Plan nawożenia azotem – kto ma go prowadzić?
Plan nawożenia azotem w wyniku wdrożenia tzw. „Programu działań” na terenie całego kraju jest obowiązkowy od 1 stycznia 2019 roku dla dokładnie sprecyzowanej grupy rolników.
Plan nawożenia azotem sporządza się na tzw. rok gospodarczy, czyli okres od 1 lipca do 30 czerwca, zatem już czas zadbać o to, aby plan został opracowany. Plan nawozowy musi wykonać rolnik, który:
- prowadzi chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2 000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior lub
- posiada gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 100 ha użytków rolnych lub
- prowadzi uprawy intensywne na gruntach ornych o powierzchni powyżej 50 ha (ich lista została określona w załączniku nr 7 do „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”) (lista poniżej) lub
- utrzymuje obsadę zwierząt większą niż 60 DJP według stanu średniorocznego lub
- nabył nawóz naturalny lub produkt pofermentacyjny od rolnika, który prowadzi chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2 000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior, lub od podmiotu importującego oraz
- plan nawożenia muszą posiadać również rolnicy realizujący pakiet „Rolnictwo zrównoważone” w programie rolnośrodowiskowym.
Oprócz sporządzenia i posiadania Planu nawożenia azotem, rolnik jest zobowiązany do prowadzenia rejestru nawożenia. Ewidencja ta zawiera takie informacje jak: datę zastosowania nawozu, rodzaj uprawy i powierzchnię, na której został zastosowany nawóz, rodzaj nawozu, dawkę oraz termin przyorania nawozu naturalnego. Rejestr można prowadzić w postaci papierowej w formie zapisów własnych, arkuszy, dzienników lub książki nawozowej, bądź w postaci elektronicznej.
Natomiast rolnik, który nie jest zobowiązany do opracowania Planu nawożenia azotem, ma obowiązek stosować nawozy w takich dawkach, aby nie przekraczać maksymalnych ilości azotu działającego ze wszystkich źródeł, które zostały opisane w tabeli 14 załącznika nr 9 do „Programu działań” (https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/przyjecie-programu-dzialan-majacych-na-celu-zmniejszenie-18958461)
Lista upraw intensywnych w uprawie polowej:
1) pszenica, powyżej 120 kg N/ha,
2) pszenżyto, powyżej 100 kg N/ha,
3) żyto mieszańcowe, powyżej 100 kg N/ha,
4) kukurydza, powyżej 160 kg N/ha,
5) rzepak, powyżej 150 kg N/ha,
6) burak cukrowy, powyżej 150 kg N/ha,
7) burak pastewny, powyżej 150 kg N/ha,
8) ziemniak późny, powyżej 120 kg N/ha,
9) kapusta głowiasta biała,
10) kalafior,
11) brokuł,
12) kapusta brukselka,
13) marchew,
14) seler korzeniowy,
15) burak ćwikłowy,
16) ogórek,
17) cukinia,
18) cebula,
19) por.
Lista upraw intensywnych w uprawie pod osłonami:
1) pomidor,
2) ogórek,
3) papryka.
Ilona Maczek
Źródła: www.arimr.pl, www.minrol.gov