Dni Otwarte z Doradztwem PFHBiPM - Akcja Kukurydza
9 września 2021 r. w gospodarstwie rolnym znajdującym się w Lipnicy Dolnej (powiat bocheński), którego właścicielem jest pan Adam Heród odbyły się „Dni Otwarte z Doradztwem PFHBiPM”. Organizatorem wydarzenia była PFHBiPM.
W trakcie „Akcji Kukurydza” rolnicy mieli możliwość zbadania zawartości suchej masy we własnej kukurydzy. Na podstawie wyników oraz informacji o przebiegu pogody na 2-3 dni przed ścięciem doradcy żywieniowi mogli określić optymalny termin zbioru, aby kiszonka z niej sporządzona charakteryzowała się najlepszymi wartościami odżywczymi.
Prawidłowa próbka reprezentatywna kukurydzy do badania suchej masy powinna uwzględniać roślinę:
- z plonu głównego rosnącą min. 5 metrów od pola,
- zebraną w dniu badania,
- ściętą na wysokości, na jakiej będzie prowadzony zbiór,
- w fazie dojrzałości woskowej ziarniaka.
Do każdej plantacji kukurydzy należy podchodzić indywidualnie, natomiast na termin zbioru ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest pogoda (np. suche i gorące lato przyspiesza zbiory), również zasiana odmiana, ale najważniejszym kryterium decydującym o wyznaczeniu daty zbioru jest zawartość suchej masy. Jest to masa produktu po usunięciu z niego wody – w tym przypadku jest to wszystko, co pozostanie z rośliny po odparowaniu.
Jedną z metod do oznaczania suchej masy, która została zaprezentowana podczas pokazu, była próba na pociętej zielonce z całych roślin kukurydzy, zebranej w fazie woskowej przy użyciu kuchenki mikrofalowej lub frytkownicy beztłuszczowej. Do oznaczenia wybrano kilka reprezentatywnych roślin kukurydzy, które rozdrobniono za pomocą rębaka do gałęzi. Po wymieszaniu pociętych kawałków, odważono 100 g porcję zielonki, a następnie umieszczono w mikrofali. Odparowaną naważkę ważono trzykrotnie, a podczas trzeciego pomiaru trzeba pamiętać o wsadzeniu szklanki z wodą, by zapobiec zapaleniu się suszonej zielonki. Gdy waga zielonki w kolejnych pomiarach utrzymuje się na tym samym poziomie, np. 28 g, oznacza to, że zawartość suchej masy wynosi 28%.
Termin zbioru ustala się uwzględniając oznaczoną i planowaną zawartość suchej masy, biorąc jednocześnie pod uwagę, że codziennie zawartość suchej masy wzrasta o 0,5% przy pochmurnej pogodzie, a 0,75% przy pogodzie słonecznej.
Za optymalny termin zbioru materiału kiszonkarskiego uważa się ten, który posiada ok. 32-35% suchej masy. Wówczas ziarniak zawiera wtedy 50-55% s.m., a łodygi i liście – 21-22%. Udział masy ziarna w suchej masie materiału zakiszonego wynosi 40-45%.
Małopolscy hodowcy mieli okazję zobaczenia gospodarstwa oraz rozmowy z właścicielem. Pan Adam Heród posiada stado krów mlecznych (gównie rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej) utrzymywanych w oborze wolnostanowiskowej. Co ciekawe, od 2014 r. w oborze można podziwiać innowacyjny system, w którym krowy są dojone za pomocą automatycznego robota udojowego VMS z firmy DeLaval. Aby system ten mógł w pełni działać, pan Heród zamontował bramki selekcyjne, które umożliwiają kontrolę ruchu krów.
Weronika Dudek
Bibliografia:
Morawiec Marcin. „Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?”. [W: „Idealna kiszonka z kukurydzy” Poradnik stworzony przez specjalistów PFHBiPM ds. żywienia bydła mlecznego]. s. 20-22.