Za nami konferencja „Przyzagrodowa hodowla gęsi białej kołudzkiej i możliwości wykorzystania jej w lokalnej gastronomii i agroturystyce”
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy z Instytutem Zootechniki - Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach zorganizował 1 grudnia 2021 r. konferencję w formie hybrydowej pt. „Przyzagrodowa hodowla gęsi białej kołudzkiej i możliwości jej wykorzystania w lokalnej gastronomii i agroturystyce”. Celem przedsięwzięcia było zachęcenie właścicieli małych gospodarstw rolnych do chowu gęsi rasy białej kołudzkiej jako możliwości zwiększenia przychodu w gospodarstwie, a tym samym skrócenie krótkich łańcuchów dostaw. Aktywizacja właścicieli gospodarstw agroturystycznych to najlepsza alternatywa popularyzacji walorów gęsiny, gdyż gospodarstwa agroturystyczne to miejsca, gdzie turysta może skosztować lokalnych produktów najwyższej jakości oraz zidentyfikować producenta gęsiny.
Spotkanie zaszczycili swoją obecnością: Ryszard Pagacz, Wicewojewoda Małopolski, JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. Sylwester Tabor w formie on-line, dr Krzysztof Duda, Dyrektor Instytutu Zootechniki - PIB w Balicach oraz współorganizator konferencji, Ryszard Mróz, Dyrektor Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie, Jolanta Brudnik, Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie w formie on-line, Krystyna Janecka, wiceprezes Małopolskiej Izby Rolniczej, prelegenci spotkania: dr inż. Halina Bielińska, Dyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, prof. Janusz Smołucha, Kierownik Studiów Doktoranckich w Wydziale Filozoficznym Akademii Ignatianum w Krakowie, Piotr Lenart, ekspert kulinarny i koordynator szlaku Dziedzictwa Kulinarnego „Niech cię zakole”, przedstawiciele instytucji okołorolniczych oraz mieszkańcy obszarów wiejskich zainteresowani hodowlą gęsi.
Propagowanie idei hodowli gęsi rasy białej kołudzkiej w małych gospodarstwach rolnych na terenie Małopolski to zarówno popularyzacja zdrowej tradycyjnej żywności, jak również promocja sprzedaży bezpośredniej. Dominik Pasek, Dyrektor MODR, otwierając konferencję zwrócił uwagę na bezpośrednie relacje na poziomie producent-konsument, co w bieżącej perspektywie realizuje Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Zabierając głos Ryszard Pagacz, Wojewoda Małopolski zwrócił szczególną uwagę na zasadność inicjatywy podjętej przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Instytut Zootechniki - PIB w Balicach poprzez otworzenie przyzagrodowej hodowli gęsi kołudzkiej w Małopolsce, a tym samym włączenie się województwa do inicjatywy poprzez rozprowadzenie do zainteresowanych gospodarstw piskląt gęsi. Wprowadzając w temat dr inż. Halina Bielińska, Dyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej poruszyła zagadnienia dotyczące charakterystyki rasy oraz walorów zdrowotnych i przetwórczych, na podstawie badań naukowych prowadzonych od ponad 50 lat przez Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej. Gęsi białe kołudzkie najbardziej nadają się do chowu przyzagrodowego. Charakteryzują się dobrą zdrowotnością, szybkimi przyrostami, dobrze wykorzystują pasze gospodarskie. Gęsi białe kołudzkie stanowią około 95% wszystkich gęsi utrzymywanych w Polsce. Pozostała ilość to rasy regionalne, rodzime, które stanowią również cenny materiał do chowu przydomowego. Największą popularnością gęsi cieszą się jesienią, zwłaszcza w okolicy 11 listopada „Na Św. Marcina”. Statystycznie jeden mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. pół kilograma mięsa gęsiego. Podsumowując, jest to polski produkt o najwyższych wartościach zdrowotnych i przetwórczych. W kolejnym wykładzie prof. Janusz Smołucha, Kierownik Studiów Doktoranckich w Wydziale Filozoficznym Akademii Ignatianum w Krakowie oraz ekspert kulinarny nakreślił znaczenie gęsi jako element nie tylko kulinarny, ale także historyczny w tradycji włoskiej. Ścieżka kulinarna to element budowania marki lokalnej agroturystyki i gastronomii.
Kolejnym punktem konferencji była część warsztatowa: pokaz rozbioru gęsiny i wykorzystania produktu. Podsumowaniem spotkania była degustacja przetworzonego produktu okrasy oraz innych specjałów z gęsiny białej kołudzkiej przygotowanych przez Piotra Lenarta, koordynatora szlaku Dziedzictwa Kulinarnego „Niech cię zakole” oraz eksperta kulinarnego.
Mamy nadzieję, że gęsi staną się stałym elementem krajobrazu małopolskiej wsi, a gęsina dziedzictwem kulinarnym.
Anna Tobiasz
fot. Natalia Baster, Emilia Wawryszuk