Relacja ze szkolenia „Rolniczy handel detaliczny - rolnicze rzeźnie”
29 marca br. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował szkolenie on-line na temat rolniczego handlu detalicznego oraz rolniczych rzeźni. W szkoleniu udział wzięli przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rolnicy oraz doradcy działający w zakresie rozwoju krótkich łańcuchów dostaw.
Celem spotkania, jak podkreślił otwierający szkolenie Dominik Pasek, dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, jest rozwój lokalnego przetwórstwa. Wprowadzone z dniem 18 lutego 2020 r. nowe rozporządzenie dotyczące produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej na terenie gospodarstwa rolnego rozwiąże wiele barier dla małych producentów w stosunku do podmiotów prowadzących działalność na dużą skalę.
Wprowadzając w temat lek. wet. Agnieszka Zacharzewska z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Krakowie omówiła najważniejsze zagadnienia związane z wprowadzaniem do obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz rzeźni rolniczych. W rzeźniach rolniczych ubijane mogą być zwierzęta będące własnością podmiotu prowadzącego rzeźnię, a także zwierzęta innych podmiotów utrzymane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym zlokalizowana jest rzeźnia lub w powiatach sąsiadujących. Wprowadzono również możliwość rozbioru mięsa ze zwierząt ubitych w tych rzeźniach. W rozporządzeniu określone zostały maksymalne dzienne limity liczby ubitych zwierząt: 6 szt. w przypadku świń, owiec lub kóz o wadze powyżej 13 kg, 1-2 sztuk w przypadku bydła lub koni, 50 szt. w przypadku drobiu lub zajęczaków. Łączna liczba zwierząt poddawanych ubojowi w danym dniu nie może przekroczyć 50 sztuk w przypadku drobiu albo zajęczaków oraz 15 sztuk w przypadku pozostałych zwierząt. Istnieje jednak możliwość podwyższenia limitów za zgodą powiatowego lekarza weterynarii na wniosek danego podmiotu. Podmioty prowadzące rzeźnie rolnicze mogą zbywać pozyskane w niej mięso innym podmiotom lub zakładom, jak również wprowadzać je na rynek, a także wykorzystać do produkcji żywności w ramach innych form prowadzonej działalności, w tym rolniczego handlu detalicznego. Istnieje również możliwość dokonywania uboju zwierząt dla innych podmiotów utrzymujących zwierzęta w tym samym powiecie lub w powiatach sąsiadujących w ramach tzw. uboju usługowego.
Kolejnym punktem szkolenia było przedstawienie przez Sławomira Więcławka z Biura Wsparcia Inwestycyjnego Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR zagadnień dotyczących wsparcia pomocowego na rozwój rolniczego handlu detalicznego. Rolnicy lub domownicy zamierzający uruchomić działalność przetwórczą na terenie własnego gospodarstwa mogą skorzystać z dofinansowania w ramach poddziałania 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój".
Szkolenie było również okazją do złożenia przez Dyrektora MODR życzeń z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za aktywny udział w szkoleniu.