Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Co wiemy o miodach?

Miód pszczeli to podstawowy pokarm pszczół, gromadzony w ulach w celu przetrwania okresów niedoborów pokarmowych, zagrażających rodzinom pszczelim. Równocześnie miód to cenny dla ludzi, naturalny, słodki produkt spożywany bezpośrednio lub wykorzystywany jako dodatek do herbary, ciast czy dań. Rozróżniamy wiele rodzajów miodów, w zależności od surowca, z jakiego powstał, może mieć różną konsystencję i barwę. Miody mają dla człwowieka szczególne znaczenie, ze względu na różnorodne wartości odżywcze i lecznicze.

Miód jest pyszny oraz zdrowy, ale jaki jeszcze może być miód? Co to jest krystalizacja? Co to jest patoka i krupiec? Jakie są rodzaje miodu? Co to jest pierzga? Co to propolis? Czym jest apiterapia? Jakie znamy jeszcze produkty pszczele? Jak obchodzić się z miodem, żeby nie tracił swych właściwości?

Polski Związek Pszczelarski, wraz z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, zachęca do stosowania miodów i innych produktów pszczelich w codziennej profilaktyce, a także do pozyskiwania wiedzy na temat miodów, aby nie tylko cieszyć się walorami smakowymi, ale też świadomie korzystać z dodatkowych, prozdrowotncyh dobrodziejstw miodów.

Zapraszamy do zapoznania się z:

  • Informacją o produktach pszczelich, która znajduje się w załączeniu (plik do pobrania).
  • Filmem na temat apiterapii oraz wartości odżywczych i zdrowotnych produktów pszczelich pt. "Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula. Film został zrealizowanym przez Polski Związek Pszczelarski pt. z udziałem dr Arkadiusza Kaplińskiego. Film znajduje się pod linkiem Otworzy się w nowym okniehttps://www.youtube.com/watch?v=uq6J6ys0K08.

Ponadto zachęcamy do wypełnienia anonimowej ankiety na temat uzyskanej wiedzy o produktach pszczelich, znajdującej się pod linkiem Otworzy się w nowym okniehttps://www.interankiety.pl/f/5Pjb7bWP.

Więcej informacji o miodach znajduje się na stronach internetowych Polskiego Związku Pszczelarskiego:

Otworzy się w nowym okniehttps://pzp.biz.pl/warto-wiedziec

Otworzy się w nowym okniehttps://www.facebook.com/Polski-Zwi%C4%85zek-Pszczelarski-364082317527079/?notif_id=1650667691389656&notif_t=page_user_activity&ref=notif

źródło: komunikat Polskiego Związku Pszczelarskiego