się z:
- Informacją o produktach pszczelich, która znajduje się w załączeniu (plik do pobrania).
- Filmem na temat apiterapii oraz wartości odżywczych i zdrowotnych produktów pszczelich pt. "Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula. Film został zrealizowanym przez Polski Związek Pszczelarski pt. z udziałem dr Arkadiusza Kaplińskiego. Film znajduje się pod linkiem Otworzy się w nowym okniehttps://www.youtube.com/watch?v=uq6J6ys0K08.
Ponadto zachęcamy do wypełnienia anonimowej ankiety na temat uzyskanej wiedzy o produktach pszczelich, znajdującej się pod linkiem Otworzy się w nowym okniehttps://www.interankiety.pl/f/5Pjb7bWP.
Więcej informacji o miodach znajduje się na stronach internetowych Polskiego Związku Pszczelarskiego:
Otworzy się w nowym okniehttps://pzp.biz.pl/warto-wiedziec
źródło: komunikat Polskiego Związku Pszczelarskiego