Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
17 lutego 2007

II Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych w Opatkowicach

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w:

II Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych

pt. "Potrawy na co dzień i od święta"

Konkurs odbędzie się 17.02.2007 r. (sobota) w Opatkowicach (świetlica wiejska) koło Proszowic. Rozpoczęcie o godz. 14.00.

Celem konkursu jest wytypowanie i wypromowanie proszowickiego produktu regionalnego oraz przybliżenie tradycji i wiedzy z zakresu przygotowania i spożywania potraw, a także obrzędów z tym związanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

W Konkursie udział weźmie 11 Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie powiatu proszowickiego, które zaprezentują starodawne produkty, potrawy, napoje i przepisy oraz obrzędy i obyczaje w formie opowieści, wierszyków, powiedzonek, starych porzekadeł, piosenek i kolęd. Niektóre koła przestawią sposoby i sprzęty do robienia masła, wypiekania chleba, wyciekania sera itp., a także darcie pierza, przędzenie owczej wełny. Spotkanie ubarwią występy zespołów ludowych.

Konkurs ma formę pokazu połączonego z degustacją. Ocenie podlegają dwa elementy: potrawy przygotowane przez KGW (regionalność jadłospisu, smak potraw, łatwość przyrządzenia itp.) oraz sposób ich podania (przystrojenie stołów), a także przyśpiewki związane z przyrządzeniem i podaniem przepisu na potrawę.

Konkursowe potrawy są dawne i tradycyjne, związane ze świętami dorocznymi, rodzinnymi oraz życiem codziennym, zgodnie z grupami tematycznymi:

  • Boże Narodzenie
  • Wigilia
  • Wielkanoc
  • Na przednówku
  • W czasie postu
  • Chrzciny
  • Wesele
  • Codzienne potrawy wsi

Po raz pierwszy w tym roku (poza konkursem) Kongregacja Kupiecka z Proszowic przygotuje specjalne stoisko (piękna scenografia!), na którym będzie częstować przysmakiem kupieckim i grzańcem kupieckim czyli miodem + winem podanym na gorąco.

Warto przypomnieć, że w roku ubiegłym gospodynie biorące udział w Konkursie przyrządziły tak smaczne, typowo regionalne potrawy jak: sodzioki czyli placki na sodzie, garus (zupa ze śliwek) z ziemniakami, kaszą lub kluskami, "maciek z kaszą" tj. żołądek wieprzowy z kaszą, macanka olejowa, zupa "dziadowska spółka" z jarzyn, fasoli, ziemniaków, makaronu i "czegoś tłustego", ziemniaki obtaczane w otrębach, kasza jaglana z prosa ze śliwkami, skwarkami lub na serwatce, kluski prażone ze słoniną, zupa fitka, kaczka nadziewana i inne.

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa!!!


PROGRAM

II Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych

,,POTRAWY NA CODZIEŃ I OD ŚWIĘTA"

17.02.2007, Opatkowice k/ Proszowic /świetlica wiejska/

  • Przedstawienie regulaminu i zasad oceny uczestników konkursu, powołanie jury (przedstawiciel Muzeum Etnograficznego w Krakowie)
  • Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w konkursie oraz występy zespołów ludowych działających na terenie powiatu proszowickiego
  • Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

Współorganizatorzy imprezy: Starostwo Powiatowe w Proszowicach i Urząd Gminy i Miasta w Proszowicach.