Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego - historia i idea

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – zrzeszenie producentów, przetwórców i restauratorów z poszczególnych regionów członkowskich Europy, mające za cel zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów.

Cele

Celem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest zaoferowanie turystom i konsumentom regionalnej żywności. Wybrane restauracje i przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem spożywczym i gospodarstwa podkreślające ich regionalne powiązania mogą zostać członkami zrzeszenia. Przede wszystkim dotyczy to następujących kategorii:

Restauratorzy

W wybranych restauracjach klienci powinni zawsze znaleźć potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Dlatego konieczne jest, by generalnie surowce pochodziły z lokalnej produkcji. Sama potrawa może stanowić część kulturalnego dziedzictwa regionu lub wzmacniać wizerunek regionalnej żywności.

Przetwórcy żywności

Poprzez przyłączenie się do sieci Kulinarnego Dziedzictwa i używanie wspólnego logo, producenci posiadający wyraźne powiązanie z regionem ułatwią konsumentom i turystom znalezienie regionalnej żywności w sklepach.

Rolnicy

Rolnicy sprzedający własne produkty do restauracji, przetwórców żywności lub bezpośrednio konsumentom mogą także być członkami Kulinarnego Dziedzictwa, tworząc w ten sposób regionalną sieć producentów, sklepów i restauracji opartych na regionalnej żywności.

Wszystkie przedsiębiorstwa uczestniczące w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powinny aktywnie promować i rozwijać regionalną żywność i działać jako ambasadorowie na rzecz regionu i Kulinarnego Dziedzictwa w Europie.

Ogólnie cele mogą być streszczone następująco:

  • rozwijanie idei Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w europejskich regionach członkowskich,
  • rozwijanie wspólnego wizerunku podkreślającego lokalne Dziedzictwo Kulinarne i lokalne przedsiębiorstwa,
  • spełnianie życzeń konsumentów poprzez żywność posiadającą regionalną tożsamość,
  • zwiększenie współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, hotelami, restauracjami i regionami,
  • dalsza wymiana wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi,
  • promowanie rozwoju już istniejących i nowych producentów żywności wykorzystujących lokalne zasoby surowcowe.

 

Zasady i kryteria działania

Pojęcie Kulinarnego Dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim. Przedsiębiorstwa muszą ubiegać się o członkostwo i po uzyskaniu zatwierdzenia są uprawnieni do użytkowania logo. Produkty powinny być żywnością lokalnego pochodzenia i główna wartość wytwarzania powinna pochodzić z regionu. Produkty powinny się także przyczyniać do kreowania pozytywnego wizerunku regionu. Pomysł ma na celu promocję regionalnych cech żywności i poprawę jej jakości. Sieć nie jest tylko projektem dotyczącym żywności, ale obejmuje również aspekty turystyki, rolnictwa, rybołówstwa i kultury poszczególnych regionów. Aby przyciągnąć uwagę na rynku europejskim oraz turystów podróżujących w Europie, konieczne jest posiadanie wspólnego logo, które wymaga stosowania jednakowych standardów. Hasło z logo jest łatwo dostosowywane dla każdego języka i regionu. Jest ono przyznawane regionom i przedsiębiorstwom, które spełniają ustalone standardy.

Organizacja

Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała po to, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie i spróbowanie lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Sieć funkcjonuje na trzech podstawowych poziomach:

Pojedyncze przedsiębiorstwa

Przedsiębiorstwa w regionach członkowskich mogą ubiegać się o członkostwo w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Przyjęte przedsiębiorstwa stają się członkami regionalnej i europejskiej sieci, aby rozwijać i promować regionalną żywność. Otrzymują one także licencję na użytkowanie logo, a informacje o nich zostaną opublikowane na oficjalnej stronie internetowej Kulinarnego Dziedzictwa.

Regiony

Regiony europejskie mogą ubiegać się o członkostwo w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Po uzyskaniu członkostwa regiony otrzymują licencję na użytkowanie logo oraz są odpowiedzialni za zatwierdzanie przedsiębiorstw w obrębie regionu i za prowadzenie regionalnych działań. Zaprasza się nowe regiony do ubiegania się o status członka sieci. Po zdobyciu pełnej wiedzy na temat idei Kulinarnego Dziedzictwa, region uzyskuje pełne członkostwo w europejskiej sieci.

Koordynator europejski

Europejski koordynator odpowiada za wspólne logo i kryteria, udziela licencji regionom, prowadzi oficjalna stronę internetową Dziedzictwa Kulinarnego i koordynuje wspólne działania na skale europejską Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

dn. 2.02.208 r.