Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Chów przepiórek japońskich - ciekawy i atrakcyjny

Przepiórka japońska (Coturnix japonica) należy do tego samego rodzaju, co europejska przepiórka polna (C. coturnix).To mały (długość do 20 cm) ptak wędrowny, prowadzący skryty i naziemny tryb życia. Dzikie przepiórki japońskie mają na grzbiecie upierzenie ciemno brązowe przechodzące stopniowo do jasno beżowego na brzuchu. Samce mają rdzawą barwę piór na głowie i kołnierzu a samice drobne ciemne cętki na szyi i piersi, dzięki czemu rozpoznawanie płci u tych ptaków jest zazwyczaj łatwe. Charakterystyczny jest również fakt, że w odróżnieniu od innych kuraków, u przepiórek większe są samice.

Przepiórka japońska została udomowiona w XVI wieku w Chinach, ale dopiero w XX wieku w Japonii rozpoczęto prace hodowlane zmierzające do podniesienia wartości użytkowej tych ptaków. W Polsce chowem przepiórki japońskiej zainteresowano się w 1963 roku po sprowadzeniu pierwszych stad przez prof. Jerzego Szumana. Niestety w późnych latach siedemdziesiątych z różnych względów większość ferm została zlikwidowana a popularność tych ptaków coraz bardziej malała. Przełomowe w chowie przepiórek były lata dziewięćdziesiąte – od tego okresu odnotowuje się stały, choć mało intensywny wzrost zainteresowania tym gatunkiem. Dwa ośrodki: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Pan Dariusz Królik z Sieradza trudnią się doskonaleniem kilku rodów hodowlanych przepiórek japońskich.

Przepiórki japońskie mogą być użytkowane na kilka sposobów. Użytkowość mięsna jest obiektem zainteresowania hodowców w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych, natomiast produkcja jaj przepiórczych ma miejsce głównie w Chinach, Japonii i Brazylii. We Francji oraz USA przepiórki japońskie wykorzystuje się do celów łowieckich. Utrwalone odmiany barwne mają znaczenie w hodowli amatorskiej, także pod kątem wystawowym, zwłaszcza w USA i Europie Zachodniej. Przepiórki japońskie wykorzystuje się również jako organizm modelowy i zwierzę laboratoryjne w wielu ośrodkach naukowych.

 

Użytkowanie nieśne:

Głównym kierunkiem użytkowania przepiórek japońskich w Polsce jest właśnie pozyskanie jaj konsumpcyjnych. W użytkowaniu nieśnym wykorzystuje się lekkie linie charakteryzujące się mniejszym poborem paszy. Dorosłe samce typu nieśnego osiągają 120-130g, nieco mniej niż samice, których masa waha się w granicach 140-150g. Samice rozpoczynają nieśność w 6 tygodniu życia i niosą jaja przez 12 - 14 miesięcy w pierwszym sezonie użytkowania. W tym okresie mogą znieść do 320 jaj o masie 10-11g.

 

Użytkowanie mięsne:

Typ mięsny przepiórek charakteryzuje się większą masą ciała ptaków, przekraczającą niekiedy 300g. Do tuczu najbardziej przydatna jest rasa faraon. Na rzeź przeznacza się również nadliczbowe kogutki typu nieśnego. Do uboju przeznacza się ptaki po odchowie trwającym 6-7 tygodni.

Wydajność rzeźna przepiórek (65%) jest nieco niższa od wydajności kurcząt brojlerów (74%). Przepiórki wyróżniają się bardziej rozwiniętym mięśniem piersiowym, stanowiącym nawet do 30% masy tuszki. W porównaniu z innymi gatunkami ptaków domowych tuszka przepiórcza ma najmniejszą zawartość kości.

 

Użytkowanie łowieckie:

Ze względu na walory smakowe mięsa przepiórki japońskie są cennym ptakiem łownym, również na obszarach w których naturalnie nie występują. Introdukowane przepiórki japońskie powinny być adaptowane do naturalnych warunków poprzez utrzymywanie w wolierach trwale zabezpieczonych ogrodzeniem o wysokości co najmniej 2 m i przykrytych siatką.

 

Użytkowanie amatorskie:

Mimo występowania w Polsce wielu atrakcyjnych odmian barwnych (biała, ciemna, złota, popielata, dwubarwna i inne) hodowla przepiórek japońskich do celów wystawowych nie jest jeszcze popularna. Należy tu wspomnieć, że samce przepiórki japońskiej charakteryzują się ciekawym śpiewem, a łatwość oswajania powoduje, że są to idealne ptaki aby uczyć dzieci kontaktu z przyrodą.

 

Użytkowanie laboratoryjne:

Z powodu niskich kosztów utrzymania oraz szybkiego tempa wzrostu i wczesności dojrzewania, które pozwalają na uzyskanie kolejnego pokolenia średnio po 2 miesiącach, przepiórki japońskie są obecnie utrzymywane w wielu ośrodkach naukowych do celów badawczych. Na przykład taką kolekcję posiada Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt SGGW w Warszawie.

 

Jakość jaj i mięsa:

Jaja przepiórek mają duży udział żółtka, niską zawartość cholesterolu i rzadko są przyczyną uczuleń osób nietolerujących jaja kurze. W porównaniu z jajem kurzym jest w nich więcej niezbędnych dla zdrowia człowieka aminokwasów egzogennych co decyduje o wybitnej wartości biologicznej. Zawartość niektórych związków mineralnych również jest większa. Jaja przepiórcze są szczególnie dobrym źródłem żelaza, fosforu, miedzi, i cynku. Mają również atrakcyjniejszy od jaj kurzych poziom witamin. Jaja przepiórek japońskich przechowywane w warunkach chłodniczych utrzymują świeżość przez 3-4 miesiące.

Mięso przepiórki jest bardzo smaczne i delikatne, a przede wszystkim chude i bogate w składniki odżywcze i witaminy. Jest łatwe w przygotowaniu, można je piec, gotować i dusić. Po przyrządzeniu cechuje się kruchością i wysoką soczystością. W smaku przypomina dziczyznę, co wynika z obecności sporej liczby włókien czerwonych.

 

Krótko o warunkach chowu:

W przypadku chowu towarowego przepiórki utrzymuje się w klatkach w kontrolowanych warunkach otoczenia. Uzyskuje się wówczas najlepsze wyniki użytkowości: największą liczbę jaj i dobre wykorzystanie paszy. W chowie amatorskim, gdy nieśność nie jest najważniejsza, przepiórki można utrzymywać w wolierach zewnętrznych bez ogrzewania. W takich warunkach ptaki niosą się tylko w lecie i wczesną jesienią. Możliwe jest również utrzymywanie ptaków w klatkach zbliżonych konstrukcyjnie do klatek dla królików, wykonywanych samodzielnie. W takich klatkach można utrzymywać przepiórki na rusztach lub siatkach, pod którymi znajdują się tace na pomiot, lub na ściółce. W tym przypadku należy zadbać o świeżą ściółkę, najlepiej słomę i nie dopuszczać do zalegania większej ilości odchodów. Dla pozyskania większej liczby jaj klatki powinny stać w doświetlanym i dogrzewanym pomieszczeniu.

 

Przepiórki nie są zbyt wymagające i każdy powinien poradzić sobie z ich utrzymaniem. Również do rozpoczęcia chowu przepiórek nie są potrzebne szczególne warunki i sprzęt.

Przepiórki są bardzo wdzięcznymi ptakami nieśnymi, więc małe stadko wystarczy do produkcji jaj na samozaopatrzenie. Pozyskanie tuszek przepiórczych również jest dobrym pomysłem ze względu na bardzo szybki wzrost ptaków. Wszystkie te cechy sprawiają że chów i hodowla przepiórki japońskiej jest bardzo atrakcyjnym pomysłem na rozpoczęcie przygody z ptakami, jak również są ciekawym uzupełnieniem posiadanego inwentarza. Dlatego bardzo polecamy rozpoczęcie chowu przepiórek japońskich.

 

dr Krzysztof Andres - UR Kraków, Maciej Skubis