Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
03 września 2006

II Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Klikowej koło Tarnowa

Z radością informujemy, iż w ramach organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego we współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach II Małopolskiego Festiwalu Smaku, 3 września w Klikowej koło Tarnowa (3 km od centrum Tarnowa, przy drodze nr 973), w Stadninie Koni odbędzie się kolejny z półfinałowych kiermaszów produktów tradycyjnych i potraw regionalnych. Półfinał ten odbędzie się w ramach XIX Tarnowskiej Parady Konnej. Rozpoczęcie o godz. 11.00, a rozstrzygnięcie konkursu o godz. 18.00. Uczestnikami będzie około dwudziestu wystawców z Tarnowa i okolic.

Małopolski Festiwal Smaku jest formą promocji dla kulinarnego dziedzictwa naszego województwa. Festiwal prezentuje producentów żywności i przetwórców artykułów rolno-spożywczych z całej Małopolski. Imprezie towarzyszy konkurs produktów i potrwa
oraz degustacja i plebiscyt dla publiczności pt. „Małopolski Smak”.

Regionalne produkty są naszym dobrem narodowym, a kulinarne bogactwo Małopolski zasługuje na kultywowanie i rozpowszechnianie. Na terenie województwa małopolskiego producenci rolni wytwarzają ponad 400 charakterystycznych produktów tradycyjnych, zaś najstarsze dania i potrawy są przyrządzane niezmiennie według tej samej receptury od kilkunastu, a nawet kilkuset lat!
W Polsce prawdziwy rynek wyrobów tradycyjnych dopiero się kształtuje. Lokalne produkty potrzebują promocji, aby aktywnie wejść na rynek polski, a następnie europejski. Od wielu lat Samorząd Województwa Małopolskiego oraz MODR Karniowice podejmują działania mające na celu promocję regionalnych produktów Małopolski i popularyzację kuchni regionalnej, a zarazem służące kreowaniu pozytywnego wizerunku regionu i stanowiące rodzaj wsparcia dla najlepszych małopolskich producentów i wytwórców.
W organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego we współpracy  z MODR Karniowice Małopolskim Festiwalu Smaku udział biorą producenci różnych branż, m.in. mięsnej, mleczarskiej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórcy owoców i warzyw oraz restauratorzy.
W roku bieżącym odbywa się druga edycja festiwalu. II Małopolski Festiwal Smaku to cykl lokalnych imprez półfinałowych (kiermaszów produktów tradycyjnych i potraw regionalnych) organizowanych w różnych miastach Małopolski (kolejno: Kraków – podczas tego półfinału największym uznaniem cieszyła się kwaszona kapusta charsznicka i jogurt pitny „Bella Vita”; Oświęcim, Nowy Sącz, Zakopane i Tarnów), zwieńczonych wielkim finałem, który odbędzie się 9-10 września w Krakowie na Placu Wolnica. W ramach festiwalu odbywa się konkurs oceniany przez jury oraz degustacja i plebiscyt dla publiczności „Małopolski Smak”. Podczas festiwalu komisja, w skład której wchodzą uznani eksperci kulinarni, dokonuje wyboru zwycięskich produktów zgłoszonych przez producentów lokalnych specjałów
w sześciu następujących kategoriach: przetwory owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze
i cukiernicze, sery i przetwory mleczne, wędliny oraz przetwory mięsne, gotowe dania
i potrawy oraz produkty inne. Natomiast publiczność może zobaczyć tradycyjne produkty
z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować ich smaku, kupić, a przede wszystkim zagłosować na najlepszy produkt bądź potrawę i wygrać nagrody. Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa! Wstęp wolny dla zwiedzających!

 

Producenci żywności, przetwórcy artykułów rolno-spożywczych i restaurotarzy zainteresowani uczestnictwem proszeni są o zgłaszanie swoich produktów:

Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki MODR Karniowice, tel. 012-285-21-13/14 wew. 21

 

Laureaci konkursu oraz plebiscytu wyłonieni we wszystkich regionalnych półfinałach wezmą udział w finale.


Impreza finałowa:

- kiermasz finałowy odbędzie się w dniach 9-10 września na Placu Wolnica w Krakowie