Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Małopolscy producenci w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

W dniu 5 września 2016 roku w podziemiach Kopalni Soli w Wieliczce odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska lokalnym producentom tradycyjnej, lokalnej żywności. Certyfikaty wręczył wicemarszałek Wojciech Kozak.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu promocję żywności tradycyjnej, lokalnej, regionalnej i ekologicznej pochodzącej z regionu Małopolski. W lipcu 2014 roku Małopolska stała się częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która powstała w roku 1995 w szwedzkiej Skanii i duńskiej wyspie Bornholm. Sieć skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy.

W roku 2015 do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska przystąpiło pierwszych 12 producentów produktów naturalnych i ekologicznych charakterystycznych dla naszego regionu. Wśród członków Sieci znaleźli się:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej,
  • Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski, Żbikowie
  • PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer, Zabrzeż
  • Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik Sp.z.o.o – Restauracja Bartna Chata,Stróże
  • Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel,
  • Winnica Zadora,
  • Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Szczepan Gawor z Podstolic
  • AGRO-WIT Agnieszka Malinowska z Jelczy
  • Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. J. z Nowej Wsi Szlacheckiej
  • Łukasz Molek „Fasolowe Królestwo” z Tropia
  • Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” z Bochni
  • Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A.

Na początku sierpnia br. Rada d.s Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego rekomendowała do Sieci kolejnych 10 producentów:

  • Obiekt Pasterski „Bacówka u Jancoka”
  • Rzepka Janina – Firma Produkcyjno-Handlowo – Usługowa  z Brzegów
  • Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz
  • Fabryka Pasji Celka, Ewelina Morys ( Schronisko Dobrych Myśli), Jamna
  • „Chatka Włóczykija” Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka z Jamnej
  • Firma Produkcyjno-Handlowa  „Spiżarnia Doliny Karpia” s.c, Zator
  • Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy
  • Minerale – Miernik Sp.J. Stary Dom Zdrojowy z Wysowej Zdro
  • Eko – Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków z Zębu.
  • Uzdrowisko Wysowa S.A

O członkostwo w Sieci mogą ubiegać się: producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybołówstwa/rybactwa, przetwórcy żywności, restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomicznych lub hotelarskich, hurtowi i detaliczni sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych.
Podmiot ubiegający się o członkostwo powinien być zarejestrowany jako prowadzący działalność gospodarczą  lub prowadzić działalność rolniczą, prowadzić działalność w Województwie Małopolskim, surowce, z których wytwarzany jest produkt w znacznym stopniu muszą pochodzić z Małopolski.
Członkostwo w Sieci przyznawane jest na rok, corocznie odnawiane.
Członkowie Sieci otrzymują bezpłatnie szyld z logo Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, które zobowiązani są umieścić przy wejściu do swojej siedziby, otrzymują także wersję elektroniczną do wykorzystania na materiałach promocyjnych, etykietach produktów a także w kartach menu obiektów restauracyjnych. Takie oznakowanie produktów daje klientom możliwość  łatwej identyfikacji  produktów „wysokiej jakości”.
Podmiot zainteresowany przystąpieniem do Sieci w składa wniosek osobiście lub pocztą na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Departament Rolnictwa i Geodezji ul. Racławicka 56, 30-17 Kraków, który po wstępnej weryfikacji przez Koordynatora Sieci przedkładany jest do akceptacji Radzie d.s Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego powołanej na mocy Zarządzenia Marszałka Województwa Małopolskiego.
Szczegółowe informacje na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska wraz z wersją aplikacyjną wniosku dostępne są na stronie: www.zasmakuj w małopolsce.pl.

Grażyna Poloczek, dn. 15.09.2016 r.
zdjęcia: archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego