Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
11 marca 2021

Małopolskie Spotkania Hodowców 2021

4. marca 2021 r. odbyło się doroczne Małopolskie Spotkanie Hodowców. Ze względu na sytuację epidemiczną i obowiązujące obostrzenia konferencja została przeprowadzona w formie on-line. Organizatorami spotkania z hodowcami byli: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka - Przedstawicielstwo w Krakowie oraz Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Balicach. Tegorocznymi partnerami była firma paszowa DOLFOS oraz Małopolskie Centrum Biotechniki z siedzibą w Krasnem.

Konferencję otworzył zastępca dyrektora Ośrodka, Karol Sepielak, który powitał uczestników spotkania oraz podziękował wykładowcom i partnerom za wsparcie wydarzenia.

Pierwszy wykład dotyczący żywienia i związanych z nim kosztów wygłosił pan Grzegorz Nagel, doradca żywieniowy z firmy Dolfos. Wymienił elementy mające wpływ na koszty żywienia (cena dodatków mineralno-witaminowych, dodatków energetycznych, buforów, cena paszy treściwej, cena paszy objętościowej zależna od jakości tych pasz oraz strat przy ich produkcji). Zwrócił uwagę na nieprawidłowości w żywieniu krów, szczególnie na żywienie niezgodne z zapotrzebowaniem (żywienie niedoborowe). „Krowy powinny być żywione dawkami zbilansowanymi, tj. takimi, których wartość pokarmowa pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Zapotrzebowanie na białko (BTJN i BTJE), energię (JPM) oraz składniki mineralne i witaminy wynika z masy ciała krowy, z wydajności i składu mleka, a także z okresu fizjologicznego” – mówił pan Nagel. Podstawowym składnikiem niedoborowym w dawkach pokarmowych dla krów wysokowydajnych jest w naszym kraju energia (energia netto; JPM), a nie białko, jak do niedawna powszechnie uważano. Niedobór energii w dawce pokarmowej powoduje zmniejszenie wydajności mleka oraz % zawartości białka w mleku. Doradca żywieniowy z firmy Dolfos zalecał stosowanie pasz treściwych produkowanych we własnym gospodarstwie. Pasze te muszą być jednak dobrej jakości. Nie bez znaczenia jest również struktura paszy, jak i częstotliwość jej podawania. Na koniec swojego wystąpienia prelegent przedstawił koszty związane z występowaniem kwasicy oraz ujemne skutki błędów żywieniowych.

Praktyki ograniczające emisję amoniaku omówił dr Wojciech Krawczyk z Instytutu Zootechniki PIB w Balicach. Przybliżył przepisy prawne zarówno unijne, jak i krajowe obligujące rolnictwo do stosowania praktyk mających na celu redukcję emisji gazowych. Problem ten dotyczy szczególnie emisji amoniaku z rolnictwa, szacowanej na ponad 90%. Metody redukcji emisji amoniaku w hodowli bydła można podzielić na trzy obszary: żywienie, systemy utrzymania, przechowywanie i aplikacja nawozów. Precyzyjne bilansowanie dawki pokarmowej redukuje NH4 do 15%. Należy dostosować koncentrację białka w paszy do zapotrzebowania bydła, zachowując odpowiedni stosunek białka do energii. Zawartość białka ogólnego w dawce pokarmowej bydła mlecznego nie powinna przekraczać 15-16% suchej masy. Polecanym rozwiązaniem jest stosowanie białka chronionego przed rozkładem w żwaczu, co redukuje NH4 o 25%. Również wydłużenie okresu pastwiskowania redukuje NH4 o 20%. Odchody wydalane na pastwisku szybko ulegają wysuszeniu, a mocz jest natychmiast wchłaniany do gleby, co zapobiega emisji amoniaku. Wśród praktyk technologicznych prelegent wymienił podwyższenie ściółkowania, system wolnostanowiskowy dla krów z boksami ściółkowymi bez ściółkowania korytarzy gnojowych, częste usuwanie odchodów z budynków (3-4 razy dziennie), zastosowanie podłóg separujących i ryflowanych, toalety dla krów, biofiltr powietrza. Do dobrych praktyk w zakresie przechowywania i aplikacji nawozów naturalnych ograniczających emisję amoniaku jest przykrywanie zbiorników na gnojowicę, przykrywanie obornika, separacja gnojowicy, zakwaszanie gnojowicy, piroliza obornika oraz doglebowa aplikacja płynnych nawozów.

Ofertę PFHBiPM przedstawił Wojciech Rasiński, kierownik krakowskiego przedstawicielstwa federacji. Zachęcał do korzystania z oceny wartości użytkowej krów oraz z aplikacji internetowej StadoOnLine (SOL). Omówił korzyści z tego wynikające. Rolnik, analizując przygotowane raporty, uzyskuje informację nie tylko o wydajności, ale również o zdrowotności, prawidłowości żywienia, wartości hodowlanej całego stada. Nową usługą, którą przedstawił pan Zbigniew Pławecki, jest audyt somatyczny, który pozwala na ocenę stanu zdrowotnego stada i profilaktyki mastitis. Dzięki temu programowi można uzyskać informację o stanie zdrowotnym wymion. Na podstawie liczby komórek somatycznych w mleku szacowany jest procentowy udział ćwiartek wymienia dotkniętych zapaleniem.

O znaczeniu doboru buhaja dla efektów ekonomicznych stada mówił dr Jarosław Jędraszczyk z MCB. Wśród cech wpływających na efekt ekonomiczny wymienił wysoką produkcję (mleka, białka, tłuszczu), płodność krów, zdrowe wymiona i długowieczność zwierząt. Prelegent zwrócił uwagę, że wybór buhajów o niskich parametrach może w krótkim czasie zniszczyć wieloletnią pracę hodowlaną. „Praca hodowlana to proces ciągły, wybiegający daleko w przyszłość. To ciągłe dążenie do ideału” – mówił dr Jędraszczyk. Ważna jest również jakość wykorzystywanego nasienia. Małopolskie Centrum Biotechniki jako pierwsze w Polsce stosuje  cytometrię przepływową w bieżącej produkcji i ocenie nasienia buhajów. Cytometr przepływowy w trakcie badania jednej próbki sprawdza jakość nawet 10 000 plemników. Zasada działania tego urządzenia polega na tym, że każdy plemnik badany jest oddzielnie. Ocenia się uszkodzenia błony komórkowej, fragmentację DNA oraz dojrzałość chromatyny plemnikowej. Wszystkie te cechy decydują o jakości nasienia.

Na zakończenie spotkania uczestnicy mieli możliwość zadawania pytań prelegentom oraz wzięcia udziału w dyskusji.

Ewa Ryjak