Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Dwadzieścia jeden przypraw na lepsze trawienie

Lista ziół, które działają leczniczo i ułatwiają pracę żołądka, jest dość długa. Zawierają one także witaminy i minerały, a więc dobrze wpływają na ogólną kondycję naszego organizmu. Dodatkami wspomagającymi trawienie przyprawiać możemy praktycznie wszystko – od ciastek i napojów, po mięsne pieczenie i makarony z zawiesistymi sosami. Wiele ziół, takich jak np. koper, miętę czy bazylię, można z powodzeniem hodować na domowym parapecie, by stale mieć dostęp do świeżych roślin. Mają one więcej witamin i mikroelementów niż suszone. Ale sproszkowane przyprawy też warto docenić ze względu na ich działanie rozkurczowe, stymuluje pracę wątroby i jelit, przyspieszające metabolizm czy oczyszczające.

Zioła, które mają na nas zbawienny wpływ w porządku alfabetycznym:
Anyż
Nasiona anyżu wspomagają procesy trawienne, pobudzają pracę jelit, działają rozkurczowo, sprawdzają się jako środek pomagający w redukcji wzdęć, kolek oraz zaparć. Ma słodki, korzenny aromat, wykorzystywany jest do ciast, kompotów, likierów oraz win.
Bazylia
Znana i lubiana w naszej kuchni, przyspiesza trawienie białek i tłuszczu, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Znosi nadmierną fermentację oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Świeże liście można dodawać do zup, sosów, sałatek, świetnie pasuje do pomidorów. Suszone zioło jest doskonałe do mięsa, ryb, serów, duszonych warzyw, potraw z makaronu, zapiekanek i pizzy.
Cynamon
Wspomaga pracę żołądka, przyspiesza przemianę materii. Ma także lekkie działanie wiatropędne i zapobiega wzdęciom. Wzbogaca smak deserów, zup owocowych czy pieczonych jabłek, ale sprawdza się także w farszach do drobiu czy pieczonych mięsach.
Czarnuszka
Przyprawa mało znana w naszej kuchni, ale warta polecenia. Wspomaga nie tylko układ trawienny, ale także łagodzi objawy związane z reumatyzmem. Ciekawie wzbogaca smak dodana do sałatek, serów i pieczywa.
Cząber
Zwany także czubricą, stosowany bywa przy niedostatecznym trawieniu, zapobiega wzdęciom i niestrawności. Polecany także przy biegunkach. Łagodzi skurcze i reguluję perystaltykę jelit. Nie jest jednak wskazany dla osób ze schorzeniami nerek, wątroby i serca. To idealna przyprawa do grochówki, fasolowej, krupniku, potraw z grzybów, ziemniaków, kapusty, sałatek, wędlin, mięs i ryb. Cząber długo gotowany gorzknieje, należy go dodawać do potrawy pod sam koniec gotowania.
Czosnek
Pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego takich jak : biegunki, wzdęcia, przewlekłe nieżyty żołądka i jelit. Stosowany może być do bardzo wielu potraw: tłustych pieczonych mięs (wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, królika), ryb, sosów, zup, zapiekanek, dipów czy past.
Estragon
Przyprawa, która wspomaga apetyt. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, usprawniając trawienie. Aromatyczny i ostry w smaku sprawdzi się w zupach, sosach, potrawach z mięs, jaj, surówkach i sałatkach. Estragonu nie powinno się gotować, dodaje się go po przyrządzeniu potrawy. Nie nadaje się jednak dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
Gorczyca
Wspomaga pracę układu trawiennego, łagodzi bóle i wzdęcia. Znalazła zastosowanie głównie do przyprawiania mięs (wołowiny, drobiu, cielęciny i jagnięciny), sosów i pierników. Wzbogaca smak potraw konserwowanych i kiszonych.
Imbir
Coraz chętniej stosowany przez nas w kuchni, sprawdza się dodany do potraw słodkich pierników, marmolad, sałatek owocowych, do potraw słonych drobiu, mięsa mielonego, ryb, grzybów. „Podkręca” metabolizm, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka. Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, reguluje pracę woreczka żółciowego. Działa również wiatropędnie. Ale  imbir zwiększa apetyt, więc osoby na diecie powinny spożywać go z umiarem.
Jałowiec
Przyspiesza trawienie i zapobiega wzdęciom, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Pobudza perystaltykę jelit, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Niezastąpiony do przyprawiania dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, pasztetów, marynat, kiszonej kapusty i ciemnych sosów. Jednak niewskazany dla kobiet w ciąży i cierpiących na choroby nerek.
Kminek
Najbardziej znana przyprawa ułatwiająca trawienie. Kminek reguluje procesy fermentacyjne w jelitach. Zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia, a także zgagę. Powinny się do niego przekonać osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Używamy go do dań z kapusty, grochu, tłustych, smażonych i pieczonych mięs, ryb. A także do słonych wypieków.
Koper
Świetnie neutralizuje skuki spożywania ciężkostrawnych potraw, ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom, ma działanie wiatropędne. Koper łagodzi zaburzenia pracy jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. W kuchni znalazł zastosowanie do zup, sosów, ziemniaków, sałatek, surówek, jaj i ryb.
Kurkuma
Najczęściej stosujemy ją do potraw typu curry. Działa pobudzająco, zwiększa wydzielanie żółci, zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Lubczyk
Roślina uznawana głównie za afrodyzjak jest też bardzo pomocna przy dolegliwościach trawiennych  ponieważ łagodzi niestrawność i zgagę, likwiduje wzdęcia, poprawia przemianę materii, zwiększa wydzielanie żółci. Stosujemy ją do pieczonych mięs i warzyw, zup, sałatek, potraw z drobiu i ryżu.
Majeranek
Majeranek pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, przyspiesza przemianę materii oraz zapobiega wzdęciom, dzięki niemu szybciej strawimy posiłek. Świetnie sprawdza się przy bólach brzucha i zaparciach. Zioło to polecane jest do wszystkich ciężkostrawnych i tłustych potraw takich jak: pieczenie, kiełbasy, bigosy, flaki, sosy, dania z ziemniaków, grzybów i roślin strączkowych.
Mięta
Powszechnie jest znany zbawienny wpływ mięty na układ trawienny. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka. Działa rozkurczowo i wiatropędnie, odświeża oddech zaś zapach mięty nas orzeźwia. Można nią przyprawiać zupy jarzynowe, potrawy z ryb, z sera oraz dodawać do kapusty, grochu, porów i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Niezastąpiona dodatek do deserów, ciast, napojów, ponczów i owocowych sałatek.
Oregano
Znane pod nazwą – lebiodka. Wzmaga działanie soków trawiennych, działa rozkurczowo i przeciwbiegunkowo, jest pomocne przy wzdęciach. Oregano ma także właściwości bakteriobójcze. W kuchni znalazło zastosowanie do sałatek, sosów, zup, idealnie pasuje do potraw z pomidorów, papryki, roślin strączkowych i cukini. Poprawia smak wędlin, pieczonego mięsa, ryb i ziemniaków, niezastąpiony dodatek do pizzy, wszelakich zapiekanek i spaghetti.
Pieprz
Stymuluje układ trawienny, usprawnia pracę wątroby i przyspiesza przemianę materii. Dzięki niemu organizm efektywniej spala tłuszcz. Pieprz zawiera też dużo chromu, który sprawia, że tracimy zainteresowanie słodyczami. Możemy go stosować właściwie do każdego rodzaju potraw mięsnych, ryb, zup, sosów, potraw z warzyw, nawet do ciast, np. piernika.
Rozmaryn
Świetny dodatek do wszystkich tłustych potraw, ułatwia ich trawienie. Korzystnie wpływa też na krążenie oraz pracę układu nerwowego, działa odkażająco. Najczęściej stosuje się go do potraw mięsnych, jego korzenny aromat świetnie współgra z sosami i zupami.
Szałwia
Szałwia  pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit. Dzięki szałwii łatwiej strawimy tłuszcz zawarty w pokarmach. Podkreśla smak mięs, zup, sosów i serów, nadaje się do potraw z roślin strączkowych, pomidorów i jaj. Świetny dodatek do likierów.
Tymianek
Prawdziwy przyspieszacz procesów trawiennych. Tymianek nie tylko pobudza żołądek do pracy, ale także zapobiegnie jego ewentualnym bólom. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, oczyszczającym i poprawiającym krążenie dobrze wpływa na nerki i serce. Najlepiej sprawdza się w zupach, sosach, potrawach warzywnych z marchwi, pomidorów, roślin strączkowych, dodaje się go także do kiszenia ogórków, ciekawy dodatek do ryb.

Opracowała: Mirosława Rogacz, dn. 27.03.2017 r.
na podstawie materiałów z Internetu oraz mate riałów z  książki pt. „Zioła w kuchni. Uprawa, zastosowanie, właściwości” Autor: Lehari Gabriele