II Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Klikowej koło Tarnowa
Z radością informujemy, iż w ramach organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego we współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach II Małopolskiego Festiwalu Smaku, 3 września w Klikowej koło Tarnowa (3 km od centrum Tarnowa, przy drodze nr 973), w Stadninie Koni odbędzie się kolejny z półfinałowych kiermaszów produktów tradycyjnych i potraw regionalnych. Półfinał ten odbędzie się w ramach XIX Tarnowskiej Parady Konnej. Rozpoczęcie o godz. 11.00, a rozstrzygnięcie konkursu o godz. 18.00. Uczestnikami będzie około dwudziestu wystawców z Tarnowa i okolic.
Małopolski Festiwal Smaku jest formą promocji dla kulinarnego dziedzictwa naszego województwa. Festiwal prezentuje producentów żywności i przetwórców artykułów rolno-spożywczych z całej Małopolski. Imprezie towarzyszy konkurs produktów i potrwa
oraz degustacja i plebiscyt dla publiczności pt. „Małopolski Smak”.
Regionalne produkty są naszym dobrem narodowym, a kulinarne bogactwo Małopolski zasługuje na kultywowanie i rozpowszechnianie. Na terenie województwa małopolskiego producenci rolni wytwarzają ponad 400 charakterystycznych produktów tradycyjnych, zaś najstarsze dania i potrawy są przyrządzane niezmiennie według tej samej receptury od kilkunastu, a nawet kilkuset lat!
W Polsce prawdziwy rynek wyrobów tradycyjnych dopiero się kształtuje. Lokalne produkty potrzebują promocji, aby aktywnie wejść na rynek polski, a następnie europejski. Od wielu lat Samorząd Województwa Małopolskiego oraz MODR Karniowice podejmują działania mające na celu promocję regionalnych produktów Małopolski i popularyzację kuchni regionalnej, a zarazem służące kreowaniu pozytywnego wizerunku regionu i stanowiące rodzaj wsparcia dla najlepszych małopolskich producentów i wytwórców.
W organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego we współpracy z MODR Karniowice Małopolskim Festiwalu Smaku udział biorą producenci różnych branż, m.in. mięsnej, mleczarskiej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórcy owoców i warzyw oraz restauratorzy.
W roku bieżącym odbywa się druga edycja festiwalu. II Małopolski Festiwal Smaku to cykl lokalnych imprez półfinałowych (kiermaszów produktów tradycyjnych i potraw regionalnych) organizowanych w różnych miastach Małopolski (kolejno: Kraków – podczas tego półfinału największym uznaniem cieszyła się kwaszona kapusta charsznicka i jogurt pitny „Bella Vita”; Oświęcim, Nowy Sącz, Zakopane i Tarnów), zwieńczonych wielkim finałem, który odbędzie się 9-10 września w Krakowie na Placu Wolnica. W ramach festiwalu odbywa się konkurs oceniany przez jury oraz degustacja i plebiscyt dla publiczności „Małopolski Smak”. Podczas festiwalu komisja, w skład której wchodzą uznani eksperci kulinarni, dokonuje wyboru zwycięskich produktów zgłoszonych przez producentów lokalnych specjałów
w sześciu następujących kategoriach: przetwory owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze
i cukiernicze, sery i przetwory mleczne, wędliny oraz przetwory mięsne, gotowe dania
i potrawy oraz produkty inne. Natomiast publiczność może zobaczyć tradycyjne produkty
z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować ich smaku, kupić, a przede wszystkim zagłosować na najlepszy produkt bądź potrawę i wygrać nagrody. Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa! Wstęp wolny dla zwiedzających!
Producenci żywności, przetwórcy artykułów rolno-spożywczych i restaurotarzy zainteresowani uczestnictwem proszeni są o zgłaszanie swoich produktów:
Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki MODR Karniowice, tel. 012-285-21-13/14 wew. 21
Laureaci konkursu oraz plebiscytu wyłonieni we wszystkich regionalnych półfinałach wezmą udział w finale.
Impreza finałowa:
- kiermasz finałowy odbędzie się w dniach 9-10 września na Placu Wolnica w Krakowie