Ciasteczkowy zawrót głowy
Święta Bożego Narodzenia już niebawem, więc planujemy, co przygotujemy na ten wyjątkowy czas. W większości domów nie ma prawdziwych świąt bez tradycyjnych wypieków. Boże Narodzenie pachnie cynamonem, wanilią i kruchymi pierniczkami. Wspólne przygotowanie świątecznych wypieków stało się w wielu domach tradycją. A tradycja to rzecz święta. Możemy ten wyjątkowy czas spędzić z najbliższymi przygotowując ciasteczka, które dzięki bogatej kolekcji foremek mają wiele różnych kształtów. Małe zwierzątka, gwiazdki, choinki, śnieżynki czy wesołe ludziki zapakowane w ozdobne pudełeczka będą wspaniałym prezentem dla tych, którzy mają mniej czasu na przygotowanie takich smakołyków, a wspólnie spędzony czas z najmłodszymi będzie kiedyś wspominany jako wyjątkowe chwile dzieciństwa. Oprócz pierniczków można zrobić proste, smaczne i przede wszystkim mało pracochłonne ciasteczka, które przygotujemy w wolnej chwili i możemy przechować na wypadek niezapowiedzianych gości, chociaż z doświadczenia wiem, że jest to nie lada wyczyn, bo znikają błyskawicznie!
Mięciutkie pierniczki
Składniki na ok. 50-60 sztuk:
1 kg mąki + mąka do posypania stolnicy
400 g cukru
6 łyżek miodu
6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
250 g masła
5 jajek roztrzepanych w miseczce
2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do jej rozpuszczenia
3 łyżki śmietany
Lukier:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
cukier puder - tyle, ile zabierze sok (lukier musi być gęsty)
Przygotowanie:
Masło, miód, cukier, kakao, kawę oraz przyprawę korzenną podgrzać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, do masy dodać 250 g mąki i zmiksować. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajka, resztę mąki, śmietanę i rozpuszczoną w wodzie sodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż stanie się gładkie i błyszczące. Odłożyć do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc, by zgęstniało i lepiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 170 0C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki na lukier połączyć przy pomocy miksera, pędzelkiem smarować wystudzone pierniczki. Można dodatkowo udekorować polewą czekoladową. Odstawić aż do zaschnięcia lukru. Pierniczki są miękkie więc można się nimi delektować zaraz po upieczeniu i udekorowaniu.
Z różnych wielkości piernikowych gwiazdek nabitych na wykałaczkę możemy zrobić piernikowe choinki.
Ciasteczka z kleikiem ryżowym
Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego (Nestle)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
4 duże łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada twarda np. wieloowocowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz marmolady) dokładnie ze sobą łączymy – zagniatamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości ok. 2 cm średnicy, rozpłaszczamy lekko w dłoni palcem na środku robimy wgłębienie na marmoladę. Ciasteczka układamy na blaszce pozostawiając miedzy nimi odstępy, bo urosną. We wgłębienia najlepiej szprycą nakładamy marmoladę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 0C piekarniku, aż się zrumienią (ok. 15 min).
Ciasteczka z czekoladą
Składniki na 2 blachy:
120 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 jajko
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka (100g) mlecznej lub gorzkiej czekolady
50 g posiekanych orzechów, lub 30 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 0C. Czekoladę pokroić w malutkie kawałki. Miękkie masło utrzeć z cukrem, używając miksera, dodać jajko, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, na końcu dodać czekoladę i orzechy lub kokos i wymieszać najlepiej łyżką. Z masy formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w dłoniach, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachować odstępy, ponieważ ciastka trochę się „rozpłyną”. Piec 10-12 minut.
Anna Kuzera-Majewska