Tydzień chleba na zakwasie
W dniach 5–11 kwietnia 2017 r. odbyły się w ZSCKR w Bystrej obchody „Tygodnia chleba na zakwasie”; tegorocznym motywem przewodnim był „Chleb ziołowy”. W ramach „Tygodnia chleba” zorganizowano warsztaty pieczenia chleba z wykorzystaniem ziół z przyszkolnego ogrodu ziołowego. Te były nie tylko dodatkiem kulinarnym, ale i oryginalnymi ozdobami stołów. Na stołach oczywiście królował chleb orkiszowy z mąki pozyskanej z własnego gospodarstwa ekologicznego. Okraszono go ziołami: czarnuszką, ziołami prowansalskimi, kminkiem, siemieniem lnianym, sezamem. Wypieki odbywały się w szkolnej pracowni pod czujnym okiem nauczycielek: Magdaleny Tumidajewicz, Katarzyny Graseli i Agnieszki Gryboś. Pani Magdalena Tumidajewicz zadbała również o przepiękny wystrój sali degustacyjnej.
Imprezę podsumowano konferencją, w czasie której uczniowie prezentowali referaty na temat: „Chleb ziołowy – właściwości prozdrowotne oraz odżywcze”, „Różne rodzaje mąki do pieczenia chleba”. Gościem specjalnym konferencji była p. dr inż. Barbara Krochmal – Marczak, kierownik Katedry Bezpieczeństwa Żywności PWSZ w Krośnie, która wygłosiła referat na temat „Wartość odżywcza i wypiekowa pszenica orkiszowej uprawianej w gospodarstwie ekologicznym przy ZSCKR w Bystrej”. Pani doktor przeprowadziła analizy laboratoryjne naszego orkiszu pod kątem wartości wypiekowej i odżywczej. Z badań laboratoryjnych wynika jednoznacznie, ze nasz orkisz w porównaniu z innymi odmianami jest bezkonkurencyjny. Jest najlepszy do wypieku chleba.
W konferencji brała młodzież nie tylko z Technikum, ale również z Zespołu Szkół w Szymbarku i Bystrej.
Zwieńczeniem tradycyjnego już „Tygodnia chleba” było rozstrzygniecie konkursu „Chrzan dla smaku i zdrowia”. Przystąpiło do niego sześć zespołów trzyosobowych, które przygotowywały wielkanocne stoły z chlebem i chrzanem w roli głównej. Uczniowie mieli obowiązkowo przygotować jedną potrawę z chrzanu i jedną potrawę mięsną lub półmisek wędlin.
Każdy zespół promował i prezentował swoje dania na oddzielnym stole wielkanocnym. Komisja oceniała dobór i wykonanie potrawy zgodny z tematem przewodnim konkursu, umiejętność prezentacji i pracę zespołową. Nie bez znaczenia była też aranżacja stołu o ocena sensoryczna potraw.
Jury w składzie:
• Józef Warchoł – dyrektor ZSCKR w Bystrej, gospodarz całego przedsięwzięcia,
• Wincenty Kmak, kierownik Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gorlicach,
• Piotr Sendor, przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego w Krakowie,
• Paweł Czeszyk, właściciel restauracji „Pod kogutkiem”,
• Barbara Krochmal – Marczak, kierownik Katedry Bezpieczeństwa Żywności PWSZ w Krośnie postanowiło:
I miejsce zajął zespół w składzie: Tomasz Szary, Arkadiusz Straub i Daniel Sokołowski z kl. III
II miejsce: Magdalena Janas, Paulina Górska, Milena Grądalska z kl.
III miejsce: Oliwia Redlińska, Magdalena Wszołek, Klaudia Myśliwy z kl I
IV miejsce: Katarzyna Kamyk, Magdalena Ogrodowska, Justyna Łukaszyk z kl. I
Wyróżnienia: Monika Hajduk, Justyna Tokarz, Katarzyna Zieleń z kl. II oraz Justyna Niemaszyk, Edyta Sikora i Dominik Więcek z kl. I.
Piękny puchar za zajęcie pierwszego miejsca ufundował Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Cenne nagrody dla uczestników ufundował dyrektor ZSCKR w Bystrej oraz Agencja Rynku Rolnego w Krakowie. Zwycięzcom i wszystkim uczestnikom gratulujemy.
Slawek Ornatowski
fot. archiwum Szkoły Rolniczej w Bystrej