Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
31 marca 2021

Relacja ze szkolenia „Rolniczy handel detaliczny - rolnicze rzeźnie”

29 marca br. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował szkolenie on-line na temat rolniczego handlu detalicznego oraz rolniczych rzeźni. W szkoleniu udział wzięli przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rolnicy oraz doradcy działający w zakresie rozwoju krótkich łańcuchów dostaw.

Celem spotkania, jak podkreślił otwierający szkolenie Dominik Pasek, dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, jest rozwój lokalnego przetwórstwa. Wprowadzone z dniem 18 lutego 2020 r. nowe rozporządzenie dotyczące produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej na terenie gospodarstwa rolnego rozwiąże wiele barier dla małych producentów w stosunku do podmiotów prowadzących działalność na dużą skalę.

Wprowadzając w temat lek. wet. Agnieszka Zacharzewska z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Krakowie omówiła najważniejsze zagadnienia związane z wprowadzaniem do obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz rzeźni rolniczych. W rzeźniach rolniczych ubijane mogą być zwierzęta będące własnością podmiotu prowadzącego rzeźnię, a także zwierzęta innych podmiotów utrzymane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym zlokalizowana jest rzeźnia lub w powiatach sąsiadujących. Wprowadzono również możliwość rozbioru mięsa ze zwierząt ubitych w tych rzeźniach. W rozporządzeniu określone zostały maksymalne dzienne limity liczby ubitych zwierząt: 6 szt. w przypadku świń, owiec lub kóz o wadze powyżej 13 kg, 1-2 sztuk w przypadku bydła lub koni, 50 szt. w przypadku drobiu lub zajęczaków. Łączna liczba zwierząt poddawanych ubojowi w danym dniu nie może przekroczyć 50 sztuk w przypadku drobiu albo zajęczaków oraz 15 sztuk w przypadku pozostałych zwierząt. Istnieje jednak możliwość podwyższenia limitów za zgodą powiatowego lekarza weterynarii na wniosek danego podmiotu. Podmioty prowadzące rzeźnie rolnicze mogą zbywać pozyskane w niej mięso innym podmiotom lub zakładom, jak również wprowadzać je na rynek, a także wykorzystać do produkcji żywności w ramach innych form prowadzonej działalności, w tym rolniczego handlu detalicznego. Istnieje również możliwość dokonywania uboju zwierząt dla innych podmiotów utrzymujących zwierzęta w tym samym powiecie lub w powiatach sąsiadujących w ramach tzw. uboju usługowego.

Kolejnym punktem szkolenia było przedstawienie przez Sławomira Więcławka z Biura Wsparcia Inwestycyjnego Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR zagadnień dotyczących wsparcia pomocowego na rozwój rolniczego handlu detalicznego. Rolnicy lub domownicy zamierzający uruchomić działalność przetwórczą na terenie własnego gospodarstwa mogą skorzystać z dofinansowania w ramach poddziałania 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój".

Szkolenie było również okazją do złożenia przez Dyrektora MODR życzeń z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za aktywny udział w szkoleniu.