Wręczenie nominacji do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA w 2014 r. - fotogaleria
27-go lutego 2014 roku w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyło się wręczenie Nominacji Wojewódzkich do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu AGRO POLSKA.
Celem konkursu jest propagowanie działań kreujących pozytywny wizerunek produktów wytwarzanych w Polsce. Firmy posługujące się znakiem towarowym AGRO POLSKA cieszą się dużym zaufaniem konsumentów żywności. Udział w Konkursie jest więc okazją do aktywizacji województwa małopolskiego, przede wszystkim w zakresie poprawy jakości i promocji produktów wysokiej jakości, a także wzmocnienia znaczenia małych firm oraz szansa na zwiększenie rynku zbytu dla swoich produktów.
Wyróżnione przez Marszałka Województwa firmy mogą wziąć udział w etapie krajowym Konkursu, w którym nominaci poddają swoje wyroby ocenie niezależnej komisji ekspertów branżowych, wyłaniającej laureatów konkursu.
Uroczystość wręczenia nominacji w Karniowicach dokonali: Wojciech Kozak - Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Bronisław Dutka - dyrektor MODR oraz - dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie Jarosław Bomba.
Nominacje otrzymało 32 małopolskich producentów produktów żywnościowych:
- Piekarnia Sokołowscy, Gruszów Wielki
- Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek”, Nowa Wieś Szlachecka
- ZPHU „ELIMEX”, Młoszowa
- Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych, Swojczany
- TARSMAK, Radgoszcz
- Zakład Masarski „Mądry”
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale
- Gospodarstwo Pasieczne „Niepołomicki Bartnik”, Niepołomice
- Gospodarstwo Pasieczne Kiejdo, Bochnia
- Podhalańskie Centrum Dystrybucji „Salami”, Nowy Targ
- Zakład Przetwórstwa Mięsa Barczyk, Wolbrom
- Zakład Masarski AMIGOS, Burzyn
- Vitkanex Przetwórstwo Owocowo-Warzywne, Kanna
- Przetwórstwo Mięsne Płatek, Nowa Wieś Szlachecka
- Cukiernia Zaborowscy, Kaszów
- Zakład Masarski „Lenart”, Raciechowice
- Firma AGRO-WIT, Jelcza
- Gawor Produkcja Wędlin „Jakość i Tradycja”, Podstolice
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gawin, Czołówek
- „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców, Andrychów
- Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, Sułkowice
- Piekarnia Antoni Piskorek, Nowa Wieś
- Zakład Masarski „Wyrobek”, Brzeszcze
- Piekarnia ze Smakiem Mateusz Stolarczyk, Sieniczno
- Piekarnia Gronpiek, Wola Filipowska
- Piekarnia Regionalna Władysław Kowalik, Liszki
- RARYTAS Wyroby Piekarnicze, Olkusz
- Firma Produkcyjno Handlowa Chów Owiec, Słopnice
- Wędliny Tradycyjne „Lenik”, Rybna
- Spiżarnia Doliny Karpia, Brzezinka
- Piekarnia Patrycja & Paweł, Kwaśniów Górny
- Pracownia Cukiernicza Wojciech Doliński, Kraków
Uroczystości nominacji towarzyszyła ciekawa prelekcja wygłoszona przez Tomasza Latochę, przedstawiciela Agencji Rynku Rolnego, nt. „Promocja produktów rolno-spożywczych”, czyli działalności ARR w tym zakresie.
Degustacjom towarzyszyły występy kapeli ludowej Maszkowiacy z Maszkowa, gm. Iwanowice.
Anna Tobiasz
fot. Karolina Zegzda