Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
02 grudnia 2020

Wyniki konkursu na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” w województwie małopolskim w 2020 r.

26 listopada 2020 r. podczas wideokonferencji nt. „Agroturystyka i turystyka wiejska w dobie pandemii” zostały ogłoszone wyniki wojewódzkiego konkursu „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” organizowanego przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach. Współorganizatorami konkursu oraz fundatorami nagród byli: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Celem konkursu była promocja najlepszych gospodarstw agroturystycznych działających na obszarach wiejskich województwa małopolskiego, jako atrakcyjnego miejsca wypoczynku oraz popularyzacja walorów krajoznawczych, kulturowych i kulinarnych regionu.

Konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” wpisał się na stałe do programu działalności Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Jednak w tym roku, ze względu na sytuacje związaną z pandemią COVID-19, został przeprowadzony w nowej, zmienionej formie. Ocena gospodarstw agroturystycznych przeprowadzona została zdalnie przez członków komisji konkursowej na podstawie dokumentacji przesłanej przez Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego, według arkusza ocen uwzględniającego przedstawione w regulaminie kryteria.

Komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli MODR, KOWR, KRUS oraz CDR wybrała spośród 10 nadesłanych zgłoszeń 4 najlepsze gospodarstwa wyróżniające się wysokim standardem świadczonych usług, funkcjonalnym i estetycznym wyposażeniem pokoi, bezpieczeństwem oraz ekologicznym oddziaływaniem na środowisko, powiązaniem z tradycją i regionem, ofertą kulinarną, dodatkowymi atrakcjami związanym z gospodarstwem i okolicą, a także promocją oferty turystycznej.

 

Wyniki tegorocznego konkursu:

 

  • I miejsce - Gospodarstwo agroturystyczne „Malowane Wierchy” Sylwia Pach

Miejscowość: Gładyszów, powiat gorlicki

Gospodarstwo agroturystyczne „Malowane Wierchy” położone jest w Beskidzie Niskimw miejscowości Gładyszów. Dla gości przygotowanych jest 5 pokoi, estetycznie urządzonych, o podwyższonym standardzie z łazienkami. Gospodarstwo posiada kategoryzację trzech słoneczek Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne. Jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Gościom oferowane są potrawy charakterystyczne dla regionu, oparte na produktach pochodzących z gospodarstwa oraz od lokalnych producentów. Wokół domu jest dużo zielonej przestrzeni z tradycyjną roślinnością. Gospodarze dbają o ochronę środowiska, wykorzystują odnawialne źródła energii (panele fotowoltaiczne produkujące energię, kolektory słoneczne ogrzewające wodę oraz pompy ciepła, którymi ogrzewany jest dom). Owoce i warzywa uprawiane są na grządkach permakulturowych, a z wosku pozyskanego z własnej pasieki produkowane są naturalne świece oraz woskowijki (ekologiczny materiał do owijania żywności, zastępujący folię spożywczą czy aluminiową). Właściciele organizują warsztaty kulinarne, pszczelarskie, pogadanki o życiu i znaczeniu pszczół w przyrodzie, zajęcia malowania pisanek techniką batikową, robienia świeczek i tabliczek woskowych oraz ramek decoupage.  Gospodarstwo „Malowane Wierchy” jest laureatem wielu konkursów turystycznych.

 

  • II miejsce - Gospodarstwo agroturystyczne „Chatka Włóczykija” Adam Gancarek

Miejscowość: Jamna, powiat tarnowski

Gospodarstwo położone jest w sercu Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego we wsi Jamna, z widokiem na Tatry i Beskid Sądecki. „Chatka Włóczykija” to drewniana chata nawiązująca do zabudowań wiejskich typowych dla Pogórza, składająca się z 4 niezależnych jednostek mieszkaniowych z aneksem kuchennym. Gospodarstwo jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Oferta żywieniowa jest dostosowywana indywidualnie do każdego gościa, oparta na produktach pochodzących z własnych upraw oraz od lokalnych producentów. Wiele potraw serwowanych turystom wpisanych jest na listę Małopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Obok gospodarstwa znajduje się winnica prowadzona metodami ekologicznymi. Gospodarze organizują obozy sportowe, językowe, spotkania z lokalnymi artystami, twórcami, gawędziarzami oraz grupami folklorystycznymi z regionem. Dla dzieci i młodzieży organizowane są warsztaty kulinarne, artystyczne oraz warsztaty w ramach projektu „Ekoprzyroda z Włóczykijem”.

 

  • III miejsce - Gospodarstwo agroturystyczne „Łopusze” Anna Julia Gas

Miejscowość: Żegocina, powiat bocheński

Gospodarstwo malowniczo położone we wsi Żegocina, na stoku góry Łopusze w Beskidzie Wyspowym. Posiada kategorię dwóch słoneczek Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej. Gościom oferowane są 2 komfortowe, całoroczne, niezależne apartamenty z w pełni wyposażonymi kuchniami oraz łazienkami. Gospodarstwo o powierzchni 3 ha z uprawami starych gatunków drzew i krzewów owocowych, ogrodem permakulturowym, ziołowym oraz naturalistycznym ogrodem rekreacyjnym. Dania oferowane gościom są połączeniem tradycji z nowoczesnością. Oparte są na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa oraz od lokalnych producentów. Zainteresowani mogą popróbować tzw. dzikiej kuchni, bazującej na zapomnianych produktach takich jak barszcz zwyczajny, lebioda, podagrycznik, młode liście lipy. Gospodarstwo znajduje się na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami” oraz szlaku „Małopolska Wieś Dla Dzieci”. Gospodyni w ramach Manufaktury Zielnej wykonuje woskowy herbarz ziołowy - świece dekoracyjne oraz papier czerpany, wykorzystując rośliny i zioła z pobliskich łąk. Prowadzi warsztaty edukacyjno-plastyczne dla dzieci o charakterze przyrodniczo-ekologicznym, warsztaty kulinarne oraz z wypieku chleba.

 

  • Wyróżnienie - Gospodarstwo agroturystyczne Anny i Antoniego Jędrysek

Miejscowość: Tenczyn, powiat myślenicki

Gospodarstwo państwa Jędrysek położone jest w miejscowości Tenczyn w Beskidzie Wyspowym, między dwiema górami: Lubniem Wielkim i Szczeblem. Posiada jedno słoneczko w kategoryzacji Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej. Dla gości przygotowane są estetycznie urządzone pokoje w stylu góralskim, posiadające dostęp do łazienki oraz do w pełni wyposażonego aneksu kuchennego. Na terenie obiektu znajduje się skansen ze starymi maszynami rolniczymi oraz drewnianymi ulami, mini zoo ze zwierzętami gospodarskimi oraz ptakami ozdobnymi. Gospodarstwo posiada szeroką ofertę kulinarną. Gościom oferowane są potrawy oparte na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa, przetwory z mleka (sery kozie, oscypki, maślanka, masło), chleby wypiekane w tradycyjnym piecu chlebowym oraz smażone, grillowane i wędzone ryby ze stawów znajdujących się na terenie gospodarstwa. Właściciele organizują dla gości warsztaty i pokazy ubijania masła oraz tradycyjnego wypieku chleba.

W konkursie dodatkowo została przyznana ufundowana przez KOWR nagroda „Polska smakuje w agroturystyce”. Otrzymało ją gospodarstwo „Malowane Wierchy”, którego oferta kulinarna najlepiej wpisuje się w promocję żywności lokalnej, regionalnej i tradycyjnej.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Anna Nowak