Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
20 września 2021

Dni Otwarte z Doradztwem PFHBiPM - Akcja Kukurydza

9 września 2021 r. w gospodarstwie rolnym znajdującym się w Lipnicy Dolnej (powiat bocheński), którego właścicielem jest pan Adam Heród odbyły się „Dni Otwarte z Doradztwem PFHBiPM”. Organizatorem wydarzenia była PFHBiPM.

W trakcie „Akcji Kukurydza” rolnicy mieli możliwość zbadania zawartości suchej masy we własnej kukurydzy. Na podstawie wyników oraz informacji o przebiegu pogody na 2-3 dni przed ścięciem doradcy żywieniowi mogli określić optymalny termin zbioru, aby kiszonka z niej sporządzona charakteryzowała się najlepszymi wartościami odżywczymi.

Prawidłowa próbka reprezentatywna kukurydzy do badania suchej masy powinna uwzględniać roślinę:

- z plonu głównego rosnącą min. 5 metrów od pola,
- zebraną w dniu badania,
- ściętą na wysokości, na jakiej będzie prowadzony zbiór,
- w fazie dojrzałości woskowej ziarniaka.

Do każdej plantacji kukurydzy należy podchodzić indywidualnie, natomiast na termin zbioru ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest pogoda (np. suche i gorące lato przyspiesza zbiory), również zasiana odmiana, ale najważniejszym kryterium decydującym o wyznaczeniu daty zbioru jest zawartość suchej masy. Jest to masa produktu po usunięciu z niego wody – w tym przypadku jest to wszystko, co pozostanie z rośliny po odparowaniu.

Jedną z metod do oznaczania suchej masy, która została zaprezentowana podczas pokazu, była próba na pociętej zielonce z całych roślin kukurydzy, zebranej w fazie woskowej przy użyciu kuchenki mikrofalowej lub frytkownicy beztłuszczowej. Do oznaczenia wybrano kilka reprezentatywnych roślin kukurydzy, które rozdrobniono za pomocą rębaka do gałęzi. Po wymieszaniu pociętych kawałków, odważono 100 g porcję zielonki, a następnie umieszczono w mikrofali. Odparowaną naważkę ważono  trzykrotnie, a podczas trzeciego pomiaru trzeba pamiętać o wsadzeniu szklanki z wodą, by zapobiec zapaleniu się suszonej zielonki. Gdy waga zielonki w kolejnych pomiarach utrzymuje się na tym samym poziomie, np. 28 g, oznacza to, że zawartość suchej masy wynosi 28%.

Termin zbioru ustala się uwzględniając oznaczoną i planowaną zawartość suchej masy, biorąc jednocześnie pod uwagę, że codziennie zawartość suchej masy wzrasta o 0,5% przy pochmurnej pogodzie, a 0,75% przy pogodzie słonecznej.

Za optymalny termin zbioru materiału kiszonkarskiego uważa się ten, który posiada ok. 32-35% suchej masy. Wówczas ziarniak zawiera wtedy 50-55% s.m., a łodygi i liście – 21-22%. Udział masy ziarna w suchej masie materiału zakiszonego wynosi 40-45%.

Małopolscy hodowcy mieli okazję zobaczenia gospodarstwa oraz rozmowy z właścicielem. Pan Adam Heród posiada stado krów mlecznych (gównie rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej) utrzymywanych w oborze wolnostanowiskowej. Co ciekawe, od 2014 r. w oborze można podziwiać innowacyjny system, w którym krowy są dojone za pomocą automatycznego robota udojowego VMS z firmy DeLaval. Aby system ten mógł w pełni działać, pan Heród zamontował bramki selekcyjne, które umożliwiają kontrolę ruchu krów.

Weronika Dudek

Bibliografia:

Morawiec Marcin. „Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?”. [W: „Idealna kiszonka z kukurydzy” Poradnik stworzony przez specjalistów PFHBiPM ds. żywienia bydła mlecznego]. s. 20-22.