Małopolski Festiwal Smaku w Zakopanem - podsumowanie
Po półfinałach II Małopolskiego Festiwalu Smaku, które odbyły się w Oświęcimiu i Nowym Sączu, 26 sierpnia 2006r w Zakopanem przyszedł czas na zaprezentowanie produktów i potraw regionalnych terenu Podhala.
W tym roku w zakopiańskim festiwalu wzięło udział szesnastu wystawców z powiatu tatrzańskiego, nowotarskiego, a nawet z Myślenic. Oprócz produktów z mleka owczego, domowych wypieków i miodu można było spróbować także żuru na maślance, korpieli z baraniną oraz kapusty po góralsku.
Uczestnicy oceniani byli w czterech kategoriach: sery i inne przetwory mleczne, gotowe dania i potrawy, wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz inne produkty. Wyboru dokonało profesjonalne jury, w którym zasiadali Theofilos Vafidis znany z programu „Europa da się lubić”, Tomasz Leśniak – kucharz polskiej reprezentacji piłki nożnej oraz prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników w Krakowie Zbigniew Kurleto. Natomiast w plebiscycie swoje głosy na najsmaczniejsze produkty oddawała publiczność. Nagrody dla wystawców i publiczności ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego wręczył Wicemarszałek Andrzej Sasuła, a wyłonieni w konkursie i plebiscycie wystawcy zostali zaproszeni do krakowskiego finału.
Wyniki konkursu: sery i inne przetwory mleczne: Władysława Staszel z Dzianisza – Ślimaczki, gotowe dania i potrawy: Anna Zubek z Poronina - Korpiele z baraniną, wyroby piekarnicze i cukiernicze: Barbara Stanek – Derkliki , inne produkty: Andrzej Józefczyk z Krościenka – Miód spadziowy z Pienin
Wyniki plebiscytu: sery i inne przetwory mleczne: Kazimierz Furczoń z Leśnicy – Bundz, gotowe dania i potrawy: Gospodarstwo „U Pradziada” w Poroninie – Moskol z masłem czosnkowym, wyroby piekarnicze i cukiernicze: Maria Pyka z Nowego Targu – Baba drożdżowa, inne produkty: Andrzej Józefczyk z Krościenka – Miód spadziowy z Pienin