Innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne w rolnictwie ekologicznym w świetle najnowszych badań naukowych
Konferencja „Innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne w rolnictwie ekologicznym w świetle najnowszych badań naukowych”, będąca tegorocznym podsumowaniem badań naukowych, odbyła się w Warszawie w dniach 27-28 listopada 2019 r. W szkoleniu uczestniczyli pracownicy CDR Radom, przedstawiciele MRiRW, naukowcy oraz doradcy z wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentowali: Marta Legut PZDR Olkusz i Mirosława Rogacz z MODR z s. w Karniowicach, Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska.
Spotkanie rozpoczął Dyrektor CDR O/Radom Henryk Skórnicki, następnie głos zabrała zaproszona przedstawicielka DG AGRI Pani Daria Iwaniuk, która przedstawiła założenia przyszłej wspólnej polityki rolnej UE i działania związane z rolnictwem ekologicznym. Poinformowała, iż w przyszłej siedmiolatce znajdzie się znacznie więcej funduszy na prace badawcze dotyczące szeroko pojmowanej ekologii i ochrony klimatu w ramach programu Horyzont 2020.
Następnie Dyrektor Wydziału Promocji i Jakości Żywności Michał Rzytki zakomunikował o planowanej zmianie w przyznawaniu grantów MRiRW na badania ekologiczne. W miejsce dotychczasowych wniosków jednorocznych od następnego okresu przydzielane będą granty cztero- (pięcio-) letnie. Ograniczy to jednak liczbę tematów i spowoduje większy zakres tematyczny badania, które będą zblokowane np. w grancie produkcja roślinna, zwierzęca czy przetwórstwo.
Kolejnymi prelegentami byli naukowcy, którzy omawiali wyniki 19 prowadzonych w 2019 roku badań i doświadczeń.
Siedmioro prelegentów omawiało tematykę szeroko pojętej produkcji roślinnej: doboru odmian do produkcji ekologicznej, dobre praktyki w zmianowaniu i technologii produkcji, bilansowanie składników nawozowych.
Cztery prezentacje zostały poświęcone ochronie roślin: metodom sygnalizacji agrofagów oraz naturalnym substancjom wspomagającym ochronę roślin w rolnictwie ekologicznym.
Troje prelegentów omówiło tematykę analizy rynku produktów ekologicznych w Polsce i UE a także elementy marketingu produktów ekologicznych.
Dwoje prelegentów przedstawiło prace nad przetwórstwem surowców ekologicznych: produkcji pasz ekologicznych i ograniczeniu występowania w nich GMO oraz innowacyjne produkty - soki przecierowe z rokitnika i aronii.
Szczegółowe wyniki prowadzonych badań i doświadczeń znajdują się na stronach internetowych wykonawców badań:
Podmiot wykonujący badania - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Warzywnictwo, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
http://krwil.pl/download/reports/Warzywnictwo_ekologiczne_w_tym_uprawa_ziol_SGGW_2019.pdf
Podmiot wykonujący badania - Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie
Badania nad optymalizacją i rozwojem innowacyjnych rozwiązań przetwórstwa ekologicznego w zakresie metod, sposobów i rozwiązań obniżania poziomu substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie lub GMO, mogących powstawać w czasie przygotowania lub przechowywania żywności i pasz.
Podmiot wykonujący badania - Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Marketing, promocja oraz analiza rynku. Opracowanie rozwiązań w zakresie efektywnych metod wsparcia w rolnictwie ekologicznym, w tym dotychczasowych rozwiązań w Polsce. Instrumenty efektywnego wsparcia instytucjonalnego, prawnego i finansowego na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w szczególności na rzecz grup i organizacji producentów ekologicznej żywności - międzynarodowa analiza porównawcza krajowych systemów wsparcia rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego oraz stworzenie benchmarku dla rozwiązań polskich.
http://admin.www.irwirpan.waw.pl/dir_upload/site/files/Malgosia/Raport_Stymulowanie_eko.pdf
Podmiot wykonujący badania - Instytut Ogrodnictwa
Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw jagodowych.
http://www.inhort.pl/files/projekty_MRiRW/2019/rolnictwo_ekologiczne/Tartanus_EKOLOGIA_2019.pdf
Podmiot wykonujący badania - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. (Badania nad poprawą jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatnością dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjałem zdrowotnym).
http://iung.pl/images/pdf/Sprawozdania/Sprawozd_IUNG_Feledyn-Szewczyk_2019.pdf
Podmiot wykonujący badania - Instytut Ochrony Roślin
Uprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym. Badania nad wykorzystaniem wybranych substancji do zaprawiania nasion pszenicy jarej w kierunku ograniczenia chorób grzybowych
https://www.ior.poznan.pl/plik,3755,sprawozdanie-uprawy-polowe-metodami-ekologicznymi-2019-pdf.pdf
Podmiot wykonujący badania - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. (Badania nad przydatnością odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego – EDO dla zbóż jarych).
http://iung.pl/images/pdf/Sprawozdania/Sprawozd_IUNG_EDO_Feledyn-Szewczyk_2019.pdf
Podmiot wykonujący badania - Instytut Ogrodnictwa
Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie wyciągów roślinnych i preparatów do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych patogenów w ekologicznej uprawie pomidora szklarniowego.
http://www.inhort.pl/files/projekty_MRiRW/2019/rolnictwo_ekologiczne/M.Ptaszek_EKOLOGIA_2019.pdf
Podmiot wykonujący badania - Instytut Ogrodnictwa
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców. Poprawa jakości i konkurencyjności mikroprzetwórni wytwarzających ekologiczne przetwory.
Mirosława Rogacz