Relacja z konferencji pn. „Innowacyjne formy współpracy i organizacji krótkich łańcuchów dostaw”
8 października br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się konferencja pn. „Innowacyjne formy współpracy i organizacji krótkich łańcuchów dostaw”. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, na zlecenie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Małopolskiego. Partnerami konferencji byli: Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie, Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz firma Pstrąg Ojcowski.
W wydarzenia uczestniczyli: Adam Ślusarczyk, dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Mirosław Boruta Krakowski, z-ca dyrektora KOWR OT w Krakowie, Jerzy Radoń, z-ca dyrektora KRUS OR w Krakowie oraz w formie wideokonferencji Jolanta Brudnik, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie.
Otwierając konferencję Dominik Pasek, p.o. dyrektora MODR podkreślił, jak ważnym priorytetem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest rozwój krótkich łańcuchów dostaw, co daje możliwość stworzenia pomiędzy producentami żywności a konsumentami trwałych, opartych na zaufaniu relacji handlowych. Łączenie się i współpraca producentów rolnych jest również korzystna w przypadku współpracy z odbiorcami hurtowymi, którzy oczekują dużych, wyrównanych i terminowych dostaw towarów. Niestety wiedza producentów rolnych na temat korzyści płynących ze zbywania żywności w ramach krótkich łańcuchów dostaw nie jest wystarczająca. Niniejsza konferencja, odpowiadając na ten problem, przyczyniła się do upowszechnienia wiedzy z zakresu innowacyjnych form sprzedaży oraz działań kooperacyjnych, współpracy z partnerami, mającej na celu sprzedaż produktów rolnych.
W programie spotkania znalazły się tematy takie jak: aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich w obszarze rozwoju krótkich łańcuchów dostaw, tworzenie sieci współpracy w ramach rynków lokalnych, rozwój małego przetwórstwa, formy przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, organizacja podmiotów lokalnej współpracy
We wprowadzającym wykładzie prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie omówił znaczenie rozwoju małego przetwórstwa z wykorzystaniem prozdrowotnych właściwości żywności produkowanej w gospodarstwach rolnych. W obecnym czasie wyedukowani konsumenci mają coraz wyższe wymagania w stosunku do produktów spożywczych. Żywność powinna zaspakajać nie tylko podstawowe potrzeby fizjologiczne, ale głównie dostarczać składniki korzystnie wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Prelegent podkreśli znaczenie żywności wyprodukowanej w gospodarstwie rolnym i mechanizm jej sprzedaży. Konsumenci powinni mieć możliwość nabycia świeżego produktu pochodzącego od znanych i sprawdzonych producentów, jak również powinni uzyskać informację na temat sposobu pozyskiwania i przetwarzania kupowanej żywności. Rolnik - producent powinien znać potrzeby oraz oczekiwania klienta i reagować na zmianę jego wymagań. Lokalni producenci produktów pierwotnych, jak również przetworzonych, tworzą sieć współpracy, skracają łańcuchy dostaw, a tym samym poprawiają stan ekonomiczny swojego gospodarstwa.
W kolejnym wykładzie dr inż. Małgorzata Bogusz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podkreśliła, jak ważne znaczenie ma rozwój sieci współpracy poprzez udział producentów w różnych formach sieciowania produktów. Działania te mają na celu wyeliminowanie pojawiających się barier, takich jak znaczne ograniczenie rynków zbytu czy rosnąca konkurencja, z którymi często mali producenci rolni nie mogą sobie poradzić.
Jak podkreślił prof. dr hab. inż. Czesław Nowak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, tradycje kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie są istotnym czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości. Przykładowo szeroka działalność agroturystyczna stwarza możliwość rozwoju tradycyjnej kuchni regionalnej. W odpowiednio zorganizowanym działaniu lokalnym na linii producent - konsument, poprzez skrócenie łańcucha dostaw, rozwój rolniczego handlu detalicznego może się stać dodatkowym źródłem dochodów mieszkańców obszarów wiejskich.
Wykład Rafała Serafina, prezesa Fundacji Partnerstwo dla Środowiska w Krakowie był praktycznym podsumowaniem dyskusji na temat rozwoju rynków produktów lokalnych oraz współpracy producentów i instytucji okołorolniczych.
W trakcie spotkania Adam Ślusarczyk, dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR omówił możliwości pozyskiwania środków w ramach PROW 2014-2020 na rozwój małego przetwórstwa jako jednego z podstawowych elementów rozwoju przedsiębiorczości obszarów wiejskich.
Konferencja miała charakter stacjonarny oraz wideokonferencji, w której uczestniczyło ponad 100 osób, w tym przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa, rolnicy, doradcy, przedstawiciele LGD, studenci oraz mieszkańcy obszarów wiejskich z woj. małopolskiego.
Dyrektor MODR składa serdeczne podziękowanie partnerom przedsięwzięcia za zaangażowanie w inicjatywę, wykładowcom za wyczerpujące przedstawienie tematu, Katedrze Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw pod kierownictwem prodziekana dr hab. inż. Andrzeja Krasnodębskiego, prof. UR w Krakowie, który przyczynił się do uczestnictwa studentów w formie wideokonferencji, jak również dr inż. Małgorzacie Bogusz, opiekunowi grupy oraz przedstawicielom instytucji, rolnikom, doradcom i mieszkańcom obszarów wiejskich za czynny udział w wydarzeniu.
Anna Tobiasz
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl