Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
15 września 2021

Finałowa gala XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

10 września br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się uroczysta gala rozstrzygnięcia tegorocznej, jubieleuszowej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

XX, jubileuszowa edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs na najlepszą potrawę regionalną oraz najlepszy produkt regionalny.

„...Od 2000 roku odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Celem konkursu jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Cel drugi – nie mniej ważny – to zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości...” - tak czytamy na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, pomysłodawcy i głównego organizatora konkursu.

Podczas gali w Karniowicach po raz 20-ty mogliśmy uczestniczyć w wyborze najlepszych produktów lokalnych i potraw tradycyjnych oraz zgłosić kolejnych kandydatów z terenu województwa małopolskiego do głównej nagrody Perła 2021.

Konkurs przebiegał równolegle w dwóch kategoriach: Produkt Regionalny i Potrawa Regionalna.

Komisji oceniającej produkty lokalne przewodniczyła pani Izabella Byszewska, Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zaś komisji oceniającej potrawy lokalne przewodniczyła Grażyna Kurpińska, Pełnomocnik Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. W obydwu komisjach znalazły się osoby, które były równocześnie przedstawicielami fundatorów nagród, a byli to: Małopolski Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie,  Instytut  Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz  Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.Dzięki ich hojności mogliśmy uhonorować producentów i wytwórców produktów i potraw lokalnych i regionalnych z Małopolski, którzy dbają o markę naszego bogatego w tradycję kulinarną regionu.

W kategorii Produkt Regionalny przyznano aż 12 równorzędnych I nagród dla produktów z różnych podkategorii, a były to:

  •  Janusz Zalarski Przetwórstwo Mięsne Płatek S.J. za kiełbasę krakowską suchą staropolską,
  •  Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za kabanosy wieprzowe,
  •  Agnieszka Sendor Pstrąg Ojcowski za pstrąga ojcowskiego wędzonego,
  •  Joanna Bąk Gospodarstwo Rolne za ser szlachetny dojrzewający,
  •  Jarosław Strusiński KOZART za ser kozi podpuszczkowy solankowy,
  •  Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica” za ser kozi – parzeniok,
  •  Regina Musiał KGW Szklana za czosnek pieczony,
  •  Krzysztof Maurer PPHU Tłocznia Maurera za sok z kiszonych buraczków i jabłek,
  •  Michał Sitek Lavendziarnia Stoki6 za lemoniadę Lavendynka,
  •  Antoni Pawłowski Tłocznia Owoców Pawłowski za sok z czarnej porzeczki,
  •  Andrzej Mikołajewicz Pensjonat „Willa Jasna” za acydzięgielówkę,
  •  Barbara Gola KGW Cianowice za łojoki.

Do nagrody Perła 2021 nominowano nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu produkty tj.:

  •  kiełbasę schabową tradycyjną (Janusz Zalarski Przetwórstwo Mięsne Płatek S.J.),
  •  sernik kozi z jarzębiną (Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”),
  •  sok jabłkowo-gruszkowy (Antoni Pawłowski Tłocznia Owoców Pawłowski),
  •  syrop z kwiatów lawendy (Michał Sitek Lavendziarnia Stoki6),
  •  nalewka z owoców bzu czarnego „Hyćkowa nalewka” (Andrzej Mikołajewicz Pensjonat „Willa Jasna”).

W kategorii Potrawa Regionalna przyznano:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich ze Stróżnej za żur na zakwasie stróżniańskim (oraz nominacja do nagrody Perła 2021),
II miejsce: Spółdzielnia Socjalna Tradycje Regionalne za kluski kudłate z gęsią (oraz nominacja do nagrody Perła 2021),
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Bystre za zupę rydzową.
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich „Swojska Gromada” Juszczyn.

Z niecierpliwością oczekujemy na dalsze losy produktów i potraw nominowanych do Perły 2021, a wyniki rywalizacji na tym poziomie poznamy 3 października br. podczas Targów Smaki Regionów, które odbywają się w Poznaniu.

Lucyna Kmak