Przetwórstwo i marketing produktów rolnych w ramach PROW 2014-2020
Kolejny nabór wniosków w ramach operacji „przetwórstwo i marketing produktów rolnych” planowany jest na wrzesień 2016 r.
Pomoc mająca formę refundacji części kosztów kwalifikowalnych operacji udzielana jest na materialne lub niematerialne inwestycje dotyczące przetwarzania i wprowadzania do obrotu na poziomie handlu hurtowego produktów rolnych (z wyłączeniem produktów rybnych) i przetworzonych produktów rolnych.
Beneficjentami wsparcia są:
- Osoba fizyczna, osoba prawna, jednostka nie mająca osobowości prawnej, która posiada zarejestrowaną działalność w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych lub działa jako przedsiębiorca wykonujący działalność jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo.
- Rolnik, domownik, małżonek rolnika podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie – dotyczy podmiotów składających wnioski w naborze tematycznym dotyczącym wsparcia rozpoczynania działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.
Wniosek o wsparcie składany jest do Oddziału Regionalnego ARiMR lub ARiMR osobiście, przez osobę upoważnioną albo listem poleconym.
Kwoty i stawki w wsparcia:
- 300 000 zł ( maksymalnie ) w przypadku rolnika, domownika lub małżonka rolnika rozpoczynającego działalność objętą wsparciem w naborze tematycznym w zakresie przetwórstwa produktów rolnych; pomoc na realizację jednej operacji nie może być niższa niż 10 000 zł
- 3 mln zł ( maksymalnie ) dla jednego beneficjenta w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych; pomoc na realizację jednej operacji nie niższa niż 10 000 zł
- 15 mln zł ( maksymalnie ) w przypadku przedsiębiorstwa będącego związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów w rozumieniu przepisów ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach; pomoc na realizację jednej operacji nie niższa niż 10 000 zł
Poziom pomocy wynosi do 50% kosztów inwestycji kwalifikującej się do wsparcia
Kryteria wyboru:
Uwzględniane będą operacje dotyczące w szczególności:
- Młodych rolników, t.j. rolników poniżej 40 roku życia, podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie – dotyczy podmiotów składających wnioski w naborze tematycznym, dotyczącym wsparcia rozpoczynania działalnosci gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.
- Grup lub organizacji producentów oraz związków grup lub zrzeszeń organizacji producentów, spółdzielni.
- Wnioskodawców zaopatrujacych się w surowce do produkcji na podstawie długoterminowych umów, zawartych bezpośrednio z producentami rolnymi, na poziomie przekraczajacym 50% całkowitej ilości nabywanych produktów rolnych.
- Innowacyjności, ochrony środowiska, przeciwdziałania zmianom klimatu.
- Wnioskodawców uczestniczących we wspólnotowych lub krajowych systemach jakosci lub przetwarzających produkty rolne pochodzace bezpośrednio od producentów ekologicznych.
- Realizacji inwestycji w gminach należących do powiatów o najwyższym poziomie bezrobocia w kraju.
- Wybranych sektorów przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych.
O kolejności przysługiwania pomocy zdecyduje suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie kryteriów wyboru określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 5 pażdziernika 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania „wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego PROW 2014–2020.
Marek Rowecki, dn. 11.08.2016 r.