Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
04 marca 2021

Soja - wschodząca gwiazda na polskich polach - relacja ze szkolenia

3 marca 2021 r. odbyło się zorganizowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego szkolenie on-line, którego tematem była agrotechnika soi. Hasło przewodnie tego spotkania: „Soja wschodzącą gwiazdą na polskich polach” zaczerpnęto z zarządzania marketingiem, opisuje się w ten sposób produkty, dla których rynek w najbliższej przyszłości okaże się bardzo obiecujący. Dziś soja zaliczana jest do grupy upraw małoobszarowych[1], ale jej przejście do kategorii roślin powszechnie uprawianych (takich jak np. pszenica, kukurydza) będzie w dużej mierze zależało od działań rolników i wsparcia rządowego.

Na szkoleniu wystąpili wykładowcy z kilkunastoletnim doświadczeniem w uprawie soi: dr hab. Ewa Szpunar-Krok, inż. Franciszek Ostapczuk i Emilia Fink-Podyma. Prelegenci zwrócili uwagę na punkty krytyczne w uprawie soi. Fundamentem, na którym będziemy budowli produkcję soi, jest gleba w odpowiedniej strukturze, zapewniająca roślinom niezbędne do życia składniki pokarmowe oraz dostateczną ilość wody. Odczyn gleby w granicach 6,8–7,0 będzie pozwalał na pobranie niezbędnych do wzrostu i rozwoju składników pokarmowych. Gleby kwaśne, a tym bardziej bardzo kwaśne nie powinny być przeznaczane pod uprawę soi. Ważna jest też struktura gleby, wzajemna relacja w niej powietrza, wody i części stałych. Niestety używany coraz cięższy sprzęt do uprawy gleby doprowadził do tego, że rozwój korzeni napotyka na znaczny opór, a skrajności pogodowe (susza, gwałtowne ulewy) bardzo szybko niszczą strukturę gruzełkowatą. Obowiązkiem rolnika jest regularne wapnowanie swoich gleb i utrzymywanie pH gleby na poziomie wymaganym przy uprawie danego gatunku rośliny (fot. 1). Struktura gruzełkowata jest bardzo ważna już na początku uprawy podczas wschodów, gleba zaskorupiona uniemożliwia młodym roślinom wydostanie się na powierzchnię i powoduje ich zamieranie.

Osoby zaczynające swoją przygodę z soją powinny zacząć od uprawy odmian wczesnych na dobrych stanowiskach. W kolejnych latach możemy rozszerzać wybór odmian, a w Małopolsce możemy próbować uprawiać odmiany późne, jeżeli w danym roku pogoda na początku października pozwoli na zbiór roślin. Franciszek Ostapczuk zaleca dywersyfikację odmian i równocześnie wysiewać odmiany o różnych okresach dojrzewania. Na stronach COBORU możemy uzyskać informacje, jakie odmiany są zalecane dla naszego regionu: https://coboru.gov.pl/PlikiWynikow/39_2020_IN_3_.pdf.

Soja współżyje z bakteriami brodawkowymi (fot. 2), które mają zdolność asymilacji azotu z powietrza, ale żeby ta symbioza mogła się rozwinąć należy nasiona przed wysianiem zaprawić kulturami bakteryjnymi Bradyrhizobium japonicum. Można to zrobić samemu lub zakupić nasiona zaszczepione fabrycznie. Emilia Fink-Podyma przedstawiła ofertę firmy Saatbau, nasion gotowych do siewu zaszczepionych innowacyjną metodą Fix Fertig. FIX FERTIG - NASIONA GOTOWE DO SIEWU! Materiał siewny soi SAATBAU dzięki technologii FIX FERTIG jest fabrycznie zaszczepiony bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum. W sprawdzonym procesie technologicznym nasiona są powlekane bakteriami brodawkowymi wraz z polimerem, który pełni jednocześnie funkcję środka konserwującego i chroniącego przed działaniem promieni słonecznych.

Stanowisko, na którym zamierzamy wysiać soję, powinno być wolne od uciążliwych chwastów np. ostrożeń polny. Zwalczanie chwastów decyduje o powodzeniu w uprawie soi. W roku 2020 zaobserwowaliśmy na plantacji soi występowanie inwazyjnego chwastu – trojeść amerykańska (fot. 3), w przyszłości może stanowić bardzo duży problem w ochronie łanu soi.

Bardzo ważną fazą rozwoju soi, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, to okres początku kwitnienia. W tym czasie należy wykopać rośliny (nie wyrywać) w kilku miejscach, spłukać wodą ziemię z korzeni i ocenić stan pokrycia korzeni brodawkami. Duża liczba brodawek świadczy o tym, że nie należy stosować azotu w dawce startowej 30 kg/ha.

Wykład dr hab. Ewy Szpunar-Krok był poparty licznymi doświadczeniami polowymi, których wyniki zostaną opublikowane w najbliższym czasie i potwierdzają możliwość uprawy soi na szeroką skalę w warunkach Polski południowo-wschodniej.

Wykładowcy zwrócili uwagę na moment zbioru soi kombajnem wyposażonym w przyrząd żniwny FLEX charakteryzujący się bardzo dużą elastycznością, który może wychylać się do góry na dystans 10 cm. Plastikowa płoza umożliwia bardzo głębokie cięcie bez spiętrzania materiału (fot. 4).

Szkolenie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Wzięły w nim udział 92 osoby, rolnicy, doradcy rolniczy – w tym nestor doradztwa rolniczego w Polsce dr Władysław Kościelniak, specjaliści z COBORU, IUiNG w Puławach, dr hab. Żaneta Fiedler – redaktor naczelna miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”. Wymiana poglądów na temat uprawy soi na zakończenie wygłoszonych wykładów świadczyła o coraz większym zainteresowaniu uprawą tej rośliny w Polsce.

Czy potrafimy wykorzystać możliwości uprawy soi w Polsce, to będzie zależało wyłącznie od nas, czy w sposób optymalny potrafimy połączyć wysiłek rolnika, przetwórstwa i handlu gotowym produktem w imię dobrze pojętego interesu wszystkich biorących udział w tym biznesie?

Amerykański łazik, który dotarł na Marsa, nazwano Preseverance, co po polsku oznacza „wytrwałość” – i czy my wytrwamy i pokonamy trudności w umieszczeniu soi wśród roślin powszechnie uprawianych w Polsce?

Andrzej Gmiąt


[1] Uprawy małoobszarowe – zalicza się do nich rośliny, których powierzchnia uprawy zajmuje mniej niż 1% powierzchni użytków rolnych utrzymanych w dobrej kulturze rolnej.