Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Może lepsze jutro dla rolnictwa ekologicznego?

Pierwsze dopłaty do rolnictwa ekologicznego w Polsce były od 2000 roku z środków krajowych. Natomiast od 2004 roku rolnicy mogli uczestniczyć w programie rolnośrodowiskowym, a od 2015 roku rozpoczęło się tzw. Działanie rolnictwo ekologiczne. Obie formy wsparcia pozwalają rolnikom ubiegać się o dopłaty do produkcji ekologicznej. Liczba gospodarstw ekologicznych jak ich powierzchnia wzrastała do 2013  roku. Po tym roku nastąpiły wahania wynikające głównie ze zmian w systemie finansowania oraz ciągle słabo rozwiniętego rynku zbytu żywności ekologicznej. Niektórzy producenci nie byli także w stanie sprostać wymogom wynikającym z przepisów o rolnictwie ekologicznym. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych stanu na 31grudnia 2015 roku liczba producentów produkcji rolnej  w Polsce wynosiła 22277 w tym w województwie małopolskim 1128. Najwięcej takich gospodarstw znajdowało się na terenie województw: warmińsko-mazurskiego (4041), zachodniopomorskiego (3043) oraz podlaskiego (3273). W 2005 roku największa liczba gospodarstw znajdowała się w województwie małopolskim. Uprawy ekologiczne zajmują w naszym kraju 658 tys. hektarów. Ok. 70 proc. produkcji ekologicznej to pasze pochodzące z gruntów ornych oraz  łąk i pastwisk. Gospodarstwa ekologiczne w naszym kraju zajmują się głównie produkcją roślinną, ponad 80 proc. miało wyłącznie taką produkcję, a pozostałe niecałe 20 proc. - mieszaną: roślinną i zwierzęcą

Z powyższych danych widać, że w Polsce jest tendencja spadkowa producentów zajmujących się produkcja ekologiczną. Z rozmów przeprowadzonych z producentami rolnymi wynika, że przeszkody w przechodzeniu na system ekologiczny to: wysokie koszty zarządzania taką produkcją i ryzyko związane z przejściem na nowy system, ograniczona wiedza  konsumentów odnośnie znaczenia rolnictwa ekologicznego, brak obrotu i potrzebnej infrastruktury rynkowej. Można zauważyć, że  podstawowym czynnikiem-barierą w szerszym rozwoju rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej żywności są względy ekonomiczne. Żywność ekologiczna w Polsce jest stosunkowo droga i przez to mniej dostępna dla ogółu społeczeństwa. Powoduje to hamowanie popytu na tego typu produkty.

Miejmy nadzieję, że tym problemem zajmie się powołana Rada Rolnictwa Ekologicznego, jako organ pomocniczy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Powołania otrzymały osoby związane i zasłużone dla polskiego rolnictwa ekologicznego, działające w sferze rolnictwa  i sprzedaży bezpośredniej. W skład Rady weszło 30 przedstawicieli organizacji i instytucji działających w sektorze rolnictwa ekologicznego, w tym: uczelni wyższych, instytutów, instytucji sprawujących nadzór nad produkcją ekologiczną, podmiotów doradczych, a także organizacji oraz związków zawodowych zrzeszających producentów ekologicznych. Przewodniczącym został dr Józef Tyburski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Głównymi zadaniami Rady jest :opiniowanie, konsultowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań w rolnictwie ekologicznym, wspieranie przedsięwzięć służących rozwojowi rolnictwa ekologicznego i rynku żywności, upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych oraz wytycznych ministerstwa dotyczących rolnictwa ekologicznego w kraju i za granicą, popularyzacja osiągnięć rolnictwa ekologicznego, opiniowanie, konsultowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań, działań oraz realizacji celów wskazanych w Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego 2014-2020.

Miejmy nadzieję, że działania, które będą prowadzone przez Radę pozwolą na zwiększenie opłacalności produkcji metodami ekologicznymi, zostaną docenione finansowo gospodarstwa, które prowadzą produkcję zwierzęcą, a dzięki pracowitości  mieszkańców naszego regionu znaczne zwiększenie ilości gospodarstw ekologicznych w Małopolsce.

Halina Puto, dn. 24.10.2016