Konkurs „Innowacyjna Małopolska – tradycyjne potrawy lokalne” w powiecie gorlickim
2 września 2021 r. w Ptaszkowej w "Zajeździe u Krystyny" odbył się konkurs kulinarny na etapie powiatowym pod nazwą „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne”, który zorganizowała Lucyna Kmak, specjalista Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gorlicach.
Do rywalizacji stanęło osiem Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu gorlickiego oraz nowosądeckiego, tatrzańskiego i nowotarskiego. Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach: produkt lokalny i danie kulinarne. Jury konkursowe w składzie: Jadwiga Adamczyk, Benedykt Kafel oraz Zofia Skwarło wyłoniło laureatów.
W kategorii produkt lokalny I miejsce zajęło KGW Stróżna z zakwasem stróżniańskim na żur - to ono awansowało do etapu wojewódzkiego. II miejsce zajęła Danuta Rybska z Olszany z nalewką ziołową z siedmiu ziół. Na III miejscu uplasowało się KGW Ptaszkowa z powidłem śliwkowym. Wyróżnienie przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich z Łącka za Łącką Śliwowicę.
W kategorii danie kulinarne I miejsce i awans do etapu wojewódzkiego otrzymało KGW Nowe Bystre za zupę rydzową z ziemniakami. Na II miejscu uplasowało się KGW Smerekowiec za zupę czosnkową z ziemniakami (ślepy rosół). III miejsce zajęło KGW Juraszowa za rosół z gołębia z lanymi kluseczkami. Wyróżnienie otrzymało KGW Długopole za kluski tarcioki z omastą.
Nagrody w imieniu organizatora konkursu wręczył zwycięzcom Karol Sepielak, p.o. Zastępcy Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Zwycięzcy konkursu powiatowego wezmą udział w konkursie wojewódzkim, który odbędzie się 10 września 2021 r. w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Wszystkim uczestnikom konkursu bardzo dziękujemy za ogromne zaangażowanie, pracę i trud włożony w przygotowanie dań konkursowych.
Anna Janus
fot. Anna Janus
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego realizuje operację pod nazwą „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne" w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, polegającą na organizacji powiatowych etapów konkursu kulinarnego. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 schemat II.